Seria manifestărilor derulate sub genericul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” debutează mâine, printr-un simpozion dedicat făuritorilor Marii Uniri, la care sunt așteptați invitați din județ și din țară.

Ediția actuală a „Primăverii Culturale la Sfântu Gheorghe” are loc în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna – Harghita(care funcționează sub egida Academiei Române), și, totodată, în organizarea Asociației „Ștefadina” București.

Programul va debuta printr-un simpozion cu tema „Făuritori ai Marii Uniri”, mâine, 27 martie, la Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu începere de la ora 14.00.

Moderator va fi pr. dr. Sebastian Pârvu, care, în deschidere, va susține prezentarea intitulată „Protopopi ortodocși din fostul județ Treiscaune, promotori ai Marii Uniri”. Prof. Corina  Bărăgan-Sporea va susție prezentarea intitulată „Preoți și învățători din Buzăul Ardelean și rolul lor în pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri”, după care prof. Florentina Teacă și dr. Ioan Lăcătușu vor vorbi despre delegații românilor din fostele județe Ciuc, Odorhei și Treiscaune la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Va urma, apoi prezentarea susținută de Cristina Lixandru, Carmen Bejgu, din București, cu titlul „Contribuții ale românilor din județele Covasna și Harghita la afirmarea identității românești și înfăpturirea întregirii României”.

Prezentări de carte

Evenimentul continua cu prezentarea următoarelor publicații: „Făuritori ai Marii Uniri. Mărturii documentare”, de Corneliu-Mihail Lungu, lucrare inclusă în colecția „100 de cărți pentru Centenarul României Mari”- lucrare ce va prezentată de Cristina Lixandru,  și lucrarea „Cuvinte despre Marea Unire”, de Miron Cristea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, apărută la Editura „Basilica”, București, 2018, și prezentată de Florentina Teacă.

În cadrul aceleiași manifestări este cuprinsă și lansarea calendarului „100 de ani de Românie întregită, încununare a 2000 de ani de dăinuire și continuitate românească”, apărut la Editura Eurocarpatica, 2018, în prezentarea domnului dr. Ioan Lăcătușu.

Evenimente viitoare

„Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” va continua în 12 aprilie (a.c.), cu Simpozionul cu tema Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării  și lansarea a mai multe publicații.

La manifestări sunt așteptați reprezentanți ai Academiei Oamenilor de Știință, Universității „Hyperion” din București, Universității „Valahia” din Târgoviște, Parlamentului României, Alianței pentru Centenar, Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, Asociațiunii ASTRA ș.a.

În 14-15 aprilie 2018, programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” cuprinde Festivalul Coral „George Sbârcea”, ediția a VI-a, organizat de Fundația Culturală „Mihai Viteazul”. În 14 aprilie, la ora 10, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” va avea loc Colocviul „George Sbârcea și meleagurile natale”, iar la ora ora 15, la Teatrul „Tamasi Aron”, spectacolul coral „Concert aniversar 100+2000”. În 15 aprilie, la ora 10, este programată participarea cu răspunsuri liturgice la bisericile ortodoxe din Sfântu Gheorghe

Programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a demarat cu 23 de ani în urmă, în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice.

Intrarea la toate aceste acțiuni este gratuită și deschisă tuturor iubitorilor de cultură și istorie.

 

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail