Noul an școlar se apropie cu pași repezi, iar lucrările de renovare, reamenajare, igienizare și îmbunătățire estetică a școlilor și grădinițelor covăsnene intră pe ultima sută de metri.

Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Covasna, din 309 unități de învățământ care funcționează la momentul actual pe raza județului, numai 9 nu au autorizație sanitară de funcționare, însă în cazul a cinci instituții, situația este în curs de remediere.

„La Oituz, este vorba de grădinița și școala generală – ei au avut autorizație, numai că a fost retrasă din cauză că apa nu era potabilă. Conducerea școlii a făcut demersuri pentru remedierea problemei, iar documentația este deja depusă pentru obținerea autorizației, deci, pe parcursul anului, probabil că vor obține autorizația. La Racoșul de Sus, este vorba tot despre două unități școlare – grădinița și școala – care nu au autorizație sanitară de ani de zile, din cauza lipsei apei potabile. Adică au apă și toaletă înăuntru, dar apa nu este potabilă. Deci, ei nu vor obține nici în acest an autorizația sanitară. Și la grădinița și școala din Micloșoara se lucrează deja, și într-o lună – două vor avea autorizație sanitară de funcționare. Ei nu au avut apă deloc, s-a săpat un puț, există toaletă înăuntru și într-un timp foarte scurt vor obține documentul.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”  inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre. Potrivit acestuia, nou intrate pe lista unităților școlare care nu dețin autorizație sanitară sunt școala generală și grădinița din localitatea Micfalău, comună în care Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna a constatat că apa nu mai este potabilă. În localitatea Belin va fi dată, în curând, în folosință noua grădiniță, pentru care a fost deja depusă documentația și solicitată autorizația sanitară.

„Deci,  peste tot au sau vor avea apă curentă, numai că din motive care nu depind de școală sau de conducerea școlii, apa nu este potabilă.”, a mai adăugat prof. Kiss Imre.

Având în vedere că în țară mai sunt județe precum Vasluiul ori Dâmbovița unde numărul unităților școlare care nu dețin autorizație sanitară se ridică la câteva zeci, putem concluziona că județul nostru își poate face loc în topul celor unde școlile și grădinițele se prezintă în condiții cel puțin bune la începutul anului școlar 2018-2019.

Situația nu este atât de optimistă în cazul autorizațiilor de securitate la incendiu

Reprezentanții instituțiilor de învățământ au avut termen până la data de 30 septembrie 2017 pentru a obține autorizația de securitate la incendiu, însă la nivelul județului Covasna, un număr foarte mic din totalul școlilor și grădinițelor din județ dețin autorizație ISU, ori au depus documentația necesară în vederea obținerii acesteia.

„ Punerea în funcţiune a construcţiilor/ amenajărilor şi instalaţiilor se face numai după obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.  Conform Legii nr  146 din 26 iunie 2017, prin prorogare, pentru construcţiile şi amenajările din categoriile care se supun avizării și/ sau autorizării privind securitatea la incendiu, care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, persoanele prevăzute la art. 30 alin. (2) din Legea nr. 307/2006 au avut obligaţia obţinerii respectivului act administrativ până la data de 30 septembrie 2017.”, transmit reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna (I.S.U.).

 

Sancțiunile pentru nerespectarea legislației privitoare la securitatea la incendiu, atrage cu sine sancțiuni serioase: „Potrivit prevederilor art. 44, cap. IV, lit. (i), din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, <<nesolicitarea şi neobţinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiţiei a avizelor şi/sau autorizaţiilor prevăzute de prezenta lege>>, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5001 lei la 10.000 lei. Potrivit prevederilor art. 44, cap. V, lit. (b), din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, <<punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu>>, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.”, atenționează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

 

Deși nu toate clădirile care aparțin de unitățile școlare necesită autorizație de securitate la incendiu, în prezent, potrivit datelor furnizate de către I.S.U. Covasna, din 309 unități școlare din județul Covasna, numai 17 unități de învățământ cu personalitate juridică au autorizație de securitate la incendiu (unitatea se consideră autorizată atunci când pentru toate clădirile care trebuie autorizate s-au obţinut autorizaţii). Comparativ cu anii precedenţi, însă,  numărul clădirilor care deţin autorizaţie de securitate la incendiu a crescut. Conform ISU Covasna, la momentul actual sunt în curs de soluţionare 2 documentaţii provenite de la unităţile de învăţământ.

În ceea ce privește clădirile care aparțin de școli și grădinițe, 41 dintre acestea au autorizație de securitate la incendiu, însă pentru 293 nu este nevoie de un asemenea document.

 

Din păcate, pentru foarte multe unități școlare, cerințele prevăzute de legislație, în vederea respectării tuturor normelor de securitate la incendiu, sunt extrem de greu de îndeplinit, în ciuda faptului că siguranța tuturor celor care își desfășoară activitatea în aceste instituții ar trebui să fie primordială.

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail