În contextul actual al epidemiei de poliomielită izbucnit în Ucraina, dar şi a îngrijorării comisarului european   . . pentru sănătate și siguranță alimentară cu privire la trendul de scădere a numărului de copii vaccinaţi,  doctorul Santa Ferenc, medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, a declarat că judeţul Covasna este ferit de o posibilă epidemie de poliomieliră, rata de vaccinare fiind de peste 95%.

Comisarul  european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, dr. Vytenis Andriukaitis, a declarat în cadrul unui interviu, că este îngrijorat în ceea ce priveşte numărul în scădere a copiilor vaccinaţi din România, mai ales în contextual actual al epidemiei de poliomielită care a izbucnit în Ucraina.

„Da, Europa înfruntă provocări în privința vaccinării. Provocări, dar nu o criză. În anumite cazuri există probleme uriașe. E o rușine că în secolul 21 un copil poate muri de o boală infecțioasă care poate fi 100% prevenită. Ucraina, nu foarte departe de România, are probleme mari cu poliomielita: doi copii au murit recent acolo de poliomielită. Criza refugiaților ridică și ea întrebări referitoare la probleme legate de vaccinare. Sunt foarte îngrijorat cu privire la nivelul scăzut al vaccinării și cu privire la răspândirea scepticismului legat de vaccinuri. (…)  Acei copii nu au fost vaccinați împotriva unor boli care pot fi prevenite. Asta este absolut inacceptabil. Îl încurajez pe ministrul sănătății să ia în calcul măsuri adecvate prin care să se asigure că toți copiii sunt vaccinați împotriva bolilor care pot fi prevenite. Creșterea acoperirii vaccinale poate salva multe vieți și sunt gata să sprijin statele membre prin orice modalități pentru a implementa programe naționale de vaccinare”, a spus Comisarul  european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, dr. Vytenis Andriukaitis în interviul acordat pentru viata-medicala.ro

Chiar dacă până la graniţa cu Ucraina sunt aproximativ 400 de kilometri, judeţul Covasna nu ar fi lipsit de riscuri în ceea ce priveşte o posibilă epidemie de poliomielită dacă rata de vaccinare ar fi sub media de siguranţă. De asemenea, „vizita” imigranţilor din Siria poate ridica probleme în ceea ce priveşte siguranţa sănătăţii naţionale, deoarece aceştia pot aduce diferite virusuri contactate pe parcursul călătriei lor spre occident.  Doctorul Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna a declarat că în momentul de faţă Ministerul Sănătăţii este interesat de problema apărută la vecinii noştri şi de cea a imigranţilor. Astfel că, în baza rapoartelor cerute de Ministerul Sănătăţii, rata de vaccinare contra poliomielitei este de peste 95%.

„Dacă 95% din populaţie este vaccinată, mai ales copiii, atunci se simplifică; virusul nu se poate extinde şi nu poate apărea epidemia. (…)Am realizat rapoarte pentru copiii de 1 an şi de 2 ani vaccinaţi până în luna august şi amândouă sunt peste 95%. La copiii care au împlinit un an până în luna august, rata de vaccinare în rural este de 95,91% şi 96,22% în mediul urban, iar pentru cei care au împlinit 2 ani este de 100% în rural şi de 98,72% în urban. Deci stăm foarte bine la noi în judeţ în cazul vaccinării antipoliomilitică”, a spus dr. Santa Ferenc.

Cea mai scăzută rată de vaccinare a fost înregistrată la vaccinul contra rujeolă
La polul opus, cea mai mică rată de vaccinare în judeţul Covasna a fost înregistrată la rujeolă, unde doar  71,15% dintre copiii din mediul urban care au împlinit un an au fost imunizaţi şi  85,71% în mediul rural. Totuşi, dr. Santa a spus că situaţia nu este atât de gravă, deoarece  vaccinul contra rujeolei poate fi făcut şi la vârsta de doi ani, iar, potrivit rapoartelor, cifrele arată că rata de vaccinare contra rujeolei este de 97,47% în mediul urban şi 92,86% în mediul rural, în cazul copiilor de 2 ani.

Părinţii din mediul urban mai reticenţi la vaccinuri

Potrivit cifrelor prezentate, dar şi rapoartelor naţionale cu privire la rata de vaccinare a copiilor, părinţii din mediul urban sunt mai reticenţi în ceea ce priveşte vaccinarea celor mici, principalele motive invocate fiind  riscurile de dezvoltare a unor boli post vaccinare, precum autismul.

Chiar dacă în momentul de faţă studiile realizate nu au corelat apariţia acestor boli cu vaccinarea, tot mai mulţi părinţi aleg să îşi expună copiii la riscurile contractării unei boli şi la complicaţiile acesteia, de frica dezvotării autismului. Doctorul epidemiolog este de părere că părinţii care aleg să nu-şi vaccineze copiii cu bună ştiinţă, nu au destule informaţii cu privire la aceste riscuri invocate.

„Am spus totdeauna că nimeni nu se poate documenta privind vaccinurile pentru că nu are destule cunoştinţe. Vaccinarea este un act medical, deci nu un act de vrăjitorie sau de speculaţie, şi numai specialiştii pregătiţi în această problemă ştiu cel mai bine dacă vaccinurile sunt sau nu bune. Ce se citeşte pe Facebook sau pe internet pe nişte pagini neprofesioniste nu au nicio legătura cu ştiinţa care coordonează această activitate. Vaccinarea este o problemă de stat, de siguranţă privind prevenirea epidemiilor şi complicaţiilor acestora, cu responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. (…)Este dreptul familiei să aibă copiii vaccinaţi şi trebuie să facă posibil să ajungă la medic. Un lucru este sigur: dacă cineva merge la vaccinat şi nu este contraindicat, atunci nu este respins”, a spus domnul doctor Santa Ferenc.

Maricela Dan 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail