Săptămâna Designului, care se va desfăşura în perioada 10-14 mai în incinta fostei Fabrici de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, va reuni o serie de expoziţii, ateliere de creaţie, reuniuni profesionale, mese rotunde şi o paradă a modei, în cadrul cărora vor fi prezentate cele mai noi curente din acest domeniu, precum şi creaţiile unor tineri designeri din ţară şi străinătate.
Printre instituţiile invitate să expună în cadrul Săptămânii Designului de la Sfântu Gheorghe se numără Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Universitatea Creştină „Partium” din Oradea, Universitatea „Metropolitan” din Sopron şi din Budapesta, precum şi Universitatea Naţională de Arte.
Va fi prezentată şi expoziţia Smart Hungary a Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, care aduce 24 produse dezvoltate în ţara vecină, grupate pe şapte teme cum ar fi smart city, smart mobility, smart home, smart pleasure, smart agriculture, smart healthcare and smart sport.
„O studentă în primul an la UNArte din Bucureşti va prezenta o compoziţie vestimentară realizată prin tehnica de matlasare cu burete. Atât culorile, cât şi patternul cusăturilor amintesc de formele sinuoase propuse de-a lungul anilor de arhitecta irakiano-britanică, Zaha Hadid. De asemenea, va avea loc şi o prezentare a unui workshop unde studenţii au combinat tehnica de modelaj a lui Julian Roberts cu elemente de kimono japonez. Tinerii designeri de la atelierul KreaKids din Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe vor participa cu mai multe colecţii: corsete contemporane cu cristale, costume şi accesorii realizate din fermoare, o metaforă a ideii Bauhaus, o colecţie de măşti bazate pe piesa Misanthrope a lui Moliere, o colecţie de costume albe inspirate de puritatea imaculată a îngheţului, a frigului şi a gheţii şi o colecţie numită Puterea focului, o colecţie de haine cu textura acestui element (…) Vom afla mai multe despre lumea designului 3D din perspectiva a doi studenţi la masterat, prezentând totodată proiecte universitare bazate pe următoarele subiecte: modelare, design fotorealist, reprezentare stilizată, design de personaje, realitate virtuală, filme şi imprimare 3D (…) Va fi prezentată o selecţie de jocuri de societate concepute în ultimii ani (…) Designerii vor face, de asemenea, o scurtă prezentare despre dezvoltarea şi proiectarea jocurilor (…) Vă invităm într-o călătorie a creaţiei: realitate contemporană, idei noi, soluţii şi concepte inovatoare”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.
Deschiderea oficială a Săptămânii Designului va avea loc miercuri, 10 mai, de la ora 17,00, la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA şi va fi urmată joi, începând cu ora 10,00, de o serie de ateliere creative şi expoziţii, precum şi de masa rotundă cu tema „Încotro se îndreaptă designul?”, prezentarea „Designul în lumea digitală” şi o degustare de vinuri.
Programul va continua vineri cu alte prezentări şi ateliere, cu o întâlnire cu designerul Albert Melinda, care va vorbi despre „Cum este să proiectezi pentru marile companii”, şi cu un târg de design online. Sâmbătă, de la ora 18,00, va avea loc o prezentare de modă cu creaţii ale unor designeri locali, iar evenimentul se va încheia duminică, 14 mai, cu o retrospectivă a Săptămânii designului.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, al Consiliului Judeţean Covasna şi al Centrului de Artă din Transilvania.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES