Deschiderea anului școlar 2024-2025 a fost un moment plin de emoție și de bucurie, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Festivitatea a avut loc luni, 9 septembrie (a.c.), adunând laolaltă, în curtea unității de învățământ, elevi, cadre didactice, părinți, bunici și oficialități locale.

Cu emoția adusă de o nouă etapă din viața lor au pășit în curtea școlii elevii claselor pregătitoare, claselor a V-a, a IX-a și a XII-a. Alături de ei, cu un noian de emoții și sentimente aduse de deschiderea unui nou an școlar, au fost părinții și toți cei dragi, și dascălii.

La eveniment au participat, ca invitați, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, ai Instituției Prefectului județului Covasna, ai Primăriei, ai Protopopiatului și nu numai.

Directorul Colegiului, prof. LUMINIȚA COSTEA, a declarat că speră ca acest an școlar să fie unul mai bun: „Sperăm ca anul acesta să fie un an mai bun. Suntem în mai puține locații, cu două- noi sperăm să le restrângem din ce în ce mai mult și, până la urmă, poate ajungem cu toții aici (n.r- în clădirea Colegiului).

Ceea ce vreau să vă doresc anul acesta, și nu doar anul acesta, în afara faptului că aveți obligația să învățați, în afara faptului că, probabil multe dintre lucrurile pe care le auziți de la noi, le considerați inutile, este cel mai bine să veniți cu mintea deschisă, la școală! Mintea deschisă te face să înțelegi anumite lucruri (…). Este, într-adevăr, un drept- să înveți. Dacă vrei să ți-l exerciți, este foarte bine (…). Noi sperăm ca toți cei care sunteți aici să vă exercitați acest drept, noi suntem aici ca să vă ajutăm să vi-l exercitați și vă doresc să aveți un an plin de lucruri bune (…)! Celor care au venit profesori noi la noi în școală astăzi, le urăm „Bun venit!” (…)! Vrem să îi mulțumim doamnei Mioara Dobrilă, care a ieșit la pensie în acest an, să îi urăm pensie lungă și ani mulți și fericiți și sănătoși, iar celor care au venit acum în clasa a V-a și a IX-a la noi, vă dorim să aveți parte de o viață de liceu și de gimnaziu frumoasă și fructuoasă.”- a transmis directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

„Nu trebuie să uităm că învățământul românesc are nevoie de noi, toți: profesori, elevi,  părinți, comunitatea locală. Ne dorim, și trebuie să ne străduim cu toții ca acest Colegiu să rămână un important centru de cultură românească și de performanță, care să asigure elevilor și absolvenților, o pregătire la nivelul marilor școli din țară și din lume (…).”- directorul adjunct, prof. Maria Băilă

Directorul adjunct, prof. Maria Băilă, a subliniat că este mai important ca niciodată să existe unitate, încredere și speranță, din partea tuturor actorilor și beneficiarilor sistemului de învățământ:

„În fiecare an, septembrie coincide cu deschiderea largă a porților școlii. La fel ca și anul trecut, la fel ca și acum doi ani, voiam să subliniez că este una dintre cele mai importante zile, deoarece suntem, astăzi, cu toții ÎMPREUNĂ, de la mic la mare, de la clasa pregătitoare, la clasa a XII-a, moment unic, aș spune, în parcursul nostru, al unui an școlar deoarece, cum bine știm, suntem divizați în mai multe unități sau locații în orașul nostru. Acum, mai mult ca niciodată, este foarte important să rămânem UNIȚI și să credem în resursele noastre profesionale, pentru dezvoltarea acestor generații de elevi, în concordanță cu cerințele secolului XXI, însă pentru a ne atinge acest obiectiv, avem nevoie de sprijin real, atât din partea întregii comunități locale, cât și din partea administrației publice locale, pentru a avea și acele condiții specifice secolului XXI. Iată de ce deschiderea unui alt an școlar, pe lângă faptul că e un moment de sărbătoare, de bucurie a revederii după o binemeritată vacanță, reprezintă o nouă șansă de a dovedi că suntem încrezători în destinul nostru, că putem mai mult, că suntem oricând capabili de performanță, dar în umbra unei mari performanțe stă întotdeauna o muncă asiduă, stă încrederea în noi și (…), mai ales, stă dragostea. Dragostea pentru tot ceea ce facem, dragostea pentru omul sau oamenii de lângă noi.

Dragi elevi, vă îndemnăm să conștientizați importanța educației și, implicit, a școlii, dar prin muncă, perseverență, curaj și voință, veți putea să vă îndepliniți cele mai îndrăznețe visuri.

Cultivați-vă mintea și inima prin lectură și străduiți-vă să fiți în fiecare an școlar, mai buni decât în anul care tocmai a trecut (…).  Celor care abia au intrat în lumea școlii, vă urăm ca anul școlar 2024-2025 să vă fie un an al bucuriei de a învăța și al visurilor împlinite! Dragi colegi, convingerea mea este că în fiecare dintre dumneavoastră este o valoare care trebuie convertită în alte valori. Munca dumneavoastră este cea care influențează destine! Aveți puterea de a schimba mentalități, de a crea și dezvolta atitudini, valori și competențe pozitive, de a determina, în bună măsură, modul în care tinerii se vor raporta la viață, pe tot parcursul lor viitor (…). Dragi părinți, avem convingerea că prețuiți școala și pe cei care o slujesc și că aveți multe așteptări legate de viitorul copiilor dumneavoastră! Aceste așteptări pot deveni certitudini doar printr-o permanentă colaborare a dumneavoastră cu școala și comunitatea locală! Ne bucurăm că aveți încredere în noi și că ați ales să parcurgeți această perioadă, împreună! (…) Nu trebuie să uităm că învățământul românesc are nevoie de noi, toți: profesori, elevi,  părinți, comunitatea locală. Ne dorim, și trebuie să ne străduim cu toții ca acest Colegiu să rămână un important centru de cultură românească și de performanță, care să asigure elevilor și absolvenților, o pregătire la nivelul marilor școli din țară și din lume (…).”- a declarat directorul adjunct, prof. Maria Băilă.

Reprezentanții Instituției Prefectului, au răspuns invitației de a participa la eveniment, și au transmis celor prezenți un mesaj:

„Ne-am adunat aici datorită unui drept fundamental din Constituție, și anume, dreptul la învățătură (…). Cel mai mai important DREPT și OBLIGAȚIE pe care îl văd eu astăzi este DREPTUL VOSTRU DE A VISA și obligația corelativă de A NU RENUNȚA LA VISUL VOSTRU!” -le-a spus subprefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, prin discursul său, elevilor care au început anul școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

„Un gând special se îndreaptă astăzi către profesorii noștri care au făcut, anul trecut, un adevărat maraton educațional. Dragii noștri profesori, vă mulțumim pentru eforturile extraordinare, răbdarea și dedicarea pe care le-ați depus! Rezultatele elevilor, concursurile câștigate și progresul academic nu ar fi fost posibile fără implicarea Dvs. și pasiunea pe le depuneți în munca de zi cu zi” – a spus, în discursul său, subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean.

Întrucât se spune că fiecare lucru este bine să îl începi cu Dumnezeu, și acest început de an școlar a fost marcat prin cuvântul de binecuvântare rostit de părintele protopop Teodor-Florian Mocanu și de preotul paroh Emilian Voaideș, din care redăm următoarele fragmente:

„Doamne Dumnezeul nostru, cel ce ai făcut toate cu cuvântul Tău și cu înțelepciunea Ta, ai rânduit pe om ca să stăpânească peste zidirile cele făcute de Tine, prin înțelepciunea pe care ai dăruit-o lui, căci toată înțelepciunea este din veac de la Tine, Dumnezeul nostru. Ție ne rugăm, dăruiește robilor tăi, acestor școlari și dascălilor lor, înțelepciune vie și lucrătoare, neîndoielnică și nefățarnică și care luminează mintea și inima, căci toate comorile înțelepciunii și ale cunoștinței care vin de la Tine, nu se sting niciodată și sunt mai de preț decât pietrele cele scumpe și decât toate comorile acestei lumi și care pe lângă ele sunt ca nisipul și ca pulberea în bătaia vântului. Ajută-i, Doamne, cu milostivirea Ta cea bogată, în ostenelile lor și ferește-i de sfaturile celor vicleni, care-i duc la pierzanie, și de toată înțelepciunea pizmașă și trufașă a lumii acesteia. Revarsă în lucrarea lor de dobândire a cunoștințelor celor bine plăcute Ție, Duhul Înțelepciunii, al bunei-cuviințe, al cunoștinței celei ziditoare și al credinței în Tine, Dumnezeul nostru (…)”- a transmis în cuvântul de binecuvântare, părintele protopop Teodor – Florian Mocanu.

„Tu, Doamne, Cel ce din înălțimea Cerului Duhovnicesc îi vezi acum pe tinerii aceștia în fața cărților deschise și în așteptarea dascălilor lor, Tu, însuți, Dumnezeule, binecuvântează-Ie începutul anului școlar, întărește-le voința și luminează-le mintea spre dobândirea celor folositoare și-nspre descoperirea Adevărului Tău, păzește-i de cursele rătăcirilor pierzătoare de suflet, înalță-i deasupra grijilor mărunte, dăruiește-le râvna învățăturii și cuprinderea cunoașterii (…).”- a spus și preotul paroh Emilian Voaideș.

Evenimentul a continuat cu bucurie și multă voie bună, în curtea Colegiului.

În acest an școlar, elevii din corpul A-B și din corpul Internatului Colegiului, adică 15 clase (383 elevi) vor învăța în alte unități școlare. Mai exact, 6 clase vor funcționa la Extensia „Babeș Bolyai”, Sfântu Gheorghe, o clasă la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, 5 clase la Liceul „Berde Aron” și 3 clase la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din oraș, data estimată a încetării relocării fiind august 2025.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail