Îmbrăcaţi în costume de culoare albastră, cu decoraţiuni aurii, defilarea husarilor care a fost organizată în cadrul celei de a patra ediţii a Recrutării husarilor din judeţul Covasna, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în zona Baraoltului, a atras privirile tinerilor şi bătrânilor deopotrivă.
În cadrul recrutării, sloganul husarilor „Forţă, onoare!”a fost rostit la Vârghiş, pentru prima oară, dar totodată s-a rostit un text din 1848 care s-a dovedit a fi eficient, de-a lungul timpului : patria trebuie apărată, iar pentru aceasta este nevoie de vitejie. După recrutarea soldaţilor, Ilkei Ferenc, primarul comunei Vârghiş, le-a vorbit acestora despre dragostea de patrie, accentuând că „şi astăzi este o plăcere să fii husar”. Cu această ocazie, corurile şi grupurile de dans ale şcolilor din localitate şi-au demonstrat măiestria în cadrul spectacolelor de muzică şi dans prezentate în faţa publicului.
De la Vârghiş, husarii şi-au continuat drumul spre Tălişoara prin Doboşeni, Filia şi Brăduţ, aceştia fiind întâmpinaţi de Balázsi Dénes, primarul comunei Brăduţ. Peste tot pe unde au trecut, husarii s-au bucurat din plin de ospitalitatea locului, fiind aşteptaţi cu coşuri pline de gogoşi cu zahăr şi chimion secuiesc. Acţiunea de recrutare a continuat duminică, la Baraolt, unde s-au sărbătorit Zilelor Baraoltului. Prezent la acest eveniment, preşedintele Consiliul Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care participă în fiecare an, defilând călare, le-a vorbit celor de faţă despre istoria husarilor din epoca modernă, menţionând că prima asociaţie a păstrătorilor tradiţiei husarilor a fost înfiinţată în 1990, la Târgu Secuiesc, iar „de atunci s-a îmbogăţit cu tot mai mulţi cai superbi, fete cărora le place să danseze şi husari cu mustăţi răsucite”. Lázár Kiss Barna, primarul Baraoltului, a declarat că şi în acest oraş a fost înfiinţată prima asociaţie de acest gen, recrutarea făcându-se în centrul oraşului. Ulterior, călăreţii urmaţi de căruţe împodobite s-au îndreaptat spre Biborţeni unde, la intrarea în localitate au fost aşteptaţi de fanfara locală, şi şi-au continuat drumul prin Băţanii Mari, unde au fost întâmpinaţi de primarul comunei, Simon András, care a menţionat că în această localitate încă se păstrează vie tradiţia husarilor.
Punctul culminant al zilei a fost reprezintat de momentul decernării distincţiilor. La manifestările similare păstrătorilor de tradiţii, organizate anterior, s-au înmânat medalii având caracterul unor monede metalice vechi sau premii cu şnur care se leagă după gât. Însă, de data aceasta, husarii au primit medalii prinse de o panglică neagră. Un husar mai în vârstă din Odorheiu Secuiesc le-a dezvăluit celorlalţi camarazi un mic secret: medaliile pe care le avea în piept reprezentau doar o mică parte dintre cele mai îndrăgite disticţii pe care le-a primit, de-a lungul anilor.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia „Székely Virtus”, Asociaţia de Dezvoltare a judeţului Covasna, Organizația Teritorială Trei Scaune a Uniunii Democrate Maghiare, Consiliile Locale din Baraolt, Brăduţ, Vârghiş şi Băţani.