Cea de-a doua ediţie a Festivalului de arte contemporane „pulzArt”, începe astăzi, sub genericul „Anului jocului”.

Conceptul festivalului se bazează pe ideea jocului teatral şi a jocului de zi cu zi. Organizatorii au pornit de la ideea că omul are această caracteristică de a se juca, însă, deseori, prins în treburile cotidiene, uită de această capacitate a lui. Astfel, în centrul oraşului şi în Parcul Elisabeta, s-au desenat pe asfalt jocuri precum şotron, twister, joc de benzi între copaci sau scrabble cu buturugi. Scopul a fost acela de a-i îndemna pe toţi locuitorii să iasă din monotonia unei zile obişnuite şi să se alăture copiilor în jocurile lor. „Oamenii care trec pe lângă aceste jocuri se pot juca, deoarece acestea vor rămâne şi după Festivalul pulzArt o perioadă de timp”, au explicat organizatorii.

Potrivit doamnei viceprimar, Sztakics Eva, „Festivalul se adresează în primul rând oamenilor care iubesc cultura, dar ne străduim să aducem şi publicul larg. Sunt spectacole care nu sunt aşa de greu de înţeles, pentru că publicul larg spune că arta contemporană este greoaie, dar de fapt sunt şi spectacole accesibile.”

Despre spectacolele pe care le puteţi viziona la Festivalul „pulzArt” ne-a vorbit coordonatorul teatrului de mişcare Studio M, Marton Imola:

„Anul acesta, fiind Anul jocului, teatrul ocupă un loc mai imprtant în Festivalul „pulzArt” decât anul trecut. Anul acesta sunt 12 spectacole din care 4 sau 5 sunt din Sfântu Gheorghe.

Va fi spectacolul „Kaisers” la Teatrul Tamasi Aron, care a avut premierea acum o săptămână. Va fi jucat şi spectacolul „Kampf”, al teatrului de mişcare „Studio M” şi spectacolul trupei de teatru Osono, cu titlul  „Chipul din oglinda apei”. În cadrul festivalului va fi şi un spectacol de lectură la cafeneaua Tein, unde s-a ţinut un şir de spectacole lectură. Spectacolul „Evreul” va avea un invitat special din Ungaria, pe actorul Mucsi Zoltan.

Teatrul de mişcare Studio M este co-organizator în aducerea a trei spectacole: Spectacolul „Woyzeck” în regia lui Josef Nadj şi a celor două spectacole regizate de Feher Ferencz: „Tao Te” şi „Morgan and Freeman”.

Despre „Woyzeck” trebuie ştiut că este intepretarea cea mai specială care a fost jucată în lume, bazată pe piesa lui Bruckner. Este un spectacol fără cuvinte, bazată pe mişcare în primul rând, pe gesturi, acţiuni şi imagini. Textul fragmentat al lui Bruckner se transformă în imagini şi acţiuni. Spectacolul a avut premierea acum 20 de ani în Franţa şi a fost jucat de aproximativ 500 de ori peste tot în lume. Faptul că am reuşit să aducem, împreună cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe acest spectacol, este o frumoasă continuare a faptului că anul trecut, în septembrie Josef  Nadj a avut aici o premieră mondială a ultimului său spectacol „Cântecele lui Wilhelm”.

Feher Ferencz este un dansator, dar foarte interesant este că nu a învăţat la facultate de dans, ci a învăţat într-un mod autodidact. Limbajul lui teatral şi de dans se caracterizează prin virtuozitate, prin sugestivitate, prin acrobaţie, printr-o forţă fizică deosebită.

Spectacolul „Tao Te” este un spectacol de dans cu doi dansatori şi legătura spectacolului cu opera lui Lao Tse este o legătură indirectă, în primul rând prin idei şi filisofia transmisă de spectacol şi legătura prin aceste registre.

„Morgan and Freeman” este un spectacol de dans cu păpuşi şi deşi este un spectacol solo, este de fapt un duo pentru că în acest spectacol Feher Ferencz prin limbajul său special de dans a încercat să aducă păpusa la viaţă pe scenă, lucru care i-a şi reuşit. A lucrat la acest spectacol timp de un an. Păpuşa  de 35 de centimetri este foarte răutăcioasă, şi caută orice prilej ca să fie răutăcioasă cu cealaltă parte a sa. Ca şi în „Tao Te”, dinamismul este dat de conflictul celor două personale.

Celălalt spectacol care vine din Elveţia al trupei Baccala Clown cu titlul „Pss Pss”, este un spectacol profesional de clovni, cu elemente teatrale. Această trupă a fost fondată în 2004 de doi clovni şi a devenit un trio în 2008. Cei trei fac spectacole contemporane de circ şi de teatru, care au câştigat premii în diferite colţuri ale lumii.

Ceea ce mai este special la festival este spectacolul Teatrului Odeon cu titlul „For sale/De vânzare”, care face parte dintr-un proiect european numit Hunger for trade la care au luat parte trupe din Belgia, Africa, Brazilia, Elveţia şi Marea Britanie. Tematica proiectului este foamea şi hrana. Fiecare trupă care a luat parte la acest proiect a trebuit să facă un spectacol fiecare acasă la el, iar anul acesta fiecare trupă a prezentat spectacolul. Teatrul Odeon a ales problematica agriculturii în România. Specatcolul vorbeşte despre cum este un agricultor astăzi, în 2014 în România, de ce unii agricultori vând sau dau în chirie pământul în loc să îl lucreze. Modul de a lucra a fost să facă interviuri întrei judeţe ale ţării: Cluj, Ialomiţa şi Călăraşi, pe baza cărora au făcut acest spectacol.

Mai este spectacolul teatrului Barka din Budapesta, „Odiseu pe făraş”, care este un spectacol asemeni unei transcrieri a poveştii lui Odiseu care se întoarce din războiul din Troia. Pe de-o parte foloseşte un limbaj modern, pe alta se folosesc foarte multe bancuri şi cântece ungureşti. De fapt este un fel de rescriere a poveştii lui Odiseu. Ei au numit această pieasă „teatru de obiecte”, fiindcă folosesc diferite obiecte casnice: sită, strecurătoare, tirbuşon etc, prin care povestesc povestea lui Odiseu. Este un spectacol care este recomandat şi copiilor peste 10 ani, deci este un program pentru întreaga familie.

Spectacolul „Antonymus Venetus” , care este un performance de dans în aer liber al lui Cari Tibor şi Baczo Tunde. Ne prezintă o poveste a doi oameni care s-au întâlnit când erau tineri, au trăit dragostea adevărată, după aceea viaţa i-a despărţit având şansa să se reîntâlnească pentru o zi, după mai mult timp. Aceştia retrăiesc această zi  ca şi cum ar fi întreaga lor viaţă, ca şi când ar fi ultima lor zi.”

Pe lângă aceste spectacole, astăzi, începând cu ora 20:00, scriitorul Mircea Cărtărescu va intra în dialog cu criticul şi istoricul literar Adrian Lăcătuş şi cu directorul Bicliotecii Judeţene „Bod Peter”, Szonda Szabolcs, în sala „Gabor Aron” a bibliotecii.

***

Bugetul alocat pentru Festivalul de artă contemporană „pulzArt” este de 120.000 de lei alocaţi de către municipiu, 1 milion de forinţi câştigaţi din Ungaria, de la Fondul Cultural Maghiar şi între 20-30.000 de lei, reprezentând sumele încasate din vânzarea biletelor.

Preţul unui bilet variază între 25 şi 30 de lei, putând fi achiziţionate atât în avans, cât şi în ziua spectacolului.

“Biletele la spectacolele festivalului pot fi cumpărate la Biroul de Imagine. Pentru prima dată, în acest an, biletele pot fi achiziţionate şi online de pe site-ul www.biletmaster.ro. La biletele cumpărate în avans se oferă reduceri, iar elevii, studenţii şi pensionarii pot beneficia de reduceri adiţionale prezentând legitimaţia”, conform informaţiilor oferite de site-ul oficial al Festivalului.

În momentul de faţă biletele pentru spectacolele Teatrului Bárka şi Odeon s-au epuizat deja, astfel că cei care  doresc să meargă la spectacole, trebuie să cumpere cât mai repede bilete, mai ales pentru că mai sunt valabile preţurile pentru achiziţionarea în avans.

„Se pot găsi bilete în avans şi preţul este mult mai avantajos decât biletele cumpărate la faţa locului. În legătură cu rezervările, cu o zi înainte de spectacol eliberăm rezervările, aşa că cine doar a rezervat un bilet, este important de ştiut că trebuie să îl ridice cu o zi înainte”, explică organizatorii.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail