Covăsnenii cu venituri mici  pot depune cererile pentru ajutoarele de încălzire, începând cu data de 16 octombrie 2017, la Direcția de Asistență Comunitară a Primăriei localității în care aceștia își au domiciliul.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece prevede nivelurile sub care trebuie să se situeze veniturile solicitantului, astfel: în cazul energiei termice, provenită de la rețeaua de termoficare a localității, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei; persoanele singure pot obține ajutorul dacă au un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei; în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie de cel mult 615 lei.

Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

Lista cu documentele necesare a fi depuse la dosar, poate fi solicitată la Direcția de Asistență Socială, dar principalele documente pe care beneficiarul de ajutor de încălzire trebuie să le prezinte sunt actele doveditoare ale componenței familiei (cărți de identitate, certificate de naștere, certificate de căsătorie, etc.), acte doveditoare ale veniturilor, documente legate de imobil, precum și o factură de la furnizorul de gaze, energie electrică sau agent termic.

„Dacă vor să beneficieze din prima lună, începând cu noiembrie, cei interesați trebuie să depună cererea până la 20 noiembrie. Dacă depun dosarul după această dată, deja primesc ajutorul numai începând cu luna decembrie. Anul trecut s-au înregistrat cam 1000 de cereri. Iar anul acesta nu știm câte vom primi, pentru că plafonul a rămas la fel, iar pensiile și salariile s-au mărit. (…) Sprijinul constă într-o sumă de bani, în funcție de venit. Criteriile au rămas aceleași ca anul trecut: beneficiarul nu trebuie să aibă două mașini, două imobile, mașina trebuie să fie mai veche de 10 ani.” – a precizat Laszlo Erika, reprezentanta Direcției de Asistență Comunitară, Sfântu Gheorghe.

Este important de știut că există o serie întreagă de bunuri care pot exclude o persoană de la ajutorul de încălzire, cum ar fi: deținerea unui autoturism și/sau motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani (cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile); utilaje agricole sau de producție agricolă; depozite bancare în valoare mai mare de 3000 de lei; clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești, etc. Lista completă a bunurilor care pot duce la refuzarea ajutorului de încălzire, se poate solicita de la Direcția de Asistență Comunitară unde se va depune cererea.

Conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obține foloase materiale necuvenite, constituie infracțiune de fals, uz de fals sau înșelăciune, după caz, și se pedepsește potrivit dispozițiilor Codului penal.

Aceeași ordonanță îi obligă pe titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței să comunice primarului orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării. Comunicarea modificărilor se va face prin depunerea unei noi declarații pe propria răspundere, individual sau prin asociațiile de proprietari/locatari.

„În cazul în care intervin modificări în componența familiei, în venituri, beneficiarii ajutorului de încălzire au obligația să depună o nouă cerere, cu completările corespunzătoare, iar noi să modificăm cuantumul ajutorului, în funcție de venit. Oamenii s-au obișnuit, pentru că sunt aceiași de ani de zile și ei deja știu că trebuie să vină cu modificări.” a mai adăugat Laszlo Erika, din cadrul Direcției de Asistență Comunitară, Sfântu Gheorghe.

Ajutorul de încălzire se acordă pentru o perioadă de maxim cinci luni, și anume, între data de 1 noiembrie a anului curent și data de 31 martie a anului următor. Perioada sezonului rece poate fi prelungită la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu avizul Autorității Naționale de Meteorologie. Condițiile în care se prelungește perioada sezonului rece, perioada de prelungire, precum și procedura de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței în această perioadă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

 

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail