Consiliul Județean Covasna, întrunit într-o ședință ordinară care a avut loc vineri la sediul instituției, a analizat expunerea de motive privind aprobarea devizului general reactualizat pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de reamenajare şi refuncţionalizare a Centralei termice din zona Bibliotecii Judeţene <<Bod Péter>>”. 

După cum se arăta în raportul de specialitate al Direcţiei Juridice, Administrație Publică și Dezvoltarea Teritoriului, ansamblul de clădiri din zona Bibliotecii Județene „Bod Péter”, din strada Cimitrului din municipiul Sfântu Gheorghe, formată din corpurile A, B și C, arată degradări și avarii semnificative, care necesită lucrări de intervenție importante. Potrivit raportului, la executarea construcțiilor realizate între anii 1960 și 1976 au fost utilizate materiale de slabă calitate, care au suferit degradări structurale și nestructurale, iar structurile nu corespund prescripțiilor și normelor aflate în vigoare. În acest sens, a fost propusă reamenajarea și transformarea ansamblului de clădiri într-un centru multimedia contemporan, întrucât „clădirea abandonată a centralei termice necesită o remediere imediată, prezentând un pericol permanent” iar revitalizarea ansamblului respectiv ar contribui la urbanizarea zonei.

„La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Consiliului județean Covasna nr. 203/2015 privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii și a devizului general actualizat pentru obiectivul de investiţie <<Lucrări de reamenajare şi refuncţionalizare Centrală termică zona Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”>> se modifică în mod corespunzător. (…) Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Direcţia Juridică, Administrație Publică și Dezvoltarea Teritoriului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Covasna.” – se arată în articolele 2 și 3 ale hotărârii.

Potrivit datelor furnizate, realizarea investiției a fost scoasă la licitație publică de două ori, însă la niciuna dintre procedurile de achiziție publică nu au fost prezenți operatori economici, mai mult, după cum este stipulat în textul raportului întocmit de către Direcţia Juridică, Administrație Publică și Dezvoltarea Teritoriului, câțiva operatori economici ar fi sesizat faptul că investiția în sine nu poate fi realizată la valoarea estimată, de către autoritatea contractantă. În prezent valoarea proiectului ajunge la 4.986.809,32 lei (cu TVA), din care 4.081.249,28 lei (+TVA) reprezintă cheltuieli pentru construcţii-montaj.

„În urma modificării cotei de TVA de la 24% la 20% după intrarea în vigoare a noului Cod fiscal începând cu data de 1 ianuarie 2016, se impune reactualizarea devizului general, cu cota nouă de taxă pe valoare adăugată. Valoarea proiectului aprobat prin Hotărârea nr. 203/2015 nu se modifică, se modifică numai cota de TVA.” – se mai arată în raportul de specialitate.

 

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail