În perioada 18 mai – 3 iunie (a.c) sunt programate să se desfășoare Evaluările Naționale (EN) la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Primii evaluați vor fi elevii de clasa a II-a, urmați de cei de-a IV-a şi a VI-a.

Conform calendarului, la clasa a II-a, evaluările vor avea loc în perioada 18 -22 mai. Astfel, elevii vor susține luni 18 mai, proba  la Limba română-  scris şi pe 19 mai – citit. În data de 19 mai se va derula și proba de limba română – scris –citit pentru minoritățile naționale.

Proba la Matematică va avea loc pe 20 mai și cea la Limba maternă se va desfășura astfel: în 21 mai – scris şi 22 mai – citit).

Durata alocată rezolvării testelor de evaluare este de câte 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a.

Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a (EN IV) se desfășoară în perioada 26 -28 mai (a.c). Conform calendarului, în data de 26 mai elevii vor susține proba la limba română, în 27 mai, cea la matematică, iar în 28 mai se va derula proba la limba maternă.

. .

Durata alocată rezolvării testelor este de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV.

Conform metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2014-2015, aprobată prin Ordinul de Ministru Nr. 5123 din 15.12.2014, fiecare test de la Evaluarea Națională pentru clasa a II-a (EN II), dar și de la EN IV este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a (EN VI) se va desfășura între 2 și 3 iunie. În data de 2 iunie va avea loc proba de ”limbă și comunicare”, iar în 3 iunie proba de ”matematică și științe ale naturii”.

Pentru fiecare test administrat la EN VI, durata alocată rezolvării este de câte 60 de minute.

Conform metodologiei, Evaluările Naționale (EN) -2015 se desfășoară conform calendarului aprobat, în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei unități de învățământ, iar pentru Evaluarea Națională la clasa a VI-a, comisia județeană/ a municipiului București de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale 2015 stabilește un interval orar unic pentru desfășurarea testelor, pentru toate unitățile de învățământ din județ/ municipiul București.

În metodologie se arată că ”responsabilitatea administrării la clasă a EN II aparține administratorului de test -învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă și care întocmește documentele menționate în Manualul de proceduri. Responsabilitatea administrării la clasă a EN IV și a EN VI aparține administratorului de test, un cadru didactic care nu predă la clasa respectivă și care întocmește documentele menționate în Manualul de proceduri. Pe toată durata administrării testelor, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă și care are rolul de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare, în conformitate cu Manualul de proceduri”.

Conform aceleiași surse, testele de la Evaluările Naționale (EN) – 2015 se evaluează în cadrul unității de învățământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate

Fiecare test de la EN II și EN IV este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă, se precizează în metodologie.

În ceea ce privește evaluarea testelor de la clasa a VI-a, aceeași sursă arată că: ”pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, unul cu specialitatea limba și literatura română și celălalt cu specialitatea limba modernă. În cazul elevilor care au urmat studiile într-o limbă a minorităților naționale, echipa este formată din trei cadre didactice, doi având specializările menționate anterior, iar al treilea având specialitatea limba și literatura maternă”. Totodată, conform metodologiei,” pentru EN VI, testele care vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Matematică și Științe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, al treilea cu specialitatea biologie”.

Metodologia și alte detalii pot fi consultate accesând site-ul Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ), www.edu.ro, secțiunile Prima pagină » Învăţământ preuniversitar » Învăţământ primar » Documente specifice, sau accesând direct http://www.edu.ro/index.php/articles/22363.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail