Peste 1900 de elevi din județ sunt așteptați la simularea Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a, ale cărei probe debutează astăzi, 5 martie (a.c.).

Simularea națională a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, organizate de Ministerul Educației, în anul școlar 2017 2018, cuprinde trei probe scrise, care se vor derula astfel: astăzi, 5 martie – proba la limba și literatura română; marți, 6 martie 2018, proba la matematică, miercuri, 7 martie (a.c.), proba la limba și literatura maternă. Afișarea rezultatelor este programată în data de 16 martie (a.c.).

„În județul Covasna, vor participa la simularea examenului de Evaluare Națională 1924 elevi”- au transmis, vineri, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna. Potrivit aceleiași surse, din totalul celor 1924 de elevi, la învățământ de zi sunt 1875 elevi, din care 550 sunt elevi la secția română și 1325, la secția maghiară; la învățământ special: 17 elevi- secție maghiară, 8 elevi – secție română, iar la învățământ cu frecvență redusă: 24 elevi de la secția maghiară.

Probele încep în fiecare dintre zilele menționate, la ora 9.00 și se desfășoară în condiții de examen, în săli supravegheate audio – video. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

„Pentru elaborarea răspunsurilor, elevii au la dispoziție două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat.” – au transmis reprezentanții ISJ Covasna.

Aproape 180.000 de elevi așteptați la simulare, la nivel național

Conform informațiilor transmise de Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul www.edu.ro, la simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) sunt așteptați să participe cei aproape 180.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar 2017-2018.

Potrivit aceleiași surse, subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea.

„Notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. În același timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. Precizăm că obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie.” – au transmis reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

Simularea națională a examenului de Bacalaureat, programată tot în luna aceasta

În intervalul 19 – 22 martie 2018,  va avea loc simularea națională a  probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat. Conform datelor Ministerului Educației, la acea simulare sunt așteptați să participe cei aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat se va desfășura după următorul program (comun pentru clasele a XI-a și a XII-a): 19 martie – Limba și literatura română/E)a), 20 martie – Limba și literatura maternă/E)b) și 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c).

Proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-aRezultatele obținute vor fi comunicate elevilor în data de 30 martie.

Subiectele au fost elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora prevăzute în programele de examen Bacalaureat.- se arată pe site-ul Ministerului.

„Modelele de subiecte, însoțite de baremele de evaluare și de notare, au fost postate încă din luna noiembrie 2017 pe subiecte2018.edu.ro. Subiectele pentru simulare respectă structura subiectelor pentru EN VIII, respectiv Bacalaureat.” – se arată pe https://www.edu.ro/simulare-examene-na%C8%9Bionale-ghid-informativ.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail