Originară din Toplița, Mădălina Borcă este biolog și cercetător independent format academic la Cluj-Napoca și Iași. Discuția noastră a pornit de la studiul plantelor medicinale, dar am ajuns la plante fosilizate și studiul unor specii de fluturi diurni. Așa că vom reveni ulterior la povestea unor plante medicinale.

Tânăra pasionată de științele naturii se descrie ca fiind un „slujitor al Naturii înconjurătoare, sub toate formele sale de viață”, căci „în tot timpul vieții mele, noile taine ale naturii m-au făcut să mă bucur ca un copil”, regăsindu-se în vorbele savantei Marie Curie. Despre pasiunea pentru natură și pentru tot ce e viu, ea spune așa: „e moștenită ereditar, de la tatăl meu, care nu mai este printre noi de câțiva ani, motiv pentru care i-am dedicat toate micile succese din domeniul științific, de la publicații, la conferințe și micile proiecte de la facultate”.

La baza formării ei au stat pe de o parte educația din familie, iar pe de alta studiul științelor naturii din vremea în care era elevă a Liceului Teoretic „O.C.Tăslăuanu” din Toplița, pășind apoi pe calea firească a aprofundării academice. Azi este absolventă a Facultății de Agricultură a USAMV (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) din Cluj-Napoca, domeniul Biologie. Mădălina și-a cultivat în paralel și pasiunea pentru Botanică. Astfel, timp de trei ani a fost voluntar la Grădina Agro-Botanică a USAMV, pe care o descrie ca pe un colț de rai și de inspirație pentru ea în studiul științific al plantelor. Au urmat studii de master la Facultatea de Biologie a UAIC din Iași, specializarea Conservarea Biodiversității.

„Aici, timp de doi ani, am realizat activități de voluntariat la Grădina Botanică ‘Anastasie Fătu’ din Iași, la Herbarul Facultății de Biologie al UAIC și la Universitatea ‘Apollonia’ din Iași. Pasiunea pentru cunoașterea și utilizarea sustenabilă a plantelor medicinale e moștenită, tot ereditar, de la mama mea, alături de care culegeam încă din copilărie herba de la Hypericum perforatum L.” [n.r. herba – partea aeriană a plantei (tulpină, frunze, flori)].

Pe parcursul aniilor de studiu, alături de alți cercetători, Mădălina a publicat mai multe articole științifice care vizează plantele medicinale, dar și domenii conexe Botanicii. Printre temele cercetate se numără “Therapeutic Effects Of Hypericum perforatum L.” (autori Mădălina Borcă, Leon Muntean, Andreea Daniela Ona), “Health Benefits of Crassulaceae Species Frequent in Romania” (aceeași autori), “Modern Aspects of the Complex Interactions between Biodiversity and the Main Neuropsychiatric Disorders” (Mădălina Borcă,  Alin Ciobica, Alin Iordache). Alte studii vizează cercetarea unor plante medicinale cu aplicabilitate în medicina dentară și proprietățile antioxidante ale plantelor.

Spune că un argument al studiilor sale este și cel formulat de Alexandru N. Stermin,  în ”Căzuți din junglă”, care sublinia că “este nevoie de o atenție focalizată pe echilibrul ecosistemic, inclusiv pe recoltarea sustenabilă a resurselor de natură vegetală, care prezintă proprietăți terapeutice”.

Un capitol special al poveștii ei în lumea plantelor și a științelor naturii îl reprezintă fosilele vegetale descoperite în Toplița, pe care le caută încă din copilărie. Acestea se află în curs de cercetare și vor fi prezentate într-un viitor studiu științific.

„Descoperirea fosilelor vegetale a reprezentat o activitate obișnuită în copilărie, atunci când mergeam alături de familia mea ‘la fosile’. Odată cu pierderea tatălui meu am încetat o perioadă să mai vizitez dealul din apropierea casei, acolo unde se găsesc aceste fosile. Însă ajunsă la facultate, disciplina de Paleobiologie mi-a deschis o nouă perspectivă și astfel m-am întors, alături de fratele meu, să le căutăm, pentru a realiza un proiect și apoi o prezentare la un simpozion științific studențesc pe această temă.

În prezent, o parte dintre aceste eșantioane se află la USAMV Cluj-Napoca, acolo unde o doamnă conferențiar le prezintă cu dedicare, și cu note de filosofie, studențiilor care urmează cursul de Paleobiologie. La momentul actual ne dorim să determinăm vârsta și taxonomia speciilor fosile, motiv pentru care tema va fi dezvoltată în viitor. Pe de altă parte, povestea frunzelor fosilizate prezintă și acele profunde note filozofice și de regăsire personală.”

Mai aflu de la Mădălina că a realizat, în decursul a șase ani, și monitorizări ale speciilor de fluturi diurni din zona Topliței, “pentru a observa dinamica populațională de-a lungul timpului”, spune ea. „Între lepidopterele observate se regăsesc specii ale familiilor Lycaenidae, Papilionidae, Pieridae și Nymphalidae. Unele dintre ele prezintă statut conservativ la nivel național sau internațional.”

Astfel, în studiile scrise și în fotografiile de teren putem observa munca unui biolog pasionat, atent și delicat cu toate formele de viață care se dezvoltă în paralel cu existența noastră și care pe unii îi fascinează mai mult decât pe alții. Iar fascinația aceasta se transformă în pasiune, apoi în profesie.

Cosmina Marcela OLTEAN

Fotografii, Mădălina Borcă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail