Romania meaDirecția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Consiliul județean Covasna, Consiliul local al orașului Covasna, Asociația GRIT și Asociația Voievozii Munților organizează, în perioada 19-26 august, la Centrul de Agrement de la Pădureni, prima ediție a evenimentului de tineret cu participare internațională: proiectul de țară „România mea”. . .

Potrivit organizatorilor, „România mea” este un proiect unic pentru județele Covasna și Harghita, prin care tinerii din România, alături de cei din regiunile istorice, pot beneficia de un cadru necesar de interacțiune, menit să asigure un schimb de bune practici. Prin intermediul proiectului, tineri specialiști și persoanlități marcante ale vieții culturale și sociale românești se vor întâlni pentru a analiza problemele cu care se confruntă generația tânără, și pentru a identifica oportunitățile și soluțiile menite să promoveze și să păstreze valorile culturale românești. Inițiatorii intenționează să îl transforme într-o tradiție, iar gazda evenimentului să fie zona Covasnei.

„Este un proiect unic în această zonă, și un lucru foarte important îl reprezintă faptul că tinerii din zona Covasna-Harghita, cu particularitățile sale, alături de tinerii din regiunile istorice aflate în afara granițelor, care se confruntă cumva cu aceleași provocări ca cei din zona Covasna-Harghita, încearcă să înțeleagă trecutul și moștenirea primite, pentru a-și defini viitorul și a creiona o Românie a lor, a fiecăruia dintre ei. De aceea titlul proiectului este „România mea”. Acest proiect încearcă să ofere oportunitatea tinerilor de a se implica activ în comunitate. S-a înțeles că spiritul comunitar este una dintre soluțiile de care România are atâta nevoie în fața provocărilor actuale.” – a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, directorul executiv al DJST Covasna, Marian Știopu.

Inițiatorii promit că abordarea în cadrul acestui proiect va fi una „inovatoare, interactivă și interdisciplinară totodată, temele abordate urmând să pună accent în mod deosebit pe identitatea și specificul cultural și național românesc, în contextul internațional și al unei Europe multiculturale.”

Evenimentul care se va organiza la Centrul de Agrement de la Pădureni, începând de astăzi și până pe data de 26 august, va aduna un număr de 55 de tineri, 40 provenind din regiunile istorice și 15 din județele Covasna și Harghita.

„Tinerii din regiunile istorice au fost selectați de către partenerii noștri, respectiv Institutul Cultural Român, ei având experiență în derularea de proiecte în afara granițelor țării. Selecția lor s-a făcut atât pe baza implicării lor în comunitatea din care provin, dar mai ales pe dorința acestora de a pune umărul în a creiona o rețea de tineri dornici în a se implica într-o comunitate și a deveni o voce în comunitățile din care provin.” – a explicat consilierul de tineret al DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

Potrivit acestuia, la eveniment vor participa specialiști care vor interacționa direct cu tinerii participanți, printre care și consilierul ministrului de externe Eugen Popescu și coordonatorul Centrului de Studii Covasan-Harghita, dr. Ioan Lăcătușu. Aceștia le vor vorbi tinerilor despre împortanța și necesitatea promovării și păstrării moștenirii culturale și a identității românești.

„Vom avea și invitați care vor încerca să le explice tinerilor despre nevoia de implicare în comunitate, sub formă de voluntariat sau alte proiecte, precum Oana Mosoiu – expert în educație și trainer în rețeaua națională de formatori Erasmus+. Un alt invitat este un tânăr plecat din județul Covasna, dr. Codrin Munteanu, care le va vorbi participanților despre însemnătatea și rolul autorității locale în comunitățile locale. Vom avea și două zile de excursii prin care ne dorim să promovăm patrimoniul cultural și natural din zonele Covasna și Harghita, una dintre ele pe zona Covasna-Întorsura Buzăului-Târgu Secuiesc, iar cealaltă pe zona Sfântu Gheorghe-Araci-Baraolt.” – a mai declarat Cătălin Lazăr.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail