Potrivit șefului Direcției Agricole Covasna, ing. Konczei Csaba, campania de recoltare din acest an va începe în câteva zile, în cazul în care condițiile meteorologice vor fi favorabile.

Anul acesta agricol nu a fost unul deosebit de propice pentru culturi, însă acest lucru nu este motiv de îngrijorare. „Practic ne aflăm la debutul campaniei de recoltare. Preconizăm că va începe în câteva zile, dacă nu plouă, cu recoltarea orzului de toamnă, a rapiței și grâului. Anul acesta nu a fost un an așa bun ca cel de anul trecut, dar nici nu va fi foarte diferențiat de media multianuală. Anul trecut a fost un an de excepție, din punct de vedere al agriculturii, a fost aproape ideal din punct de vedere al precipitațiilor, al temperaturii. Anul acesta a fost o perioadă mai secetoasă în aprilie-mai, care nu a priit nici culturilor de vară, nici celor de toamnă. Mai mult suferă culturile de primăvară. Producătorii nu vor ieși în pierdere, însă. Fiecare an agricol diferă de ceilalți.”, a declarat ing. Konczei Csaba.

Măsuri de prevenire a incendiilor

Având în vedere specificul acestei perioade, pompierii covăsneni au demarat o serie  de controale și activităţi de informare preventivă la asociaţii agricole şi persoane fizice şi juridice angrenate în campania de recoltare a păioaselor. Având în vedere, că în această perioadă, riscul și incidența incendiilor de vegetație uscată crește semnificativ, pompierii recomandă agricultorilor o serie de măsuri de prevenire, printre care:

  • Supravegherea lanurilor de cereale, pentru a se înlătura din timp toate elementele care pot cauza incendii
  • Fumatul este interzis cu desăvârșire în apropierea lanurilor, iar aprinderea focurilor și arderea miriștilor este interzisă, pe perioada strângerii recoltelor, la o distanță mai mică de 200 de metri de lan
  • Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor, vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii;
  • Este interzisă staționarea combinelor, fără supraveghere, pe timpul recoltării.
  • Locurile pentru fumat vor fi amenajate la o distanță de cel puțin 50 de metri față de culturile de cereale păioase, în perioada coacerii și recoltării și față de locurile de depozitare a paielor.
  • Depozitarea provizorie a carburanților și lubrifianților necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puțin 100 de metri față de lanuri, de fânețe, de depozite de furaje, de păduri și la cel puțin 50 de metri față de orice construcție, clădire și cale ferată.

Orice incendiu produs la mașini agricole, lanuri sau depozite de cereale se va anunța imediat la numărul de apel unic 112!

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail