Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a dat startul înscrierilor pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului D-BUTAN-T, dedicată tinerilor regizori.

Conducerea instituţiei a anunţat joi, pe o reţea de socializare, că festivalul va avea loc în perioada 30 octombrie-4 noiembrie, la eveniment putând participa regizori debutanţi, respectiv absolvenţi ai facultăţilor de teatru din ţară sau masteranzi care au absolvit după anul 2015 inclusiv.

„Vom selecta zece spectacole, promovând astfel zece regizori debutanţi din toată ţara. Selecţia producţiilor participante se va baza pe transmiterea spectacolelor filmate, nominalizarea regizorului şi CV-ul acestuia. Regizorii debutanţi eligibili sunt cei care au absolvit facultatea/masteratul de teatru cel mai devreme în anul 2015″, se precizează în anunţul postat pe internet.

Organizatorii acceptă spectacole jucate în orice limbă, subtitrate în română, precum şi spectacole nonverbale, teatru-dans etc, iar cei interesaţi se pot înscrie până pe data de 1 august pe email sau la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

Ediţia de anul trecut a Festivalului D-BUTAN-T, dedicată actorilor debutanţi, a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, în vârstă de 24 de ani, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Premiul a constat într-un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu” pe durata unui an, cu posibilitate de prelungire.

Potrivit conducerii teatrului, Festivalul D-BUTAN-T este un produs cultural conceput să funcţioneze ca un „motor de căutare” a artiştilor aflaţi la început de drum, dar şi „motorul” unei strategii culturale „împotriva anchilozării”, prin deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru.

„Este vorba de un program căutător de tinere talente, absolut necesar, în condiţiile în care, anual, sute de tineri absolvă universităţile de arte ale spectacolului, iar în teatrele de stat ajung doar câţiva dintre ei”, afirmă conducerea teatrului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail