Locuitorii din cinci sate ale comunei Ozun- Ozun, Lunca Ozunului, Bicfalău, Lisnău și Sântionlunca ar putea avea gaz metan, în viitorul nu foarte îndepărtat, și asta ca urmare a implementării Programului naţional de gaze, finanțat din fonduri europene.

Primarul comunei Ozun, dr.Raduly Istvan, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că dezbaterile cu localnicii dar și în cadrul consiliului local, pe tema introducerii gazului metan, au durat mai bine de patru luni, și asta ca urmare a dilemei create de momentul în care s-a dat posibilitatea unităților administrativ teritoriale (UAT) de a aplica pentru obținerea finanțării necesare implementării proiectului, mai exact doar în cursul acestui an, când în comună se finalizează, deja, lucrările de asfaltare.

Străzile noi asfaltate vor fi sparte din nou!

„De ce am avut discuții despre acest proiect? Noi am mai încercat și în 2009-2010- am  făcut un proiect pe care l-am introdus la Ministerul Economiei, numai că atunci nu a mai cumpărat nimeni Caietul de sarcini, deci nu am avut nici măcar acea posibilitate să fim refuzați.

Mentalitatea mea la acel moment a fost următoarea: nu accesez niciun proiect pentru modernizarea străzilor până nu termin lucrările din subteran: apa, canalizarea și  gazul metan.  Apa și canalizarea le-am făcut, GAZUL NU. Revin la ideea anterioară: timp de 4 luni de zile, la fiecare ședință de Consiliu Local am avut discuții  ce facem cu gazul: mergem cu capul în perete sau nu mergem? Pentru că dacă noi o să câștigăm – sunt optimist, dar mari șanse nu o să dau pentru că acuma nu concurez cu comunele din România, ci concurez cu orașele din țară- și sperăm că vom câștiga, peste 5-6 ani va fi începută lucrarea. Asta înseamnă că același sistem de străzi puse la punct cu covor asfaltic nou-nouț, va fi nevoie să fie spart.”- a spus Raduly Istvan.

Acesta a menționat că proiectul de introducere a gazului natural este pregătit și contractul încheiat, ca urmare a efectuării achiziției pe SICAP. „De ce (introducem gaz-n.red) doar în 5 localități și nu în toate 7?  Pentru că reprezentanții celor 2 localități- Lisnău Vale și Măgheruș nu vor, după discuțiile cu oamenii.(…) Am ascultat vocea cetățenilor, având în vedere că avem o grămadă de apartamente la Ozun, aproape 380-400, și e necesar gazul. Consilierii locali au votat și am decis că intrăm în joc, și am încheiat deja contractul.”- a precizat  primarul comunei Ozun.

Valoarea  proiectul poate să meargă până la 25 de milioane de euro.

Potrivit acestuia, valoarea  proiectul, care se va derula în cadrul Programului Operațional  Investiții Mari (POIM), poate să meargă până la 25 de milioane de euro. „Este premieră pentru România, și foarte mulți nu știu acest lucru ori nu-i interesează, că acest proiect din fonduri europene cum va fi: 2% aport propriu, 85% fonduri europene și 13% fonduri  de la Guvernul României. Important este că  acest proiect prevede  de la A până la Z toate fazele. Până la ora actuală în România UAT-urile puteau să acceseze numai pentru distribuție de gaz, iar pentru branșamente și aducțiune numai prestatorul- Distrigaz Sud.”- a mai spus Raduly Istvan.

200.000 de locuințe, din toată țara, care se încălzesc cu lemne, vor fi racordate la gaz metan

La începutul lunii februarie 2020, Guvernul României a aprobat Programul național pentru introducerea gazelor naturale în localitățile încălzite pe combustibil solid, prin care 200.000 de locuințe care se încălzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan.
Potrivit Agerpres, la acel moment, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș,   a declarat: „Este un moment de răscruce în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene în zona de energie, cunoscut fiind faptul că astăzi suntem o țară cu un potențial de resurse naturale destul de mare, dar, totuși, 36% din locuințe sunt racordate la încălzirea pe bază de gaze naturale. Programul național aprobat are o valoare de 500 milioane de euro. Vizează, într-o primă etapă, 200.000 de gospodării din România. Este un program așteptat de foarte mulți dintre cei care astăzi locuiesc mai ales în zonele de blocuri de locuințe, care se încălzesc cu combustibil solid, pe lemne mai pe înțelesul tuturor”.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail