În perioada 8-9 iunie a.c., hotelul Clermont din stațiunea Covasna va găzdui cea de-a XXVI-a ediție a Simpozionului regional Practic al Medicilor de Familie
Această ediție a Simpozionului va avea ca temă principală „Secretul profesional – cui și în ce condiții putem elibera date medicale personale?” – subiect adus în dezbatere de Dr. Soos Klara, președintele Societății de medicină generală/de familie Harghita. În cadrul evenimentului vor mai fi abordate teme precum diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, utilizarea corectă a antibioticelor sau recuperarea sexualității după cancer. „Coordonatorul științific al manifestării este prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, care va vorbi în cadrul acestei ediții despre miturile și adevărurile privind afecțiunile sexuale feminine, un subiect prea puțin dezbătut și abordat de către pacienți în fața medicului de familie, specialist ce are însă un rol important în diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni. Printre lectorii care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se numără Dr. Lucia Seres – președinte Asociația medicilor de medicină generală/medici de familie jud. Covasna, Dr. Soos Klara, Conf.Univ.Dr. Monica Tarcea, Conf. Univ.Dr. Edit Szekely, Psih. Adrian Calomfirescu” – se arată într-un comunicat de presă emis de către Houston NPA, organizatorul evenimentului.
Despre temele abordate
Dr. Soós Szabó Klára, Președintele Asociației medicilor de medicină generală/medici de familie din județul Harghita va oferi răspuns, în cadrul simpozionului, la o serie de nelămuriri de actualitate cu care se confruntă medicii de familie. „Putem elibera date personale medicale când acest lucru este solicitat de către pacient personal?” În caz de urmărire penal, la soliciatarea cui avem dreptul să eliberăm date medicale personale?” „Cum procedăm în cazul în care o firmă de asigurare solicită date personale medicale ale pacientului?” – acestea sunt câteva din întrebările la care va răspunde medicul.
Alergiile și intoleranțele alimentare sunt o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, datele raportând o incidență în creștere de până la 30% a acestor afecțiuni. În plus, în România peste 40% din populația generală suferă de intoleranțe alimentare, cele mai frecvente fiind la drojdie, gluten, lapte sau fructoză, așa cum a atras atenția prof.dr. Monica Tarcea de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, ce va fi prezentă în calitate de lector în cadrul ediției 26 a simpozionului regional Practic MF de la Covasna. Aceasta va aduce în dezbatere dietoterapria și va vorbi despre alergii și intoleranțe alimentare precum și despre importanța diagnosticului pus de specialist și a terapiei personalizate, bazată în special pe regimul igieno-dietetic, se arată într-una din prezentările evenimentului. „Intoleranțele alimentare sunt reacții anormale ale organismului la alimente, care se manifestă printr-o mulțime de simptome aparent fără legătură dar care afectează pacientul prin: migrene, oboseală cronică, depresie, gingivită, diaree/constipație, balonări, gastrită, reflux gastroesofagian, astm, tuse cronică, obezitate, diabet, hipertensiune, boli tiroidiene, artrită reumatoidă, dermatită, acnee, psoriazis sau o imunitate scăzută. Din păcate, multe dintre aceste intoleranțe sunt nediagnosticate, simptomele lor fiind puse de regulă pe seama altor probleme de sănătate. Este necesar să acordăm mai multă atenție acestui tip de sensibilitate alimentară și să promovăm alături de medicul de familie, specialistul și dieteticienii, protocoale pentru un diagnostic rapid și un management eficient, în vederea îmbunătățirii calității vieții pacientului”, a declarat prof.dr. Monica Tarcea.
Infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece și, pentru anumite persoane, ele se pot dovedi a fi fatale. Acestea afectează sinusurile, gâtul, căile respiratorii și plămânii, fiind de obicei cauzate de virusuri, iar în unele cazuri, de bacterii. Dr. Szekely Edith, lector în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, va lua cuvântul la simpozionului regional Practic MF de la Covasna, și va vorbi auditoriului despre infecțiile tractului respirator superior: „Infecțiile tractului respirator superior (ICRS) reprezintă cea mai frecventă afecțiune acută pentru care pacienții se adresează medicului de familie. Un procent important dintre aceștia părăsesc cabinetul cu o prescripție pentru antibiotice în mână. Câți dintre aceștia au indicație reală pentru tratament antibiotic? Examenul bacteriologic în diagnosticul ICRS poate fi o soluție pentru a răspunde la această întrebare, însă are un dublu tăiș. Utilizat corect contribuie la prescrierea judicioasă a antibioticelor. Folosit în lipsa unor indicații reale sau fără o bună înțelegere a limitațiilor sale contribuie la abuzul de antibiotice. Se va discuta când, cum și de ce să solicităm examen bacteriologic și cum să interpretăm rezultatele obținute”, a declarat Dr. Szekely Edith.
„Disfuncțiile sexuale sunt pentru foarte mulți sunt un subiect care se află undeva departe, lucruri care se pot întâmpla întotdeauna celorlalți, nu nouă. Iar când se întâmplă să fim noi cei afectați ne ascundem ca struțul cu capul în pământ, nu ne ducem la medicul de familie care este cel mai apropiat. De fapt cred că aici este problema. Fiecare dintre noi, și dumneavoastră, și eu, avem lângă noi un prieten pe care îl ignorăm, iar acesta este medicul de familie. Pentru că nimeni nu are psiholog de familie, ci are un medic de familie. Eu personal am considerat întotdeauna că medicul este consilierul în problemele de sănatăte”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu.
„Domnul Dr. Calomfirescu este prezent de fiecare dată, iar temele alese sunt mereu foarte interesante.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, Dr. Lucia Seres, președinta Asociației medicilor de medicină generală/medici de familie din județul Covasna.
Două zile pline de activități
Potrivit aceluiași comunicat de presă, la fel ca la fiecare ediție Practic MF, participanții la eveniment sunt încurajați să ia cuvântul în cadrul Tribunei Medicului de Familie, o secțiune ce facilitează dialogul între profesioniștii din domeniu și între colegi și în cadrul căreia pot fi expuse problematici ce țin de practica medicală. Fie că doresc să anunțe un eveniment sau vor să aducă în atenție un caz din practica de zi cu zi, medicii de familie prezenți la eveniment sunt așteptați la Tribuna Medicului de Familie.
Evenimentul din weekendul 8-9 iunie este creditat cu 9 puncte EMC (Educație Medicală Continuă) și va fi dedicat medicilor de familie din județele Covasna, Mureș, Harghita, Bacău, Buzău, Prahova și Brașov.
Educația medicală continuă face referire la totalitatea activităților planificate de pregatire teoretică și practică desfășurate de medici în vederea dobândirii sau îmbunătățirii nivelului de cunoștințe, abilități și atitudini profesionale. Scopul acesteia este creșterea calității actului medical și a nivelului de performanță în practica medicală. Formele de educație medicală continuă cuprind atât formele de invățământ postuniversitar medical (inclusiv rezidențiatul, masteratul și doctoratul), formele de educație permanentă, organizate de instituții acreditate, cu rol educațional, dar și manifestări și activități cu caracter științific (congrese științifice fie nationale, fie internaționale, simpozioane științifice, sesiuni și seminarii, publicarea de materiale științifice medicale). (sursa: www. formaremedicala.ro)
Dr. Seres Lucia a mai adăugat, cu privire la acest eveniment: „Aceste întâlniri sunt foarte importante, o dată pentru că noi avem nevoie de 40 de credite pe an, adică de cursuri din acestea de perfecționare. În plus, ne întâlnim și discutăm inclusiv probleme legislative, dar și ultimele noutăți din domeniul medical, cu care trebuie să fim mereu la curent; medicii nu termină de învățat niciodată. În 25 mai a intrat în vigoare noul regulament referitor la protecția datelor personale. Noi, în domeniul medical oricum avem legământ de confidențialitate, dar acum trebuie să știm și legislația aceasta.”
Programul științific se va desfășura după cum urmează: în zilele de vineri, între orele 15.00 – 20.00 și sâmbătă, între orele 09.00 – 14.00, a precizat, ieri, dr. Lucia Sereș.
Oana-Mihaela Costache