La sfârşitul lunii septembrie  2013, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna era înregistrat un număr total de 6.414 de șomeri, rata șomajului fiind de 7.02%.

 La nivel național, la sfârșitul lunii septembrie 2013, rata șomajului a fost de 4,73%, mai mică decât cea din luna august a acestui an cu 0,16 %. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii septembrie a fost calculată folosind populaţia activă civilă la 1 ianuarie 2013. Într-un comunicat de presă al ANOFM, se precizează că populaţia activă civilă este comunicată de către INS, în fiecare an, de regulă după luna septembrie. Astfel, din datele Institutului Naţional de Statistică reiese că populația activă civilă, la nivel național, a crescut la 1 ianuarie 2013, față de 1 ianuarie 2012, cu 236,9 mii de persoane, de la 8.826,5 mii persoane la 9063,4 persoane. Astfel, rata şomajului înregistrat a fost recalculată  în funcţie de populaţia activă civilă de la începutul anului curent, comunicată de INS. Așadar, potrivit datelor ANOFM, rata șomajului din luna august, înainte de recalculare era de 5,03%, iar după recalculare a fost de 4,89 %.

 În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a adus în atenție modificările intervenite după recalcularea în funcție de populația activă comunicată de INS. În ceea ce privește situația la nivelul județului Covasna, acesta a precizat că în judeţul nostru erau înregistrate 89.600 de persoane active, care au posibilitatea să muncească, iar în momentul de față numărul acestora a  crescut la 91.400.

„Rata șomajului inițial în județ ar fi fost 7,16%, dar ca urmare a recalculării rata este de 7,02%. Este o diferență de zecime, dar este o diferență”, a spus directorul executiv al AJOFM.

 Rata șomajului a scăzut în 28 de județe și în municipiul București

Potrivit ultimelor date, la sfârșitul lunii septembrie (a.c.) la nivel teritorial, rata șomajului a scăzut în 28 de județe și în municipiul București și a crescut în 12 județe. În ceea ce privește structura șomajului la nivel național, din punct de vedere al instruirii, datele arată că șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primară reprezintă o pondere de  66,68%, comparativ cu șomerii cu nivel de instruire liceală și postliceală, care sunt 25, 77% și respectiv cei cu studii universitare – 7, 55%.

 Situația la nivelul județului

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a precizat că la data de 30 septembrie a.c., în județul Covasna erau în evidență 6.414 șomeri, 4.200 de persoane fiind din mediul rural şi  2.214 de persoane din mediul urban.  . „Din acești 6.414 șomeri, 2.738 sunt femei (…) Astfel, rata șomajului feminin este de 6,4%, mai mică față de cea înregistrată luna precedentă, iar rata șomajului masculin înregistrată este de 7,85%”, a mai spus directorul Kelemen Tibor. Acesta a  menţionat că în județul nostru, ca urmare a instruirii șomerilor și a persoanelor înregistrate, în evidență există doar 4 % din persoanele cu studii superioare, comparativ cu cel de la nivel de țară, care e de 7 procente, la fel cum, cele care au urmat instruire inițială este de doar 23%, comparativ cu nivelul țării care era de 30.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail