În ciuda greutăţilor întâmpinate în ultima perioadă, colectivul spitalului municipal Târgu Secuiesc s-a mărit cu trei medici specialişti şi un medic rezident  în urologie, dermatologie, neurologie, respectiv neonatologie.

Potrivit domnului dr. Szabo Istvan, directorul medical al spitalului, odată cu venirea medicului specialist urolog, dr. Fetes Peter, s-a redeschis compartimentul de urologie, după doi ani de inactivitate din cauza lipsei unui medic specialist. „ Am avut un compartiment de urologie până când a lucrat doctorul Vitos, un pensionar, dar cu plecarea dânsului, a rămas urologia neacoperită cam doi ani de zile, pentru că pregătirea unui medic specialist durează cinci ani de zile”, a explicat dr. Szabo.

În acelaşi context, directorul medical a amintit de investiţia făcută la această secţie, cu ajutorul sponsorizărilor venite de la o firmă austriacă ce îşi desfăşoară activitatea în județul Covasna. Conducerea spitalului a reuşit să achiziţioneze aparatură pentru operaţia de tip TURP (rezecţie transuretrală de prostată), cea mai comună operaţie, prin care un aparat numit rezectoscop este introdus  prin uretră pentru a îndepărta excesul de ţesut prostatic care o comprimă, cu ajutorul unui curent electric de înaltă frecvenţă. Noul aparat a venit după doi ani de la ultima investiţie a Ministerului Sănătăţii în aparatură la acest spital.

„Pentru medicul urolog, din sponsorizări am reuşit să achiziţionăm  nişte aparatură pentru rezecţie transuretrală de prostată prin procedeul acesta de adenom de prostată, care  este mult mai uşoară decât operaţie deschisă; este un fel de operaţie laparoscopică. Am primit ceva sponsorizări de la fabrica de cherestea de la Reci şi cu banii aceia am cumpărat aparatura.  Din sponsorizări putem să facem ceva, pentru că de la Minister nu am mai primit aparatură în ultimii doi ani”, a arătat medicul.

O locuinţă de serviciu disponibilă. Conducerea speră să atragă un medic specialist de interne

În momentul de faţă, două locuinţe de serviciu pe care conducerea le-a pus la dispoziţia medicilor sunt ocupate, iar cea de-a treia este liberă. Potrivit doctorului Szabo, conducerea spitalului speră ca în viitorul cât mai apropiat un medic specialist internist să-şi exprime disponibilitatea şi dorinţa de a completa colectivul spitalului, având, totodată prioritate la ocuparea ultimei locuinţe de serviciu. Totuşi, spitalul ar mai avea nevoie şi de medici rezidenţi oftalmologi, ortopezi şi ATI (anestezie şi terape intensivă), pentru a-şi desfăşura activitatea în parametri normali.

„Locuinţele de serviciu sunt valabile, iar în momentul de faţă două sunt ocupate şi una este liberă. Spre norocul nostru, medicul urolog nu necesită locuinţă pentru că este din oraş şi are locuinţă deja. Avem nevoie de un internist, urgent, şi menţinem locuinţa pentru când găsim  pe cineva. Ne trebuie medic specialist, pentru că rezidenţi avem unul de anul V şi unul de anul IV.” a declarat dr. Szabo Istvan.

Medicii se specializează la noi şi pleacă în străinătate să profeseze

. .

Nu este o situaţie necunoscută pentru Sănătatea din România că medicii sau asistentele medicale să se şcolarizeze aici, ca mai apoi să plece în străinătate pentru  a profesa. Nici micul spital covăsnean nu a fost ocolit de acest „trend”, fapt pentru care conducerea caută să atragă atât medici rezidenţi cât şi specialişti pe diferite secţii.

„Din păcate avem medici pe care îi pregătim şi după trei-patru ani pleacă în străinătate. Aşa am avut o anestezistă care a lucrat un an,  şi a pleca în Irlanda. (…) Ne-ar mai trebui rezidenţi la oftalmologie, ortopedie pentru că aici avem unul de anul III şi la ATI. Eu sunt medic specialist primar de ATI, dar sunt singur şi îmi trebuie rezidenţi sau un specialist pentru că lucrez singur în cinci-şase săli de operaţie,  şi nu merge”, a mai spus directorul medical.

Pe lângă cei patru medici noi care au întregit echipa spitalului, conducerea are promisiunea unui medic internist de anul V care va veni să trateze locuitorii din Târgu Secuiesc şi din împrejurimi, anul viitor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail