Aproape 30 de tineri, elevi şi studenţi din România şi Republica Moldova, au participat  la prima ediţie a Incubatorului de românism care a început vineri, la Sfântu Gheorghe, în organizarea Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului „Şcoala de cultură şi afirmare românească” şi are ca temă principală relaţia dintre majoritate şi minoritate în România şi Republica Moldova. Scopul declarat al organizatorilor este de a realiza un schimb de experienţă, dar şi de a găsi noi soluţii pentru promovarea identităţii naţionale şi a dezideratului unirii Basarabiei cu România.
Secretarul general al Platformei „Acţiunea 2012”, George Simion a declarat pentru AGERPRES că motivele pentru care a fost ales municipiul Sfântu Gheorghe pentru organizarea acestei ediţii speciale a Şcolii de cultură şi afirmare românească sunt existenţa unui spaţiu multietnic şi multicultural şi relaţia apropiată cu Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
„Forumul Civic este membru al Platformei „Acţiunea 2012”, iar colaborarea noastră este mai mult decât la nivel de ONG-uri, suntem prieteni (…) Vrem să arătăm exemplele de convieţuire etnică din România şi fraţilor din Republica Moldova. România este un model de convieţuire paşnică între români şi celelalte etnii şi asta vrem să le arătăm ruşilor, ucrainenilor, găgăuzilor şi bulgarilor din Republica Moldova că vor beneficia de toate drepturile, inclusiv în ce priveşte identitatea lor naţională, după unificarea cu România (…) La acest „Incubator de românism”, cum i-am spus noi, ne-am adunat şi oameni din mediul on-line pentru a discuta idei despre cum să promovăm constructiv identitatea noastră naţională”, a spus George Simion.
Potrivit acestuia, unul dintre proiectele pe termen scurt este dezvoltarea unei comunităţi on-line şi a paginii de internet www.romanism.ro, care să creeze o legătură între unioniştii din România şi Republica Moldova şi care să joace şi rolul unei reţele de socializare.
Pe parcursul şederii lor de trei zile în judeţul Covasna, tinerii au  vizitat  mai multe obiective turistice, culturale şi religioase, printre care Catedrala ortodoxă şi Muzeul Spiritualităţii Româneşti din Sfântu Gheorghe, precum şi Prima şcoală românească şi Casa Mureşenilor din Braşov.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012, fondată în urmă cu aproape trei ani, este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. De la constituire, această platformă civică a desfăşurat numeroase manifestări publice de informare şi sensibilizare în România şi Republica Moldova cu privire la necesitatea unificării celor două state.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail