…Parcă nici n-am realizat – așa se întâmplă când totul e minunat – că a mai trecut o Stagiune din glorioasa istorie a venerabilei instituţii de cultură şi artă, care este Opera Braşov. Spectacolul care va încheia în mod tradițional sezonul nu putea fi decât  capodopera „Traviata” de Giuseppe Verdi, care va fi prezentat sâmbătă, 9 iulie 2022, de la ora 18.30 . 

În sala de spectacol are loc reprezentație de închidere a sezonului cu „Traviata”, un spectacol ca de fiecare dată extraordinar, cu artiști de excepţie. Montarea îi aparţine regretatului maestru al scenei Dumitru Tabacaru, nimeni altul decât tatăl distinsei regizoare Anda Tabacaru, care continuă peste ani activitatea inspirată a acestei  familii  de artişti redutabili.

După cum marea majoritate a melomanilor ştiu, „Traviata” constituie o creaţie melodramatică  în patru acte, având o muzică divină compusă de Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave. Premiera a avut loc la Veneţia în anul 1853 şi după mai bine de un secol şi jumătate impresionează la fel de mult publicul de astăzi, demonstrând că arta  adevărată rămâne nemuritoare. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în lucrarea lirică, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Opera beneficiază de un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine.

Într-un decor expresiv, gândit inspirit ca de fiecare dată de talentata scenografă Rodica Garştea, care a realizat şi costumele, vor evolua câteva dintre vedetele îndrăgite ale Operei braşovene, dar și o invitată deosebită.

În rolul principal apare tânăra solistă Laura Eftimie, de la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Rolul Violettei i-a oferit şansa de a demonstra calităţile sale vocale remercabile şi ştiinţa jocului actoricesc. Soprana Laura Eftimie a absolvit Facultatea de Arte Secţia Canto a Universităţii „Ovidius” la clasa prof. Ioan Ardelean şi apoi studiile de Masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Georgeta Stoleriu. Este laureată la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de Canto şi are o bogată activitate artistică, susţinând recitaluri şi concerte atât în ţară, cât şi în străinătate.Este câștigătoare a unor distincții naționale și internaționale la concursurile de specialitate, cel mai recent fiind Premiul I și Trofeul „Ionel Perlea” la Concursul Internațional de Canto „Ionel Perlea”, 2022. A obținut tot Premiul I la Concorso Internazionale di Canto Lirico „Vittorio Terranova”, Tokyo – Japonia, 2019, Internationaler Gesangswettbewerb „F. Tagliavini”, Deutschlandsberg – Austria, 2019, precum și a Grand Prix OPÉRA și Premiul Operei Naționale Române Cluj-Napoca – Concours International de Chant „G. Enesco”, 2017 și a Marelui Premiu Darclée – Festivalul și Concursul Internațional de Canto „H. Darclée”, 2017.

Alături de ea vor cânta şi alţi interpreţi valoroşi, precum  îndrăgitul tenor Mihai Irimia (în rolul Alfredo Germont) – prețuitul solist demonstând de fiecare dată  că are o disponibilitate deosebită pentru roluri dintre cele mai diverse. În distribuție apare și starul de anvergură națională, baritonul  Adrian Mărcan (Giorgio Germont) în prezent solist la Opera Națională din București, febleţe a publicului…feminin. Pe afiş figurează, de asemenea,  minunata mezzosporană Carmen Topciu (Flora Bervoix), care a făcut furori în această primăvară într-un spectacol la Antipozi. Vor evolua și Claudiu Bugnar, Sonia Hazarian, Marian Rește, Paul Tomescu, Dan Popescu, Adrian Stănilă, Dan Ionescu.  Soliști ai baletului sunt Anamaria Boancă, Melania Condoiu, Diana Drăgan, Valentina Mirică, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei.Va oficia la pupitrul dirijoral maestrul Traian Ichim, o cunoştinţă prețuită a melomanilor. Dirijorul Corului: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian Asistent regie: Valentina Mărgăraș Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regia scenă: Marilena Aldea.

…Cu această reprezentaţie clasică se încheie o Stagiune valoroasă, apreciată de numerosul public ce a umplut săptămână de săptămâna cocheta sală a Operei de pe strada Bisericii Române din Braşov. Mențiunea „Sold out” de pe afișele fiecărui spectacol a devenit în această Stagiune o permanență. Este un semn al prețuirii muncii acestor adevărați profesioniști ai scenei lirice brașovene.

Cortina va cădea însă doar în…sală, fiindcă se prefigurează ca și vara trecută o Stațiune estivală antrenantă. Ca atare, atât numeroșii turiști în trecere șprin frumosul burg de la poalele Tâmpei, cât și spectatorii locali ori din împrejurimi vor putea admira mai multe spectacole prezentate în aer liber în Piațeta Sf. Ioan, de lîngă Hotelul „ARO”.

În încheiere adresăm în numele vechiului şi statornicului partener media, cotidianul „Mesagerul de Covasna”, felicitări întregului colectiv şi vacanţă plăcută!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail