„A inocula” pare mai mult un termen medical, având sensul de bază „a introduce într-un țesut o substanță, un ser, un vaccin” (cf. NDULR), însă sensul figurat aparține altui domeniu, însemnând „a băga în mintea cuiva anumite idei, concepții etc.”

      Așadar, ce se întâmplă în vreme de pandemie, când virusul COVID-19 a „sechestrat” oamenii în case? Cu ce se ocupă ei? Unii „își văd de treabă”, muncesc la domiciliu, gospodinele robotesc pe la bucătărie și se ocupă de copii ori de membrii familiei, intelectualii se documentează, citesc și scriu, filozofii meditează, politicienii se ceartă, copiii duc dorul colegilor și a locurilor de joacă, infractorii dau sau pregătesc atacuri, clanurile mafiote se revoltă, unii „carantinați” evadează ca să plece la cules de sparanghel în Germania, căci la noi nu se cultivă, cei „din linia întâi” ne vindecă ori ne protejează, cei care locuiesc la blocuri se răzvrătesc, cei care locuiesc în case mai ies în curte la un grătar, pe la țară gospodarii au mereu câte ceva de făcut etc. Dar ce au toți în comun? Ascultă știrile pe toate canalele informative posibile. Ce se întâmplă însă în mintea lor?

Chiar dacă intenția autorităților este bună, repetarea la infinit, sub formă de „informare a populației”, zi de zi și oră de oră a acelorași știri alarmante, morbide și restrictive ori mesaje subliminale, în cele din urmă duce la inocularea în conștiința oamenilor a unei „stări de rău”, la sentimente de frustrare, anxietate, disperare, revoltă ori abandonare de sine, încât atunci când în cele din urmă vom ieși din case, vom umbla ca zombii, nemaiștiind care sunt cărările vieții.

Totuși, să nu ne pierdem speranța și „curajul de a trăi”, căci „Ce e val ca valul trece”, și vom reveni treptat la o viață normală, chiar dacă ea nu va mai fi ca „cea de altădată”, căci grijile ne vor năpădi, iar viitorul ni se va părea incert, însă avem datoria de a merge înainte, pentru ca „selecția naturală” să nu ne înlăture înainte de termen.

În această vreme de pandemie se întâmplă și lucruri bune, cum ar fi sistemul sanitar din toate țările lumii, care, deși trece printr-o grea încercare sau poate tocmai de aceea, se perfecționează și se află pe o curbă ascendentă. Pe de altă parte, Natura își vindecă rănile provocate de om și este gata să ne primească din nou cu aceeași îmbrățișare caldă ca întotdeauna, ca și noi la rându-ne să ne vindecăm traumele sufletești, chiar dacă acest lucru nu va fi ușor.

Nu ne va fi ușor, căci vom avea multe griji și amenințările vieții se vor revărsa peste noi. Una dintre acestea, pentru o mare parte din populație, este sărăcia, așa cum se exprima cineva, că îi este mult mai teamă de sărăcie decât de virus. De fapt, și sărăcia este un fel de virus, social, care afectează un segment însemnat din locuitorii României, astfel că va trebui s-o combatem cu aceeași intensitate ca și pe virusul ucigaș COVID.

Dragii mei, cum și-ar începe președintele Klaus Iohannis discursul său către popor, nu vă lăsați învinși de viruși, alungați gândurile negre, priviți viitorul cu încredere și în curând, precum în reclama de la televizor, NE VOM FACE BINE!

     

     Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail