Ajuns la ediţia a XIX-a Festivalul de Operă, Operetă şi Balet (pe scurt FOOB) de la Braşov a devenit o manifestare de referinţă în peisajul cultural autohton. Afirmăm acest lucru având în vedere repertoriul bogat, ca şi numele vedetelor ce au evoluat şi vor evolua în faţa unui numeros public care este pe cale să confirme realizarea extraordinară a ultimelor luni, anume vânzarea integrală a biletelor la fiecare reprezentație. La Opera Brașov formula „Sold Out” tinde să devină o…permanență!
Într-o lume bulversată precum este cea actuală, un asemenea eveniment artistic a stârnit, pe bună dreptate, un interes major în rândul spectatorilor, care sunt dornici să uite de necazurile şi tracasările zilnice legate de inflație, facturi enorme etc., vor să intre în acest Templu al Artei și pentru câteva ceasuri și să se lase vrăjiți în lumea mirifică a muzicii, dansului, a spectacolelor de calitate. Trebuie să spunem din capul locului că toate evenimentele minunate amintite se desfășoară cu sprijinul material al Primăriei municipiului Brașov.
…Zilele trecute a avut loc o Conferință de presă de la sediul instituției legată de Festivalul ce stă să înceapă și care se va derulatoată luna lui „Brumar”, mai exact până duminică, 27 noiembrie 2022. A fost pentru numeorșii gazetari prezenți un prilej de a afla lucruri interesante și… înbucurătoare despre importanta desfășurare de spectacole din săptămânile următoare. Ne-a oferit o sumedenie de informații prețioase staff-ul, alcătuit din Marilena Aldea – manager interimar, Dan Antipa – director general-adjunct, Mihai Irimia – director artistic, precum și alți creatori importanți, anume Rodica Garștea, scenograf și designer, Iulian-Ioan Sandu – regizor, Alexandru Fotescu – maestru de balet.
Așadar, sâmbătă, 29 octombrie, și duminică, 30 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Operei va avea loc Premiera spectacolului de balet pentru copii „Petrică și lupul”, pe muzică lui Serghei Prokofiev, ce inaugurează cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet din 2022.
„Petrică și lupul” este o compoziție pentru orchestră și narator dedicată celor mici, inspirată dintr-un basm popular rus despre un băiețel și prietenii săi (din lumea necuvântătoarelor), care încearcă să prindă un…lup. Lucrarea a avut Premiera pe 2 mai 1936, la Moscova, iar doi ani mai târziu a urmat Premiera americană, însuși Prokofiev aflîndu-se la pupitrul dirijoral al Orchestrei Symphonice din Boston.
De atunci, cu ajutorul acesteia, mulți tineri ascultători au făcut primii pași în cunoașterea muzicii clasice și au putut, astfel, să recunoască sunetele distincte produse de diferite instrumente ale orchestrei. Pentru a nu distrage atenția de la muzică, Prokofiev a renunțat la versurile originale, cu rimă, și a scris o narațiune simplă, în proză. Popularitatea operei a crescut rapid, mai ales după ce a fost lansată ca înregistrare audio, adaptată pentru balet și transformată de Walt Disney într-un film de animație, în 1946. Este una dintre lucrările lui Prokofiev care se cântă cel mai des și una dintre cele mai interpretate din întreg repertoriul clasic.
Coregrafia acestui spectacol îi aparține lui Alexandru Fotescu, cel care mărturisea că ”Petrică și lupul” este un spectacol aparte, deoarece este structurat sub forma unei lecții de balet, având alături o orchestră de cameră amplă, pe scenă apărând și micii cursanți de la Studioul de balet nou-înființat. Vor fi două spectacole în zile succesive, așa cum ne-a obișnuit la fiecare premieră Opera brașoveană în ultimii (mulți) ani, cu interpreți diferiți.
Distribuția din data de 29 octombrie 2022 este alcătuită din Claudiu Dane, Teodor Pătrașcu, Anna Pasello, Melania Condoiu, Adrian Scriminț, Dorin Mirea, precum și Ilinca Penciuc, Antonia Munteanu, Petra Ploscaru, Ingrid Maier (cursanți Studioul de Balet al Operei Brașov – îndrumător Iulia Coșeriu). Povestitorul – Simona Manole . A doua distribuție (30 octombrie 2022): Eduard Toma, Teodor Pătrașcu, Ariana Marcu, Valentina Mirică, Andreea Rusu, Adrian Scriminț, Matei Rada, de asemenea Ilinca Trofin, Miruna Pruteanu, Clara Vaida, Dora Grigoroaia (cursanți Studioul de Balet al Operei Brașov – îndrumător Iulia Coșeriu). Povestitorul – Cristina Roșu. Participă Orchestra de cameră a Operei Brașov, la pupitrul căreia se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia: Rodica Garștea. Machiaj: Teodora Popa. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Cristina Roșu, Alexandra Scriminț.
Artizanul FOOB, tenorul Mihai Irimia, ne-a precizat că prima Premieră – cea care deschide Festivalul (fiindcă va fi una și la sfârșit) – este deja ”Sold Out”, iar o noutate va fi faptul că alături de artiștii consacrați vor evolua pe scenă și copiii care au urmat cursurile de balet ale Operei.
“Pentru prima oară pe scena noastră va fi «Otello», un titlu important prezentat de coșegii de la Craiova, o reprezentație pe care noi nu o avem în repertoriu. Bucuria este cu atât mai mare cu cât rolul titular va fi interpretat de Kristian Benedikt, unul din primii trei tenori ai lumii! Și acest spectacol are toate biletele vândute. Și pentru spectacolul de balet al Operei din Constanța, la ora când vorbim mai erau numai vreo 7-8 bilete. Gala Festivalului va fi cu totul deosebită, având o amploare extraordinară. Este pentru prima oară când soprana Elena Moșuc va fi pe scena Operei din Brașov; o artistă excepțională, un nume extrem de important, cu o rezonanță internațională. Alături de domnia sa figurează pe afiș și alte nume importante, precum soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Maria Miron Sârbu, tenorul Mihai Urzicana, basul Alin Anca, dar și apreciații noștri soliști, mezzosoprana Asineta Răducan, tenorul Adrian Dumitru și baritornii Adrian Mărcan și Alexandru Chiriac.
Tradiția instituită în urmă cu 18 ani va continua și la ediția a 19-a, Festivalul încheiindu-se cu o altă Premieră, prezentată în două seri consecutive, cu două distribuții diferite.Titlul ales anul acesta este „La Calul Bălan”, programat în 26 și 27 noiembrie a.c.”(…)
Dar nu dorim să devoalăm totul, urmând să revin pe parcurs și cu alte materiale despre amintitul eveniment.
Am reținut, de asemenea, intervenția în cadrul Conferinței de presă a directorului general-adjunct, Dan Antipa, care ne-a informat că ”în perioada dintre stagiuni au fost demarate și finalizate mai multe lucrări de reabilitare a zonelor dedicate spectatorilor, precum renovarea casieriei și a garderobei, a grupurilor sanitare, inclusiv amenajarea unui grup sanitar dedicat persoanelor cu dizabilități. În paralel, a continuat procesul de modernizare a echipamentelor de scenotehnică. Au fost executate lucrări de reabilitare, modernizare și eficientizare a instalației de lumini, fiind achiziționate 25 de reflectoare inteligente (”moving-head”), precum și un mixer video digital. De asemenea, au fost finalizate lucrările de reparare, reabilitare și dotare cu frâne a ștăngilor cu acționare manuală, atât de necesare pentru manevrarea diferitelor elemente de decor sau pentru amplasarea proiectoarelor. Aceste acțiuni completează demersul început în anul 2021, când au fost executate lucrări de reparații generale la podeaua scenei și de modernizare a fosei pentru orchestră.
Și o altă veste importantă: cu sprijinul Primăriei a fost depusă solicitarea pentru o finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 12.928.365,91 lei fără TVA, pentru renovarea integrată a celor trei corpuri de clădire ce compun Opera Brașov. Acest proiect face parte din componenta V – Valul renovării, Operațiunea B1 – Renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice, iar finanțarea alocată acoperă 100% din cheltuielile eligibile”. (Va urma)
Stimați iubitori ai genului liric, iată ce perioadă fastă vă așteaptă. Mult succes protagoniștilor și vizionare plăcută spectatorilor!
Horia C. Deliu