Liderul PDL Covasna, Codruţ Opaiţ e de părere că limba română a fost neglijată după 1989 în judeţele Covasna şi Harghita, mai ales după despărţirea şcolilor pe criterii etnice, şi consideră că este necesară schimbarea sistemului de predare la clasele aparţinând minorităţilor naţionale pentru ca elevii să poată deprinde uşor şi corect limba oficială.
Codruţ Opaiţ a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa UDMR de a separa şcolile a fost „o mare greşeală” şi a adus deservicii atât copiilor maghiari, cât şi români pentru că nu au mai putut lega la fel de uşor prietenii şi nici nu au mai putut învăţa reciproc limba celeilalte etnii.
Liderul PDL a mai spus că este o realitate faptul că mulţi dintre copiii maghiari din Covasna şi Harghita nu cunosc limba oficială a statului, iar acest lucru are drept cauză modul ineficient de predare.
„Limba română face parte din marea familie a limbilor latine şi nu este greu de învăţat. Dacă nu se cunoaşte (limba română-n.r) cauza o reprezintă modul prost în care se predă în ziua de azi. Sunt copii maghiari care intră în clasa I şi care nu au auzit niciodată în familie vorbindu-se limba română, iar a le preda după manuale identice cu cele ale copiilor români nu-i poate decât bulversa (…) Învaţă pe rost, dar nu ştiu semnificaţia cuvintelor (…) Trebuie pornit de la ideea că nu au nicio bază şi că predarea limbii române trebuie luată de la zero, pentru a putea dobândi elementele de bază”, a spus Codruţ Opaiţ. Acesta a mai adăugat că preşedintele Traian Băsescu a spus mai demult că limba română trebuie predate „ca o limbă străină” şi a avut dreptate, chiar dacă afirmaţia i-a „enervat pe unii”.
Opaiţ crede că pentru o mai bună convieţuire interetnică n-ar fi rău dacă în şcolile din judeţele Covasna şi Harghita, unde peste 70% din populaţie este de etnie maghiară, s-ar preda opţional limba maghiară pentru elevii români. De asemenea, consideră că ar fi binevenit ca pe posturile naţionale de radio şi televiziune să fie difuzate mai multe materiale legate de lexicul şi ortografia limbii române pentru că şi în restul ţării sunt mulţi oameni, inclusiv lideri politici, care nu o stăpânesc nici în scris şi nici verbal.
Declaraţiile au fost făcute în contexul sărbătoririi Zilei Limbii române pe data de 31 august a.c. Oana Mălina Negrea/AGERPRES