La un interval de 40 de zile după Înviere au loc într-o joi două evenimente importante: Înălţarea Domnului (Ispasul) şi Ziua Eroilor.

      În 2024 dubla Sărbătoare se desfășoară pe data de 13 iunie. 

     Evenimentul Ridicării la Cer a Domnului are o semnificaţie deosebită, atât  ca fenomen în sine, cât şi ca expresie a Preamăririi Mântuitorului, ce a ajuns să stea în dreapta lui Dumnezeu. După un interval de 40 de zile de la Înviere se cinsteşte  în fiecare an  Înălţarea Domului, care în popor se numeşte  şi  Ispas.  Învingând moartea, Iisus a început un nou mod de existenţă, pe care l-a împărtăşit şi aleşilor săi. Spiritualitatea Înălţării se întemeiază pe speranţă.

   Tradiţia populară spune că Ispas ar fi fost un personaj mitic, ce a asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la Cer. Întrucât Ispas  era un om vesel, credincioşii  caută să fie şi ei bine dispuşi de Ziua acestuia, încercând  ca după pomenirea morţilor, să se bucure puţin de viaţă. Închină un pahar de vin, mănâncă preparate specifice şi povestesc ce li s-a mai întâmplat în ultima vreme.

     În Ziua Înălţării Domnului în unele aşezări rurale româneşti credincioşii ţin „Moşii de Ispas”, împodobindu-și casele cu crengi de paltin, iar la ferestre pun frunze de leuştean,

 Înălţarea la cer reprezintă punctul final al ciclului de evenimente religioase declanşat de Sfintele Paşti. Nota dominantă a acestui prag o constituie orfandele funerare, precum şi practicile apotropaice de alungare a spiritelor malefice.

În dimineaţa de astăzi se ţine o mare Slujbă în biserică, iar apoi se fac pomeni pentru morţi. Cu acest prilej se  oferă  pachete ce conţin (neapărat)  aşa-zisa azimă – respectiv, pâine caldă –  brânză, ceapă verde şi băutură (rachiu) pentru sufletele morţilor, existând convingerea  că în acea zi se înalţă sufletele lor la cer şi e bine să aibă merinde de drum. Femeile împart, de asemenea, lapte dulce fiert cu păsat.

  Pe crucile mormintelor vor fi agăţate  crenguţe verzi pentru  omagierea persoanelor dragi  plecate dintre noi.

     Ziua Eroilor – Sărbătoare de suflet a poporului român

     În această zi specială se serbează în România şi alt eveniment – Ziua Eroilor.  Ca atare, autorităţile organizează Ceremonii de depunere de coroane şi jerbe de flori  cu sprijinul şi participarea  garnizoanelor militare locale, a unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi a  altor organizaţii neguvernamentale. Au loc, de asemenea,  adunări şi programe  speciale de  Comemorare a Eroilor României  la marile mausolee, precum şi la cimitire. 

 Pe plan extern, reprezentanţele diplomatice ale României  organizează  acţiuni de cinstire a memoriei Eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state.

Ziua Eroilor, Sărbătoare Națională a poporului român. În ziua de joi, 13 iunie 2024, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

   Urări tradiţionale

     Din ziua de Paşti şi până la Ispas oamenii s-au salutat cu urarea clasică  “Hristos a Înviat”, răspunzându-se: “Adevărat a Înviat“. Începând de astăzi timp de zece zile creştinii ortodocși se salută cu „Hristos s-a Înălțat!” până sâmbătă, 22 iunie 2024 la ceasul Vecerniei (ora 16.00) ce precede Duminica Pogorârii Duhului Sfânt şi se răspunde cu „Adevărat s-a Înalţat!”.  După aceea se revine la obişnuitele formule de bineţe.

                                                     Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail