Festivalul, organizat Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, se va desfășura începând de luni, 8 decembrie (a.c.) și până în 14 decembrie (a.c.).

Pe parcursul acelor zile, grupurile de colindători înscrise sau invitate la festival vor ajunge în mai multe localități din județ pentru a transmite bucuria adusă de nașterea lui Iisus Hristos.

. .

„Festivalul de colinde și obiceiuri <<Crăciunul la români>> este cea mai mare acțiune din anul în curs, organizată de Fundația<<Mihai Viteazul>>. Printre obiectivele fixate la înființarea Fundației se numără și păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești. Astfel, așa cum ne -am propus acum douăzeci și patru de ani, prin acest festival dorim să în rândul locuitorilor județului nostru spiritul Crăciunului, a sărbătoririi Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne încărcăm sufletul cu bucurie și lumină, liniște, în așa fel încât să devenim mai buni cu cei din jurul nostru. Puține popoare din lume au însoțit minunea venirii Fiului lui Dumnezeu cu o îmbrățișare atât de caldă și de duioasă și au exprimat – o așa de bogat în forme artistice, cum a făcut -o poporul român. Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>> cuprinde atât colindele tradiționale – cele care vestesc venirea lui Iisus Hristos – precum și obiceiurile din Ajun, până la Bobotează, păstrate în județ și în diferite locuri din țară. În plus, ca în fiecare an avem și invitați din comunitățile românești din afara graniței”, ne-a spus, ieri, președinta Fundației”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad. Aceasta a precizat că la ediția de anul acesta au anunțat participarea formații și grupuri de colindători din mai multe județe, dar și din Republica Moldova.

Programul Festivalului

 

În ceea ce privește programul manifestărilor cuprinse în cadrul Festivalului, președinta Fundației a precizat că începând de duminică, 7 decembrie (a.c.) și până joi, 11 decembrie (a.c.), de la ora 16.00, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe se vor derula miniconcerte de colinde susținute de preșcolari și școlari din județ.

 Pentru promovarea miniconcertelor vom utiliza afișe la realizarea cărora au contribuit copiii din județ, participant la proiectul pilot lansat în urmă cu câteva săptămâni. Pentru promovarea celorlalte manifestări din cadrul Festivalului vom utiliza  afișul clasic, promovat an de an”, a precizat prof. ing. Maria Peligrad.

În data de 12 decembrie 2014, la ora 18.00, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, va avea loc concertul susținut de Corala „Armonia”, de la Casa de Cultură Plopeni, județul Prahova și de Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou, de la Centrul  de Cultură, Tupilați, județul Neamț.

 În data de 13 decembrie (a.c.), la Catedrala Ortodoxă va avea loc, începând cu ora 10.00, prezentarea grupurilor de colindători, ansamblurilor folclorice, ce va fi urmată, la ora 11.00, de parada portului popular, până în Piața Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, unde va avea loc deschiderea oficială a Festivalului. La ora 12.00, grupurile de colindători se vor îndrepta spre instituții din municipiu și spre societățile comerciale pentru a transmite bucuria sărbătorilor de iarnă. În aceeași zi, la ora 15.00, va avea loc un spectacol de gală, la Sala mică de sport din Sfântu Gheorghe, cartierul Simeria.

„Spectacolul va fi deschis de Grupul vocal „Anatoly” din Brașov, și apoi vor evolua numeroase alte formații artistice pe care le enumăr, nu neapărat în ordinea evoluției pe scenă: <<Mlădițe- nmugurite>> – de la Grădinița cu Program Prelungit <<Csipike>>, din Sfântu Gheorghe; Corul <<Anemone>>, din comuna Dobârlau – județul Covasna; Corul bărbătesc <<Grâușorul>>, din comuna Ciocile, județul Brăila; Ansamblul <<Colinda>>, din comuna Mioarele, județul Argeș; Grupul de datini și obiceiuri de Anul Nou din comuna Tupilați, județul Neamț; Corul <<Crescendo>>, de la Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, din Sfântu Gheorghe; Grupul de colindători de la Colegiul Industrial – Pedagogic, din Cahul, Republica Moldova; Grupul <<Pădurenii>>, din comuna Barcani, Corul <<Plai Întorsurean>> din județul Covasna; Corala <<Armonia>>, Plopeni, județul Prahova; Grupul de colindători de la Inspectoratul de Jandarmi, al județului Covasna; Ansamblul <<Șoimanii>>, din satul Ratuș, raionul Criuleni, Republica Moldova; un grup de colindători din comuna Zăbala, județul Covasna”, a spus președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, în data de 14 decembrie 2014, începând cu ora 11.30, în parohiile ortodoxe s-ar putea desfășura programe cuprinzând colinde, iar la ora 14.00, va avea loc un spectacol de gală, la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc: „Pe scena din Târgu Secuiesc vor evolua, cu înaltă măiestrie, ansambluri și grupuri de colindători de la toată secția română, preșcolari – liceu, din Breţcu și Târgu Secuiesc; Grupul de colindători din satul Păpăuți, comuna Zagon; Ansamblurile <<Junii Voineștiului>> și <<Voineștenii>> din Covasna, <<Iată vin colindătorii>>, sat. Mărtănuș, comuna Brețcu, Grupul de colindători din Zăbala, județul Covasna, precum și ansambluri din țară, al căror drum trece prin acest oraș, dacă vremea va permite”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Aceasta a precizat că intrarea la toate spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât oamenii să vină în număr cât mai mare să se bucure de programul pregătit.
Pe această cale, președinta Fundației a mai spus:

„Ne bucurăm că întreaga manifestare este susținută de grupuri cu prezență activă în viața culturală a comunității din care fac parte, cu participări la concursuri din țară și de peste hotare, cu premii și medalii remarcabile.  Le mulțumim tuturor celor care vin, aici, în inima țării, să înălțăm colinde împreună, iar noi toți, organizatori și spectatori vom fi gazde bune. Pentru această manifestare am primit cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și Consiliului local Sfântu Gheorghe și avem numeroși parteneri care sprijină acțiunea noastră și cărora le mulțumim!”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail