Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe astăzi primirea cererii unice de plată, din cadrul campaniei din anul 2018. Peste 13.000 de fermieri din județ sunt așteptați la sediile instituției, în cadrul acestei campanii.
Directorul executiv al APIA Covasna, Marius Popica, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, Cererile Unice de Plată se depun la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, în perioada 01 martie – 15 mai 2018.
Cererile se depun pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. – măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).
Campanie fără prelungiri!
Directorul Marius Popica a precizat faptul că în acest an s-a eliminat perioada în care se mai puteau primi cereri, cu penalități, după expirarea termenului.
„Acum este primul an în care deja începem campania ca și perioadă în 1 martie-15 mai, în sensul că în anii din urmă, regulamentul prevedea o prelungire a perioadei de depunere a cererilor, din 15 mai, încă 25 de zile, dar, cu penalități. Acum, acel interval s-a scos și, efectiv e la decizia statului membru dacă aplică sau nu sau dacă acordă sau nu această perioadă. Domnul ministru a fost foarte hotărât și a spus de anul trecut că nu mai ținem cont de acea penalitate, pentru că dacă ne încadrăm până în 15 mai, și celelalte operații – controlul și absolut toate se pot face în grafic, și e mai important să putem plăti în 15 octombrie avansul, și din 1 decembrie, diferențele, decât să mai lungim perioada asta (…). Nu are rost să mai acordăm amânări peste amânări, care nu fac bine nimănui. Subliniem, 1 martie -15 mai este perioada de depunere a cererilor (…). Toată partea legislativă este pusă la punct pentru a putea prelua cererile.” – a spus directorul APIA Covasna.
Acesta a precizat că, pentru a utiliza eficient timpul APIA, fermierii au fost programați la sediile instituției, în vederea depunerii cererii și a documentelor necesare, și că au primit invitații în acest sens:
„Noi deja am făcut și invitații. În baza de date avem fiecare fermier, le-am trimis invitații acasă, fie prin poștă, fie cu ajutorul primarilor. Este vorba despre o programare primită sub formă de invitație, de către fermier – document în care i se spune la ce oră, în ce zi și la ce inspector trebuie să se prezinte și inclusiv ce documente trebuie să aducă. Dacă nu respectă programarea, noi avem datoria să îi primim, dar îi vom primi fie după program, fie în altă perioadă, pentru a nu-i deranja pe cei care vin cu programare și sunt corecți. Noi nu avem un program fix și le mulțumesc pentru asta colegilor, că sunt înțelegători, că înțeleg importanța acestor activități.”- a spus directorul Marius Popica.
Acesta a subliniat că activitatea de primire a cererii unice de plată este una complexă, în care sunt angrenate numeroase entități:
„Domnul ministru al Agriculturii a transmis către primării, consilii județene și către prefectură o adresă prin care înștiințează aceste entități că începem această campanie, și le mulțumește pentru implicare. Nu este doar campania APIA și a fermierilor, ci este o campanie foarte amplă, în care sunt implicate primăriile care dau adeverințe pentru terenuri; o mare stimă am pentru cei care sunt referenți agricoli și care lucrează în această perioadă foarte mult; medicii veterinari, care sunt și ei implicați; deci, practic, este o acțiune foarte amplă. Mulțumim și noi, agenția județeană Covasna, pe această cale, tuturor entităților implicate – primării, medici veterinari, Direcția Agricolă; OARZ (Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie) Este o acțiune amplă, dar este și foarte benefică. Vedem că deja sumele atrase de către APIA, și dacă mai punem la socoteală și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și Direcția Agricolă a județului și pe toți cei care aparțin de Ministerul Agriculturii, se apropie bine de bugetul județului Covasna. Sunt sume mari atrase. Am făcut un calcul estimativ, sunt peste 300 de euro care vin, pe cap de locuitor, în județul Covasna, și este o acțiune importantă, mai ales în condițiile în care noi atragem foarte greu fonduri, ca țară, și atunci, prin agricultură, într-adevăr se simte și se și vede (că se atrag fonduri –n.red). Câmpurile arată foarte bine, utilajele sunt cu totul altele acum, ceea ce e bine.”- a spus directorul Marius Popica.
Acesta a spus că în Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.
„Va funcționa și în acest an foarte bine sistemul IPA -online, pe care deja fermierii îl știu foarte bine. Prin acest sistem, dânșii pot intra în sistem de pe internet, pe pagina noastră de site, să digitizeze parcelele, să verifice suprafețele acasă (…).”- a spus directorul APIA Covasna.
Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
„Se simte lipsa consultanței agricole și a Camerelor Agricole…”
Directorul Marius Popica a afirmat că se simte lipsa consultanței agricole, a unor persoane specializate, care să facă legătura între fermieri și APIA:
„Noi îi sprijinim pe fermieri la maximum. Părerea mea personală este că am suferit mult și suferim încă din cauză că lipsește consultanța agricolă. Între fermieri și APIA sau AFIR este un segment neacoperit de consultanță agricolă. Dacă erau doi-trei tineri în fiecare localitate, cu laptopul, care cunoșteau legea, mergeau la fiecare om acasă, erau împuterniciți să vină și să depună cererile la noi, era altceva. Ne lipsește exact porțiunea aceasta, în care să avem oameni specializați, să cunoască bine legislația și care să aibă contact direct cu fermierii. Noi, ca agenție, încercăm să suplinim cât putem, să îi ajutăm pe oameni, dar rolul nostru este de a prelua cererile, de a le controla și de a le plăti. Nu putem noi să le facem, noi să le controlăm și noi să le plătim. Se simte mult și lipsa Camerelor Agricole. Noi, prin activitățile noastre, am încurajat foarte mult asociațiile mari, care au câte un inginer sau în care sunt oameni care se pricep, au GPS, știu să măsoare oameni cu GPS, să ajute membrii asociațiilor. Astfel, pot să spun că avem cele mai puține erori din țară. Cu cât avem mai puține erori, cu atât eșantionul supus controlului e mai mic, dar asta a venit după multă muncă.”- a afirmat directorul Marius Popica.
Acesta a subliniat că fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată în Campania 2018, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
„Nu există o restricție unde anume să meargă un fermier, dar trebuie să meargă într-un singur loc, în oricare centru local sau județean din țară (…). Cerința este să depună o singură dată, într-un singur loc, dar nu contează unde.”- a spus directorul Marius Popica.
În 2017, numărul fermierilor a scăzut, dar suprafața la plată a crescut
În ceea ce privește activitatea fermierilor din județ, în campania din 2017, datele prezentate ieri de reprezentanții APIA Covasna arată că, deși numărul fermierilor care au depus cereri de plată a scăzut față de anul 2016, suprafața pentru care s-au depus solicitări este mai mare.
„Pe 2017, avem 13.021 de fermieri care au depus cerere, pe o suprafață de 113.822 de hectare. Față de 2016, a scăzut cu aproape 500 numărul de fermieri, în schimb a crescut cu 2000 de hectare suprafața, ceea ce e foarte bine, pentru că înseamnă că fermierii au început să comaseze terenurile. Este un semn bun, pentru că una dintre marile noastre probleme este că pământul este foarte divizat, sunt parceluțe atât de mici, că sunt, de exemplu, locuri în care nu poate întoarce combina. Dar…ușor, ușor, lumea înțelege că cine se ocupă de agricultură, trebuie să se ocupe, iar cine nu, să dea în arendă, în chirie sau orice altă formă.” – a spus directorul Marius Popica.
Datele prezentate de acesta arată că, din totalul celor 13.021 fermieri care au depus cerere unică de plată în campania 2017, până în prezent au fost autorizați la plată, definitiv, 92%:
„Din toți fermierii care au depus cereri, până la ora aceasta au fost autorizați 92%, autorizați la plată definitiv, adică 11.978. Diferența de fermieri care au mai rămas de plătit vor fi plătiți în cursul lunii martie, astfel că până la sfârșitul lunii martie, încercăm să facem toate plățile către fermieri. Sigur, dacă vor fi cazuri izolate, unde vor fi probleme de dosar, asta este altceva…dar, efectiv, dorim să încheiem toate plățile.”- a precizat directorul Marius Popica.
Potrivit acestuia, fermierii care au fost în control prin teledetecție se numără printre cei pentru care mai trebuie făcută plata. Este vorba despre 1000 de persoane, din Întorsura Buzăului, Covasna și Zagon.
„La Covasna, Zagon și Întorsura Buzăului avem fermieri care au fost în control pe teledetecție- 1000 de persoane, și acum lucrăm la a doua interpretare a datelor din satelit, iar în zilele următoare vor fi și aceștia deblocați de la plată. (…) Tot în luna martie, se vor face plățile pentru sprijinul cuplat vegetal – singura măsură care a rămas încă neplătită. Aici intră soia, lucernă, sfecla de zahăr, sămânța de cartof, cartoful și așa mai departe.”- a spus directorul Marius Popica.
„Anul 2017, un an de excepție!”
Acesta a afirmat că, în general, terenurile agricole din județul Covasna arată foarte bine. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a efectuat anul trecut vizite în județ și a fost plăcut surprins de modul în care se prezintă terenurile agricole covăsnene, a precizat directorul Marius Popica.
„Anul trecut, la inițiativa noastră, dar și în vizită inopinată, a fost ministrul Agriculturii, de 3 ori în județul Covasna, și a fost plăcut impresionat de modul în care este gospodărit județul și cum arată terenurile agricole. (…)Vizita domnului ministru a vizat, în special, sprijinul cuplat la cartofi și sprijinul cuplat la sfecla de zahăr. Domnia sa a fost o dată în primăvară, și a văzut efectiv utilajele care au fost cumpărate. Atunci, în zona Cernatului am vizitat 3-4 ferme, împreună cu președintele Asociației Cartofului, domnul Romulus Oprea, și domnul ministru a venit să se convingă că într-adevăr banii de pe sprijinul cuplat s-au dus în utlilaje și nu în altă parte, și a rămas plăcut surprins când a văzut ce depozite de cartof sunt, ce utilaje specifice culturii de cartof sunt, și același lucru s-a întâmplat și în toamnă, când a venit pentru a vedea situația culturii sfeclei de zahăr. Am fost pe câmp, a văzut cum se recolează sfecla, ce greutăți au cei din domeniu (…). Chiar ne putem mândri că în județul Covasna sunt utilaje foarte performante, utilaje specifice, atât combine de recoltat cartofi, combine de recoltat sfeclă și e foarte bine că avem oameni buni specialiști și deja bine utilați. Un pas următor pe care ar trebui să îl facă este să învețe să vândă în comun. ”- a spus directorul executiv al APIA.
Necesară ar fi, însă, și o mai bună gospodărire în ceea ce privește marginile de drum, sarcină a administratorilor drumurilor respective.
„Cu excepția marginilor de drum, care nu e o problemă a APIA, ci ține de Drumurile Naționale și de administratorii drumurilor județene, care nu își administrează corect zona și au fost foarte multe discuții pe această temă, terenurile covăsnene arată foarte bine. Sunt, însă, 5 metri în stânga și 5 metri în dreapta, în administrarea celor de la Drumuri Naționale și a celor ce administrează drumurile județene și este mare păcat că, deși am reușit să fie culturile atât de frumoase și totul să arate așa de bine, să strice acea porțiune peisajul, plus că este și un pericol pentru circulație, ci și din punct de vedere fitosanitar. Noi am tot făcut adrese, informări pe această temă, în vederea mai bunei gospodăriri a acestor margini de drum…” –a spus directorul APIA Covasna.
Concluzionând, acesta a spus:
„Pentru campania 2017 putem să zicem că tragem linie și că a fost un an de excepție. Chiar a fost un an de excepție și ca producție agricolă – întrucât și clima ne-a a ajutat și au fost producții bune la hectar, dar și pentru faptul că subvențiile au venit la timp și oamenii au putut cumpăra tot ce a trebuit, la timp.”
Ana Ciorici Costache