Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” din judeţul Covasna va demara un proiect inovator de educaţie ecologică a tinerilor, intitulat „Incursiune în lumea apelor”, prin intermediul căruia le va oferi posibilitatea de a face scufundări şi de a explora lumea subacvatică.

. .

Coordonatorul proiectului, Cătălin Lazăr, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul se va desfăşura pe parcursul verii, în mai multe etape şi va fi realizat în parteneriat cu Centrul de scufundări din Sfântu Gheorghe, condus de Szabo Jeno, un scafandru profesionist, care a lucrat în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Activităţile vor avea loc atât în lacul artificial amenajat de Szabo Jeno în localitatea Dalnic, cât şi pe malul Râului Negru, situat într-o arie protejată aflată în custodia Asociaţiei „Alutus” din anul 2011.

Cătălin Lazăr a menţionat că proiectul a fost prezentat recent şi la Târgului naţional de tabere de la Bucureşti, unde judeţul Covasna a fost prezent cu un stand al Direcţiei de Tineret, apreciat şi de ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo.

În cadrul proiectului „Incursiune în lumea apelor” va fi amenajată o potecă tematică pe cursul Râului Negru, va avea loc o campanie de educaţie ecologică a tinerilor prin intermediul caravanei „Regatul sălbatic” care va poposi pe 22 mai a.c în oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Covasna, precum şi o tabără de tip Junior Ranger în luna august la Centrul de agrement de la Pădureni, la care vor participa 30 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani.

Scafandrul Szabo Jeno care va coordona scufundările are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în acest domeniu, însumând mii de scufundări în ape din toată lumea. A absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic. Împreună cu căpitanul Jacques Ives Cousteau a lucrat în anul 1991 când l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră. În 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a condus echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Szabo Jeno a declarat pentru AGERPRES că adevărata experienţă a vieţii sale a fost întâlnirea cu delfinii în Marea Roşie, în 2008, care avea să fie punctul de plecare al unui proiect unic în lume – o şcoală subacvatică pentru surdomuţi, unde aceştia sunt învăţaţi să deprindă cuvintele prin intermediul vibraţiilor. Şi-a înregistrat ideea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), şi deşi experimentele au dat rezultate excepţionale, a suspendat cercetările pentru că deocamdată nu a găsit fonduri pentru acest proiect.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail