Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe au inaugurat ieri Incubatorul de Economie Socială din municipiu, susţinând o conferinţă de presă dedicată acestui eveniment.

Incubatorul de Economie Socială este găzduit de Incubatorul de Afaceri din municipiu. Iniţiativa aceasta face parte dintr-un proiect care se numeşte „Modelul Economiei Sociale în România”, proiect implementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Asociația Alternative Sociale din Iași în calitate de beneficiar, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România, Academia de Studii Economice din București și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2011 – februarie 2014 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale.

Alina Bocai, Coordonator Activități, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România (PNUD), a precizat că proiectul, în mare, îşi propune să dezvolte capacitatea strategică a României, în domeniul Economiei Sociale.

Alina Bocai a mai spus că înfiinţarea Incubatorului de Economie Socială din Sfântu Gheorghe are la bază experienţa anterioară, prin care Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi municipiul Sfântu Gheorghe a avut-o pentru constituirea unui Incubator de Afaceri.

„Noi am dorit foarte mult să construim Incubatorul de Economie Socială pe experienţa Incubatorului de Afaceri. De aceea, Incubatorul de Economie Socială este găzduit de Incubatorul de Afaceri. Incubatorul este rezultatul parteneriatului cu municipiul Sfântu Gheorghe, parteneriat care are ca obiectiv asigurarea sustenabilităţii eforturilor de promovare a practicilor, beneficiilor şi potenţialului economiei sociale în facilitarea integrării şi reintegrării pe piaţa muncii a grupurilor dezavantajate”, a explicat Alina Bocai, Coordonator Activități în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare România, care a mulţumit municipalităţii pentru toate eforturile pe care le-a depus pentru a pune în practică această iniţiativă.

„Rolul Incubatorului de Economie Socială din Sfântu Gheorghe este de a susține persoanele care doresc să înființeze întreprinderi de economie socială și de a oferi asistență pentru entitățile de economie socială din Regiunea Centru. Dorim să sprijinim prin asistență tehnică acele inițiative și idei de afaceri viabile care să ofere soluţii pe termen lung la probleme sociale critice. Vorbim aici  de entități care vor funcționa ca un agent economic, produc bunuri și servicii pe care le oferă pe piață, dar își conduc operațiunile și redirecționează surplusul pentru a îndeplini scopuri sociale. Pe scurt, sunt afaceri care folosesc banii obținuți pentru a integra în societate persoane dezavantajate”, a explicat managerul Incubatorului de Economie Socială, Vajda Boglarka.

Cele patru grupuri ţintă dezavantajate care vor fi implicate în proiect sunt: persoane de etnie romă, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului; persoane cu dizabilităţi şi beneficiari de venit minim garantat.

De asemenea, în cadrul proiectului sunt vizaţi şi specialiştii care lucrează în incluziune socială economie socială şi factorii de decizie.

În trei regiuni diferite de dezvoltare au fost înfiinţate incubatoare de economie socială. Astfel, unul este cel de la Sfântu Gheorghe, inaugurat ieri, unul este la Bacău şi unul este la Craiova.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului consideră importantă înființarea și dezvoltarea unui Incubator de Economie Socială care să genereze soluții noi, inovatoare pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate pe piaţa muncii.

„Suntem foarte interesaţi de acest proiect (…) Deşi e un concept relativ nou, acest concept al economiei sociale (…) are o literatură destul  de amplă, de bogată şi în multe alte ţări are rezultate remarcabile (…) Sfântu Gheorghe nu este un municipiu mare şi cu atât mai mare ne este bucuria că suntem unul dintre cele trei puncte de implementare a proiectului. Deşi nu este un municipiu foarte mare, reprezentantivitatea acestor grupuri ţintă este considerabilă. Poziţia Consiliului Local, poziţia administraţiei publice locale este de totală deschidere spre un asemenea proiect, cu toate elementele ce ţin de el(…)”, a spus şeful Direcției de Asistență Comunitară din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Tankó Vilmos.

Economia socială este tipul de economie care îmbină în mod eficient responsabilitatea individuală cu cea colectivă în vederea producerii de bunuri şi/sau furnizării de servicii care urmăreşte dezvoltarea economică şi socială a unei comunităţi şi al cărei scop principal este beneficiul social. Pentru mai multe informații despre economia socială poate fi accesat Raportul de Deschidere privind Economia Socială în România publicat în cadrul proiectului Modelul Economiei Sociale în România http://profitpentruoameni.ro/cercetare-in-economia-sociala/raport-deschidere-economia-social/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail