Peste 120 de echipe din întreaga ţară vor participa la cea de-a IX-a ediţie a Campionatului naţional de dezbateri academice pentru liceeni – Saint George, City of Debate”,  ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, între 6-8 martie, la Sfântu Gheorghe.

Campionatul, organizat de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe (al Asociaţiei de Tineret „Ecou”), împreună cu Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) Transilvania și cu sprijinul mai multor parteneri publici și privați din județ și din zonă,  va aduce și anul acesta, la Sfântu Gheorghe, peste 500 de persoane – debateri, arbitri și voluntari. Printre cei care au anunțat participarea sunt și tineri debateri din Sfântu Gheorghe care s-au stabilit în alte orașe sau chiar în alte țări.

Cea mai mare competiție de dezbateri din Europa

Coordonatorul Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe și inițiatorul și coordonatorul „Saint George, City of Debate”, Mădălin Guruianu, a amintit că evenimentul a pornit cu mult entuziasm cu ani în urmă, cu patru echipe participante și a ajuns să fie cea mai mare competiție de dezbateri pentru liceeni – din Europa. Acesta  a precizat că la ediția de anul acesta vor participa 123 de echipe din întreaga țară.

„În 2007 lansam ideea de Saint George, City of Debate și erau doar patru echipe participante: trei din Sfântu Gheorghe și una din Ploiești. Anii au trecut, lucrurile au evoluat și am ajuns ca acum trei ani, când directoare de turneu era Bianca Dragomir, să avem cea mai mare competiție din România. Din acel moment, lucrurile au crescut exponențial, în așa fel încât anul trecut a ajuns să fie cea mai mare competiție din întreaga Europă, cu 128 de echipe participante. Anul acesta sunt, până în acest moment, 123 de echipe care s-au înscris și au plătit taxa de participare, 88 de arbitri și 103 voluntari”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Mădălin Guruianu.

Conform programului anunțat de organizatori, „Saint George, City of Debate” va debuta mâine, 5 martie, cu o ediție specială a „Debate Corner” ce se va derula între orele 17:00-18:00, la Pavilionul Central din Parcul Elisabeta din municipiu.  Vineri, 6 martie (a.c.), vor sosi participanții. Aceștia vor fi cazați în locuri diferite din oraş. Tot vineri,  va avea loc un simpozion la Arcuș, după care se vor desfășura cursuri de pregătire pentru debateri şi arbitri, în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul”.  În plus, organizatorii au pregătit o mulțime de activități interesante, culturale, sportive, de divertisment, pentru participanți: „Vineri avem sosirea participanților, sesiuni de pregătire și un simpozion la Centrul de Cultură din Arcuș, dar și programe gratuite, cultural- sportive în seara de vineri: un spectacol de teatru susținut de trupa <<Osono>> (…), plus meciuri de fotbal, bowling, squash, ping- pong, șah, baschet, boardgames și vor putea fi vizitate și muzeele din Sfântu Gheorghe de către participanți”, a spus Mădălin Guruianu. Acesta a precizat că vineri va avea loc și o petrecere de bun venit, pentru arbitri.

 Sâmbătă și duminică se va derula competiția propriu –zisă.

Moțiuni pregătite, dar și impromptu

Echipa de organizare/ arbitraj  se va ocupa de buna desfășurare a celor 4 runde de calificare – sâmbătă,  duminică urmând eliminatoriile: optimi, sferturi, semifinale și marea finală de la Sala de Festivități a Colegiului „Szekely Miko”. Exceptând finala, competiția se va  desfășura la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu. Directorii de turneu vor fi Călin Mureșanu și Radu Țigănaș, ambii cu cărți de vizită impresionante în dezbaterile academice din țară, dar și din străinătate; directori adjuncți de turneu vor fi trei tineri studenți – Ștefana Popa, Ioan Ganea Junior și Theodor Moise; Equity officer- Bogdan Colceriu, iar Marius Petcu și Bogdan Drăghicescu vor fi Tab –masters – cei care vor coordona programarea celor 60 de meciuri ce vor avea loc concomitent, în sălile Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

„Vom avea trei zile pline de dezbateri la Sfântu Gheorghe, trei moțiuni pregătite, incitante și alte moțiuni impromptu, adică sunt anunțate doar cu o oră înainte și elevii trebuie să dezbată pornind de la ce argumente pot construi în acea oră de pregătire”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Peste 100 de voluntari

În organizarea evenimentului sunt implicați și 103 voluntari, elevi și studenți deopotrivă. Printre aceștia se numără și Ionuț Arad, care a venit acasă, la Sfântu Gheorghe, din Danemarca, unde este student, pentru a putea participa la acest eveniment. Nu a practicat debate-ul, însă a ales să se implice ca voluntar în derularea acestui eveniment: „Pe lângă faptul că este o competiție (…), <<Saint George, City of Debate>> este și locul în care îți faci foarte mulți prieteni.  Participând la ultimele ediții,  eu mi-am făcut foarte mulți prieteni  din  toată România (…). Din câte văd eu, <<Saint George, City of Debate>>  a crescut ca un bulgăre de zăpadă…a fost ca un bulgăre mic de zăpadă la prima ediție (…), a crescut și în momentul de față este cea mai mare competiție de dezbateri pentru liceeni din Europa”, a spus Ionuț.

Premii

Trofeul transmisibil, Cupa Saint George, aflată momentan în Capitală, va ajunge la câștigătorii din acest an, împreună cu trofeul original, creație a artistului Ramon Grosos, a precizat coordonatorul și inițiatorul ”Saint George, City of Debate”, Mădălin Guruianu: „Trofeul <<Saint George, City of Debate>> ajunge în fiecare an la una dintre echipele participante, acea echipă ține trofeul un an de zile și îl aduce înapoi. Anul acesta, trofeul trebuie să vină de la București, pentru că pentru un  an de zile a fost la Colegiul <<Sfântul Sava>>, anul acesta va fi adus înapoi și vom vedea unde va merge. Totuși, în afară de medalii și de cupe individuale pentru fiecare dintre vorbitori, le rămâne un trofeu original. În ultimii trei ani, trofeul original a fost realizat de artistul Ramon Grosos, căruia doresc să îi mulțumesc mult pe această cale (…)!” , a spus Mădălin Guruianu. Acesta a precizat că și anul acesta vor fi oferite premii speciale constând în laptopuri. În plus, vor fi oferite și tablete de ultimă generație. Unele dintre acestea vor ajunge la vorbitori, dar și la unul dintre voluntari: „Ca și anul trecut, avem premii speciale – trei laptopuri de la Asociația Secular Umanistă din România (ASUR), partenerul de anul trecut al competiției, laptopuri care vor merge către echipele finaliste și către cel mai bun vorbitor al competiției.  Anul acesta am mai reușit să aducem un partener alături de noi, care este Lenovo, și care va oferi câteva tablete de ultimă generație.  Unele vor fi pentru vorbitori, una va  fi oferită, prin tragere la sorți, voluntarului cel mai implicat și norocos (…)”, a spus Mădălin Guruianu.

Tombolă pentru susținerea campaniei Împreună plantăm Pădurea din Poveste”

În plus, o tabletă va fi oferită ca premiu participanților la o tombolă ce va fi lansată cu ocazia evenimentului, tombolă prin care se dorește susținerea campaniei „Împreună plantăm Pădurea din Poveste”. Prin această campanie – lansată în luna decembrie a anului trecut – Asociația de Tineret „Ecou” dorește să planteze 100 de copaci, la Sfântu Gheorghe:

„Una dintre  tablete va fi oferită ca premiu într-o tombolă prin care continuăm campania <<Împreună plantăm pădurea din Poveste>>. Încercăm să mai adunăm bani pentru cei 100 de copaci pe care vrem să îi plantăm la Sfântu Gheorghe. Un bilet de tombolă va costa 10 lei, va fi disponibil pentru orice participant, vizitator al competiției <<Saint George, City of Debate>>”, a spus Mădălin Guruianu.

Mulțumiri tuturor celor implicați!

Acesta a dorit, pe această cale, să mulțumească tuturor celor implicați în organizarea ediției a IX-a a competiției „Saint George, City of Debate”, tuturor partenerilor, tuturor sponsorilor.

„Sunt foarte mulți parteneri fără de care această competiție nu ar fi putut să se ridice la nivelul la care s-a ridicat și doresc să mulțumesc tuturor!”, a spus Mădălin Guruianu, care a precizat că anul acesta, Primăria Sfântu Gheorghe sprijină evenimentul cu suma de 20.000 de lei.

„Mulțumesc Primăriei Sfântu Gheorghe care a înțeles importanța competiției în orașul Sfântu Gheorghe și ne va sprijini pentru prima dată în cei nouă ani, cu suma de 20.000 lei. Este primul an în care absolut toți arbitrii sunt invitații noștri, ceea ce înseamnă  că 88 de oameni vor veni la Sfântu Gheorghe și nu vor plăti cazare și masă și vor avea toate cheltuielile asigurate de noi și pentru asta trebuie să mulțumim Primăriei Sfântu Gheorghe în mod deosebit, dar și celorlalți sponsori care au participat și financiar, dar și cu produse!”, a spus Mădălin Guruianu.

Acesta a mai spus că anul acesta, la eveniment va participa și o echipă a TVR:

„Anul acesta vom avea o echipă invitată de la Televiziune Publică din România (TVR), care va avea o emisiune de aproximativ 30 de minute pe TVR despre evenimentul nostru (…)”, a mai spus Mădălin Guruianu, care a amintit că în urmă cu câțiva ani a participat la o emisiune realizată de TVR Cultural, pe tema evenimentului „Saint George, City of Debate”, împreună cu Bianca Dragomir.

La ediția a X-a a evenimentului, Bianca Dragomir va fi director de turneu, împreună cu Radu Cotarcea, a mărturisit Mădălin Guruianu.

„La anul, Bianca Dragomir și Radu Cotarcea, cei doi tineri reprezentativi ai debateului din Sfântu Gheorghe din ultimii ani, oameni cu performanțe absolut incredibile pentru debate-ul nu numai din România, ci și european sau mondial, vor fi directori de turneu”, a spus acesta.

Prezentă la conferința de presă, Bianca Dragomir –delegată de tineret a  României la Organizația Națiunilor Unite (ONU) – a arătat că „Saint George, City of Debate”  nu și-a pierdut din autenticitate și s-a dezvoltat frumos: „Cred că e foarte important de remarcat că de obicei, competițiile, când cresc ca amploare, ca și număr de participanți, tind să își piardă din autenticitate și din calitate și  e extraordinar faptul că la Sfântu Gheorghe se întâmplă invers: de la an la an sunt tot mai mulți oameni, dar sunt mai multe activități, premii, sponsori, ceea ce înseamnă că efortul de a crește pătrunderea în diferite comunități este foarte apropiat de unul de a crește calitatea și asta este un merit foarte, foarte mare (…)”, a spus Bianca Dragomir.

Aceasta a menționat că, în opinia, participând la competiții de debate, tinerii au parte de un exercițiu intelectual de neînlocuit:

„ (…) Mi se confirmă întotdeauna că expunerea la ideile altor oameni inteligenți, dincolo de mizele rundei, de cine pierde, cine câștigă (…), dincolo de faptul că sunt tot felul de ambiții, de pasiuni care se ostoiesc sau cresc în timp, lucruri specifice oricărui sport și care fac parte din frumusețea lui, dar dincolo de aceste lucruri, cred că expunerea acestor tineri la alți tineri e un exercițiu intelectual de neînlocuit. De ce spun asta? Deoarece (n.r. – competițiile de debate) diferă foarte mult de olimpiadele din sistemul formal de învățământ, care sunt, de asemenea, foarte importante (…), dar nu au farmecul competițiilor de debate, pentru că oamenii nu se văd față în față (…). Atunci, competițiile acestea sunt cu atât mai autentice, pentru că poți să ai emoții în față cu altcineva de vârsta ta. Este și o probă de onestitate, să zic așa, prin care poți să vezi unde te situezi (…), adică sunt niște lucruri de reglare intelectuală și emoțională foarte, foarte bune”, a spus Bianca Dragomir. Aceasta  a precizat că  debate-ul îi va ajuta pe tineri și în viață, la locul de muncă:

 „ (…) Pot spune cu tărie că indiferent de profesia pe care și-o aleg  acești tineri – care vor fi adulții de mâine – se va vedea cu ochiul liber faptul că știu să vorbească și să se exprime coerent (…); dincolo de faptul că știu să vorbească bine, să se exprime corect și convingător, mai este și gândirea analitică, ce nu vine doar din lectură simplă și dialog interior, ci trebuie foarte mult probată cu alți oameni (…), lucruri care se văd și la locul de muncă (…)”, a mai spus Bianca Dragomir.

. .

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail