Începând de astăzi, 23 martie, și până sâmbătă, 25 martie (a.c,) se va desfășura, la Sibiu, cea de-a IX-a ediție a expoziției internaționale „Gastropan”. Printre participanți vor fi și covăsneni.
„Gastropan” este, totodată, și „cel mai important eveniment de tehnologii și soluții pentru industria de panificație, cofetărie și HoReCa din Europa Centrală şi de Sud-Est”, conform organizatorilor – „Boro-Info”, redacția revistelor de specialitate „Brutarul-Cofetarul” și „Gastromedia”. Evenimentul va avea loc la centrul expozițional „Redal Expo”, din Sibiu, fiind așteptați peste 130 de expozanți, furnizorii de produse şi servicii pentru afacerile din sector, mii de vizitatori, reprezentanți din brutării, cofetării, restaurante și alte unități de panificație, cofetărie și HoReCa.
„Atât furnizorii de produse şi servicii pentru afacerile din sector, cât şi producătorii din mori, brutării sau cofetării, alături de operatorii de hoteluri, restaurante, baruri sau cafenele consideră GastroPan o reală oportunitate de progres pentru afacerile pe care le conduc sau în cadrul cărora activează. Gama largă de produse, soluții și tehnologii expuse cuprinde: de la echipamente și tehnologiile cele mai moderne pentru sectorul de panificație-patiserie-morărit, materii prime și accesorii inovatoare pentru domeniul cofetăriei și gelateriei, produse și servicii IT pentru unități HoReCa, soluții de igienizare pentru toate unitățile de alimentație publică și ospitalitate, până la ambalaje și accesorii pentru bucătării și laboratoare profesionale de cofetărie. Prezentarea acestora în standurile expozanților va fi completată de demonstrații practice live susținute de experți de talie mondială, prezentări de tehnologii susținute de specialiști, lansări de produse noi și inovatoare, degustări și ateliere.” – se arată într-un comunicat transmis redacției noastre de către organizatori.
În cadrul evenimentului vor fi organizate și de această dată mai multe concursuri, pe trei secțiuni: „panificație-patiserie”, „cofetărie”, „gastronomie”.
„Joi (astăzi – n.r.), la secţiunea Cofetărie, concurenţii vor expune cele mai reuşite torturi obținute din ingrediente exotice şi piese artistice din ciocolată sau pastă de zahăr cu tema <<Cinema>>. Cel mai râvnit premiu al zilei va fi trofeul <<Tortul Anului 2017>>.
La secţiunea Panificaţie-Patiserie, vineri, zeci de brutari artizani, dar și producători industriali vor prezenta cele mai bune sortimente de pâine şi produse sărate de patiserie pentru mic dejun, dar şi piese artistice din aluat de panificaţie cu tematica <<Toamna la țară>>. Momentul zilei va fi decernarea trofeelor Pâinea Anului 2017 fabricată industrial în România și Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România. Sâmbătă intră în arenă bucătarii, care se vor întrece în prepararea celor mai apetisante platouri culinare reci din ingrediente sănătoase, dar și în realizarea celor mai spectaculoase sculpturi din fructe și legume cu tematica <<Lumea acvatică>>.”, se arată în comunicatul de presă.
Prezență covăsneană, la concursurile „Gastropan”
Printre participanți se numără și Brutăria covăsneană „Dioszegi” (Firma „Madexport”), care a primit de-a lungul timpului diverse premii la concursurile „Gastropan”.
Spre exemplu, anul trecut, a obținut premiul I pentru proba de creație artistică din aluat de panificaţie, după ce a prezentat secvențe din trei basme românești, ale căror decoruri și personaje au fost realizate din aluat.
„Farkas Ferenc, cofetarul nostru a lucrat cam o săptămână, pentru a realiza aceste secvențe. Am câștigat locul I, la această probă, al patrulea an consecutiv.”- declara anul trecut patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo.
La ediția de anul acesta a „Gastropan”, firma „Madexport” va participa la categoria creație artistică din ciocolată, secțiunea „Cofetărie” care se va desfășura astăzi, 23 martie. Totodată, vor participa doi concurenți din cadrul firmei, la categoriile „Pâinea Anului 2017- fabricată industrial în România”, „Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România” și „Produse de Patiserie ale secțiunii Panificație-Patiserie”. Un reprezentant al firmei va participa la categoria „Creație artistică din aluat de panificație- a sectiunii Panificație-Patiserie, secțiune programată vineri, 24 martie.
Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna” că pregătirile pentru ediția de anul acesta au început în urmă cu aproximativ trei săptămâni și că are așteptări în ceea ce privește rezultatele.
La concursurile „Gastropan” vor participa și elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu, la secțiunea „Gastronomie – platouri culinare reci”, conform directorului unității de învățământ, prof. Carmen Tordai.
„Vom merge cu o echipă din doi elevi de la postliceal, anul I și anul II – technician nutritionist, un elev de la „bucătari”, anul II, clasa a X-a și un profesor și vom participa la secțiunea <<platouri culinare reci>>. Acesta este al patrulea an în care vom fi în concurs (…). Anul trecut am obținut premiul III și am participat alături de cele mai bune restaurante din țară. (…) Este important ca elevii să participe la astfel de concursuri, ca să vadă care este nivelul la care trebuie să tindă să ajungă din punct de vedere profesional.” – a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, prof. Carmen Tordai, care a precizat că echipa a început să se pregătească pentru acest concurs în urmă cu peste o lună.
Preparatele cu care se vor prezenta vor conține, printre altele, carne de curcan, tije de țelină, nuci, ciuperci, sfeclă roșie, chimen, cașcaval, ardei gras, broccoli, conopidă, untișor și toporași, conform directorului Carmen Tordai.
„Anul acesta avem sponsorizare pentru transport și cazare! Domnul Dioszegi Laszlo, patronul brutăriei Dioszegi ne-a sponsorizat, personal pentru a putea plăti cazarea pentru o noapte la o pensiune în Sibiu! transportul îl sponsorizează firma de calificări profesionale S.C. SIBARO S.R.L. , reprezentată de doamna Balaban Silvia. Le mulțumim sponsorilor!”- a mai spus directorul Liceului.
Oficialități, așteptate la eveniment
La eveniment sunt așteptate și oficialități. Conform comunicatului de presă transmis de organizatorii „Gastropan”, „(A)lături de lideri şi membrii de elită ai celor mai importante organizaţii de la nivel intern și internațional, precum Aurel Popescu – preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Viorel Marin – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), Radu Zărnescu – preşedintele Asociaţiei Euro-Toques România, Dumitru Burtea – președintele de onoare World Association of Chefs Societies (WACS), printre invitaţii speciali ai evenimentul se numără şi Astrid Cora Fodor – primarul municipiului Sibiu, Daniela Cîmpean – președintele Consiliului Județean Sibiu și Aldea Gheorghe Aurel – Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Sibiu.”
Potrivit aceleiași surse, expoziţia „GastroPan” poate fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 18:00. Intrarea se face pe bază de invitaţie sau talon de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro.
Ana Ciorici Costache