Peste 1.500 de cereri pentru ajutoarele de încălzire au fost depuse la Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Sfântu Gheorghe.

Potrivit directorului instituţiei, cele mai multe familii care au cerut compensarea plăţii la factura de încălzire folosesc aparate de încălzire a locuinţei pe gaz, însemnând peste 1.200 din total, 220 de familii folosesc combustibil solid iar 80 îşi încălzesc locuinţele cu aparate conectate la curent electric.

Cererile pentru încălzire se pot depune în orice lună din sezonul rece, până la începuul lunii martie 2015, la sediul primăriei de domiciliu, alături de copie a actelor de identitate a membrilor familiei şi documente din care să reiasă veniturile  acestora (adeverinţe de salarii/venituri eliberate de angajatori şi serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziţii de acordare a lor, etc.) şi acte privind locuinţa (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor,  alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei).

În funcţie de veniturile pentru fiecare membru, familia poate primi un ajutor cuprins între 16 şi 262 de lei pe lună.

Tanko Vilmos, directorul DAC a menţionat că, în cazul familiilor cu unul dintre membri angajaţi în străinătate, familia poate beneficia de ajutor pentru încălzire  dacă veniturile nu depăşesc plafonul maxim pe fiecare membru de familie, în baza declaraţiei pe propria răspundere privind veniturile.

. .

„Dacă are loc de muncă acolo (în străinătate-n.red.) şi realizează venituri,  probabil nu se încadrează, depinde de cuantumul venitului. (…) Documentul tipizat prin care o familie solicită compensaţii pentru încălzire cuprinde  câte o rubrică pentru fiecare membru de familie. Fiecare membru de familie declară pe propria răspundere ce venituri realizează. În speţa aceasta destul de complicată pot fi cel puţin trei situaţii: pleacă cineva cu contract de muncă încheiat cu o firmă românească, pleacă cu contract de muncă încheiat cu o firmă străină sau pleacă să muncească la negru.  Despre cel care pleacă cu contract de muncă încheiat cu o firmă românească obţinem informaţiile fără doar şi poate. Despre ceilalţi, mai greu”, a declarat directorul DAC

Acesta a declarat că  au fost cazuri în care solicitanţii nu au completat corect cererile, fiind nevoiţi, în urma unor controale, să returneze compensaţiile pentru încălzire. Anul trecut, în judeţul Covasna au fost peste 80 de situaţii în care autorităţile au recuperat sumele oferite ca şi compensaţie pentru încălzire, de la beneficiarii care nu au declarat corect veniturile  realizate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail