Colegiul Național Mihai Viteazul Sfântu Gheorghe  şi-a primit elevii

Ieri, odată cu începutul noului an şcolar, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi-a deschis porţile pentru a-şi primi elevii.

Ca în fiecare an, şi de această dată cei mici şi cei mari au aşteptat nerăbdători, emoţionaţi şi entuziasmaţi discursul doamnei director, Luminiţa Costea,  dar mai ales clopoţelul care marchează simbolic începutul unui nou an şcolar.

După prezentarea noilor clase şi a învăţătorilor sau diriginţilor acestora, cei prezenţi au primit binecuvântarea părintelui ortodox Cristian Groza, printr-o rugăciune.

La festivitatea de început de an şcolar de la CNMV au fost prezenţi domnul senator Marius Obreja, domnul subprefect Sebastian Cucu, doamna inspector şcolar general adjunct, Marcela Ştefu, doamna inspector şcolar Maria Pandele şi consilierii locali Corina Bote, Mădălin Guruianu şi Ştefan Joos.

Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru copiii noştri

Subprefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a ţinut să menționeze care este marea noastră bogăţie: „Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi aici, la deschiderea noului  an şcolar. Probabil, mai emoţionaţi ca mine sunt doar cei de clasa zero, pentru că vin aici în triplă calitate: în primul rând de fost elev al acestui liceu, care mi-a dăruit atâtea amintiri frumoase, apoi, în calitate de părinte, pentru că am şi eu un copil care învaţă în această unitate de învăţământ şi nu în ultimul rând, de reprezentant al Instituţiei Prefectului. Păşind în curtea liceului, o mare bucurie m-a cuprins să văd foşti colegi, prieteni, colegi de şcoală, care astăzi vin la rândul lor cu copiii pentru a fi alături de ei în prima zi de şcoală. Aceasta arată şi demonstrează, dacă mei era nevoie, tradiţia acestei unităţi de învăţământ, prestigiul său şi nu în ultimul rând faptul că anii au trecut şi peste noi. Toţi sunt frumoşi. Mă uitam la cei de clasa zero, care sunt copleşiţi de greutatea ghiozdanului şi de importanţa momentului, până la cei de clasa a 12-a, care ascund sub zâmbetul ştrengăresc, regretul că vor participa pentru ultima dată la deschiderea unui an şcolar în această calitate. Probabil că este un clişeu, dar am realizat că aceasta este marea noastră bogăţie, adevărata avere, o frumuşeţe pe care trebuie să o şlefuim, să o ocrotim, trebuie să o iubim, dar în egală măsură, să o educăm şi s-o disciplinăm. Este rolul nostru, al tuturor, dascăli, părinţi, bunici, fraţi, surori de-opotrivă. Ei sunt viitorul ţării, iar dacă ne iubim ţara şi vrem să aibă într-adevăr un viitor, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru copiii noştri, dincolo de nevoia materială şi dezvoltarea bazei şi a resurselor care trebuie să susţină procesul educaţional.”

În discursul său, senatorul Marius Obreja a spus, printre altele: „Se spune că şcoala are cel puţin două valenţe importante. Prima, cea a procesului instructiv,  în care copiilor le insuflăm cunoştinţe generale şi cea în care copiilor le insuflăm modul în care trebuie să se comporte în viaţă faţă de ei şi faţă de neaşteptatul care a veni. Această componentă se numeşte educaţie. Eu o să închei aici şi închid cercul alocuţiunii mele cu aceeaşi bucurie cu care mă aflu alături de dumneavoastră în, pot să spun, cea mai performantă şi laureată şi recunoscută instituţie de învăţământ din judeţul nostru, dorindu-vă tuturor spor la treabă.”

Elevii de succes ai colegiului de elită

Consilierul local (PNL) Mădălin Guruianu a amintit, în discursul său,  de elevii de succes ai Colegiului care au ajuns în diferite colţuri ale lumii, reprezentând cu mândrie oraşul şi şcoala la care au studiat câţiva ani din viţa lor.

„Să nu uitaţi că faceţi parte dintr-o şcoală de elită, cu nişte profesori absolut fabuloşi – rezultatele certifică din plin că fabulos, nu e un atribut prea mare spus. În al doilea rând, să nu uitaţi că înainea voastră, în ultimii zece, doisprezece ani de când am luat contact cu această şcoală, au terminat nişte copii absolut extraordinari. Faptul că s-au dus peste tot în lume şi că reprezintă cu cinste şi acest liceu şi acest oraş, trebuie să vă spună multe. Cumva este o responsabilitate şi pentru voi (…) Acum opt ani dădeam nişte premii la trei copii fabuloşi, care ulterior au ajuns fiecare să-şi îndeplinească nişte visuri care atunci păreau foarte improbabile. O să le spun numele pentru că profesorii cu siguranţă şi-i reamintesc. Este vorba de Anda Panaitiu, Radu Cotarcea şi Bianca Dragomir. Sunt nişte oameni care merită din plin aplauzele voastre şi recunoştinţa noastră. Faptul că Anda lucrează în momentul de faţă în Stalele Unite şi a terminat Magna cum laude acolo facultatea, faptul că Radu Cotarcea a fost şeful de promoţie în Londra la o facultate, şi în momentul de faţă are propria lui firmă deşi nu a ajuns la 30 de ani şi lucrează toată această zonă de resurse umane pe toată Europa de Est şi faptul că Bianca de acum 10 zile este reprezentantul României la ONU (n.r.- Organizaţia Naţiunilor Unite), eu cred că ar trebui să vă spună multe despre ce poate să vă dea această şcoală, despre ce pot da aceşti dascăli şi despre ce poate oferi acest oraş lumii întregi”.

An nou, profesori noi

În cadrul festivităţii de deschidere a noului an şcolar, doamna Luminiţa Costea, directorul Colegiului, a amintit că începând cu acest an, cinci dascăli noi s-au alăturat corpului profesoral al instituţiei de învăţământ şi anume: Delia Tudor, profesor de matematică, Ionela Andrei, profesor de limba engleză, Kovacs Emese, profesor de limba germană, Gabriela Prundar învăţător şi Andreea Stroie, de-asemenea învăţător.

Pentru că aşa este cursul firesc al lucrurilor, după 40 de ani de îndrumat elevii, doi dascăli ai Colegiului părăsesc catedra pentru totdeauna. Este vorba de doamna profesor de limba şi literatura română, Maria Solomon şi de domnul profesor de matematică Paul Voinescu, cărora conducerea Colegiului a ţinut să le mulţumească pentru devotamentul arătat faţă de elevii dumnealor.

La finalul festivităţii de deschidere a anului şcolar 2014-2015, după ce doamna director a sunat clopoţelul legat cu grijă cu un tricolor, o mare de oameni emoţionaţi au plecat spre clasele aranjate ca de sărbătoare, pentru a-şi lua în primire rolul de elev.

Maricela Dan

Circa 2.200 de elevi au început un nou an şcolar la Întorsura Buzăului

Asemenea tuturor românilor, şi întorsurenii au urat „Bun venit!” unui nou an şcolar. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 2.200 de elevi sunt înscrişi la Instituţiile de învăţământ gimnazial şi liceal din Întorsura Buzăului. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” are în acest an 540 de elevi, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” are aproximativ 400 de elevi şi Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” numără 1.258 de elevi. La festivităţile de început de an şcolar ale celor trei instituţii a fost prezent un grup de preoţi, primarul şi vice – primarul din Întorsura Buzăului şi câţiva membri ai Consiliului Local.

„Anul acesta avem 540 de elevi în total, cu tot cu cele două clase de frecvenţă redusă.”, a declarat Maria Badiu, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.

Petruţa Modroiu, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” a precizat: „Este primul an în care începem cu şcoala profesională din clasa a 9 a. Domeniile claselor de profesională sunt: lucrător în agroturism, tâmplar universal şi confecţioner produse textile. În total avem 19 clase şi aproximativ 400 de elevi.”

Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” are 1.258 de elevi, potrivit Silviei Bumbac, directoarea Instituţiei. Aceasta a precizat că numărul a fost în creştere în acest an. „Avem numărul acesta de elevi, dar încă mai vin, fie din străinătate, fie din alte şcoli. La noi lista este încă deschisă.”

Numărul elevilor înscrişi la liceele întorsurene a scăzut

Anul trecut Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a avut înscrişi 607 elevi, potrivit directorului, Maria Badiu. „Nu mai avem clase de a 9 a cu frecvenţă redusă, iar clasele de gimnaziu sunt sub efectiv. Trebuie să facem ceva pentru viitor. Suntem în situaţia în care va trebui să ne gândim şi la alternative.”

Şi Petruţa Modroiu, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a declarat că în acest an s-au înscris mai puţini elevi decât în anii precedenţi.

Planurile pentru noul an şcolar

Întrebată de planurile pentru noul an şcolar, directorul Liceului „Mircea Eliade” a răspuns: „Planuri avem ca în fiecare an. Vrem să ne fie bine şi să nu fim o şcoală singuratică şi o instituţie educaţională uitată undeva pe o alee către gară. Vrem să nu ne uite nici părinţii. M-am bucurat că astăzi au fost mulţi părinţi. Din ce în ce mai mulţi vin şi la festivităţile de închidere. Ne dorim să nu ne uite nici autorităţile locale, că de ele avem nevoie ca de aer şi să nu ne uite nici autorităţile judeţene. Şi mai mult decât atât, ne dorim să fim sănătoşi. Cred că acesta este lucrul pe care orice om matur şi-l doreşte. Şi să fim uniţi.”

Silvia Bumbac, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”,  a dezvăluit, de asemenea, o parte din planurile pregătite pentru acest an şcolar: „Printre planurile de viitor se numără realizarea unei platforme pentru festivităţi şi reabilitarea drumului de la intrarea în şcoală până la poarta de ieşire. Acestea sunt obiective pe care le vom realiza până la venirea iernii. În primăvară ne-am propus să amenajăm curtea şcolii. Între timp, o să amenajăm şi sălile de clasă. Vom avea în fiecare clasă videoproiector şi laptop. (…) Ne dorim ca în fiecare an şcoala să progreseze, niciodată să nu dăm înapoi. ”

Directorul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” a prezentat şi o parte din obiectivele îndeplinite anterior începerii noului an şcolar: „Am avut posibilitatea să ne pregătim bine pentru fiecare structură, nu numai pentru şcoala de centru. La fiecare şcoală s-au făcut lucrări de igienizare, de reabilitare, de îmbunătăţire a spaţiului şcolar, ajustarea mobilierului la numărul de copii, am achiziţionat toate cele necesare pentru clasele pregătitoare. Ceea ce ne-am propus am făcut.” Silvia Bumbac a ţinut să menţioneze că toate lucrările de reamenajare, întreţinere şi reabilitare sunt realizate de angajaţii instituţiei. „Avem maşină de tuns iarba, maşină de raşchetat. Nu trebuie să apelăm la firme. Toate lucrările le facem cu angajaţii noştri. În afară de lucrările care ţin de partea electrică. În felul acesta am economisit foarte mulţi bani.”

„Mihail Sadoveanu” – singura şcoală Europeană din judeţ

Silvia Bumbac a menţionat în interviul acordat Mesagerului de Covasna că Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” este: „singura şcoală Europeană din judeţ. Avem rangul acesta de „şcoală Europeană” pentru că am avut foarte multe proiecte cu şcoli din străinătate sau cu organizaţii din străinătate. Datorită proiectelor avem acest statut de „şcoală Europeană” şi ne dorim să mergem înainte pe linia aceasta.”

Lipsă de cadre didactice la „Nicolae Bălcescu”

Petruţa Modroiu, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a precizat că deşi a început un nou an şcolar, există catedre încă neocupate. „Avem probleme la momentul acesta la nivel de cadre didactice în sensul în care sunt posturi neocupate. Trebuie să organizăm concurs în şcoală. Lipsesc profesorii de la o catedră de franceză, o catedră de chimie, două de inginer transporturi rutiere şi o jumătate de normă de biologie. Nu putem să demarăm anul şcolar aşa cum ne-am dori pentru că trebuie să organizăm mai întâi concursuri în şcoală pentru ocuparea posturilor. Vom avea un orar provizoriu până la ocuparea acestor catedre.”

Mesaje pentru elevi şi părinţi

„Elevilor le-aş transmite dorinţa de a-şi îmbunătăţii comportamentul. Noi avem chiar şi un program care se dedică unui comportament civilizat. În timpul pauzelor, elevul trebuie să ştie că nu îţi poate permite orice. Pauza nu este a lui, pauza este tot a şcolii. Din această cauză, elevul trebuie să aibă un comportament civilizat atât în timpul orei, cât şi în timpul pauzei. În primul rând asta mi-aş dori să înţeleagă copiii. Şi în al doilea rând mi-aş dori să înţeleagă faptul că strădania din timpul şcolii este spre binele lor.”, a spus Silvia Bumbac, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.

Aceasta a transmis şi părinţilor mesajul că: „Succesul elevilor depinde de vigilenţa lor şi de felul cum îşi urmăresc copii în ceea ce privesc temele, lecţiile şi aşa mai departe. Părinţii trebuie să îşi dea seama că 90% din succesul copiilor depinde de ei. Atât timp cât părinţii vor fi alături de copii în majoritatea timpului, îi vor sprijini pe aceştia şi vor veni la şcoală, atunci şi copiilor le va fi bine. Le transmit tuturor succes şi multă sănătate.”

La festivitatea de deschidere a anului şcolar la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” a fost prezent şi senatorul Marius Obreja. Acesta le-a transmis elevilor un mesaj:„ Trebuie să deprindeţi în viaţă o serie de lucruri importante. Acestea sunt: omenia, cinstea, iubirea de aproape şi toate acele elemente care vă vor transforma în oameni întregi care se pot descurca pe picioarele lor în viaţă.”

Iulia Drăghici – Taraş

Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” a întâmpinat, cu porţile deschise, al XX-lea an şcolar

Anul acesta, Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe aniversează două decenii de existenţă. Aşadar, ieri, instituţia şi-a deschis porţile pentru a întâmpina anul şcolar a XX-a oară.

 

O nouă generaţie şi-a început traseul educaţional la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. Este vorba despre  55 de elevi din clasa pregătitoare.

 Directorul instituţiei, doamna profesor Szőcs Emese, ne-a spus că anul acesta, aici vor învăţa mai mulţi elevi decât anul trecut: „Suntem bucuroşi că începem un nou an şcolar şi le doresc tuturor succes şi răbdare. Avem copii mai mulţi – cu 40 de elevi mai mulţi – iar acest lucru ne bucură. Avem 55 de elevi în clasele pregătitoare, suntem mulţumiţi”, a declarat ieri, doamna director Szőcs Emese. Potrivit acesteia, vor funcţiona trei clase pregătitoare – una la secţia română, şi două la secţia maghiară, dintre care una în sistem Waldorf” – şi trei clase de a V-a, dintre care o clasă în care copiii cu dislexie, discalculie şi disgrafie vor învăţa după un program special.

**

Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014- 2015 a început la ora 9,00, în curtea şcolii, în prezența conducerii instituție – a doamnei director Szőcs Emese, a doamnei director adjunct, Maria Dobrean, în prezenţa invitaţilor – doamna inspector de specialitate Tankó  Viorica, din partea Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Kelemen Szilard, reprezentant al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, profesorul de religie Romeo Negrea și preotul David Gyorgy – a cadrelor didactice, a elevilor și a rudelor acestora.

Conducerea școlii le-a urat „Bun venit” celor prezenţi. Doamna director, Szőcs Emese, le-a adresat gândurile sale frumoase elevilor și dascălilor. La rândul său, doamna director adjunct, Maria Dobrean, a declarat: „Ne aflăm în faţa unui moment deosebit. Este un moment încărcat de emoţii profunde, atât pentru bobocii noştri, cât şi pentru ceilalţi elevi şi totodată, pentru cadrele didactice din şcoală”. Aceasta s-a adresat apoi elevilor, cărora le-a dorit spor la învăţătură, putere de muncă şi să aibă încredere în capacitatea lor: „William Feathe spunea: Educaţia înseamnă să ştii unde să te duci, pentru a găsi ceea ce ai nevoie să ştii. Doar prin educaţie veţi putea fi proprii voştri stăpâni şi veţi putea face alegerile potrivite pe mai departe în viaţa personală. Aşadar, vă invit, dragi elevi, să aveţi încredere că ceea ce veţi realiza în această şcoală, va însemna enorm pentru viitorul vostru, iar aceasta trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre”, a declarat directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”, profesor Maria Dobrean.

Doamna inspector Tankó  Viorica, reprezentantă a IȘJ Covasna, s-a adresat celor prezenţi: „Dragi elevi, stimaţi colegi, stimaţi părinţi, iată că în această frumoasă dimineaţă de toamnă, sunetul familiar al clopoţelului ne-a dat din nou întâlnire la şcoală, deopotrivă elevi, părinţi, bunici, cadre didactice (…) Dragi elevi din clasa pregătitoare, mă adresez întâi vouă, pentru a vă linişti. Dacă priviţi cu îngrijorare în jur – feţe noi, locuri noi- este absolut normal, toţi am început la fel, cu teama firească de nou şi de necunoscut, însă au existat, în viaţa fiecăruia dintre noi o voce şi un zâmbet care ne-a readus curajul şi încrederea: ale doamnei sau ale domnului învăţător. Dragi elevi mai mici şi mai mari (…), ştiţi cât de multe porţi vă deschide învăţătura în viaţă. Este, de asemenea, meritul şcolii de a vă învăţa să preţuiţi valorile adevărate – cinstea, sârguinţa, perseverenţa, solidaritatea şi multe alte valori nemuritoare. Stimaţi părinţi (…), mulţumindu-vă pentru încrederea dumneavoastră, vă doresc o colaborare fructuoasă cu şcoala. Mă adresez tuturor cu rugămintea ca, împreună cu cadrele didactice, să-i sprijiniţi pe copiii dumneavoastră pe calea succesului (…). Dragi colegi (…), este nevoie de multă voinţă şi putere ca să depăşim greutăţile de tot felul cu care ne confruntăm (…), dar cei care am ales această nobilă profesie dintr-o chemare lăuntrică, am făcut-o deja de multe ori. Ceea ce vă doresc, la acest nou început de an şcolar este şi mai multă perseverenţă şi optimism (…)”, a declarat doamna inspector şcolar de specialitate, prof. Tanko Viorica.

Apoi, prin intermediul lui Kelemen Szilard, primarul municipiului, Antal Arpad, a transmis elevilor mesajul său: „(…)Trăim într-o societate bazată pe cunoaştere, orientată spre succes, într-o lume în care  pentru a avea succes pe termen lung este necesară o cunoaştere concretă, temeinică şi o pregătire conştientă (…) Şcoala nu trebuie frecventată pentru că aceasta este obligatorie, ci ca să ne dăm seama la ce suntem buni cu adevărat, care sunt acele abilităţi care mai târziu ne vor aduce succes, care sunt punctele noastre forte care ne vor oferi şansa de a  deveni adulţi fericiți (…). Şcoala este acel loc unde toate aceste lucruri se pot lămuri. Şcoala ajută la dezvoltarea acelor abilităţi pe baza cărora o persoană va fi îndrumată spre cariera potrivită (…) Nu uitaţi, scopul nu este acela de a atinge performanţa, de a vă pricepe la toate, ci acela de a vă dezvolta în domeniile care vă plac cel mai mult şi să fiţi cei mai buni. Vă doresc tuturor un an şcolar bun şi plin de succes!”

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail