Rata șomajului din județul Covasna a ajuns la 5,09% la finele lunii decembrie 2016, fiind în ușoară creștere față de valoarea înregistrată la finele lunii octombrie, conform ultimelor date ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a transmis ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în data de 31 decembrie 2016, în evidențele Agenției Județene erau înregistrate 4.497 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care, 1.893 de femei.

Totodată, potrivit conducerii instituției, în perioada 01 – 31 decembrie 2016, în evidența AJOFM Covasna au intrat un număr de 389 de persoane, și au ieșit 286 de persoane. În luna decembrie a anului trecut, prin acordarea serviciilor de măsuri active de ocupare, (Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă) au fost încadrate în muncă 152 de persoane. Serviciile de care au beneficiat aceste persoane au fost: medierea muncii, informarea și consilierea profesională, formarea profesională, subvenționarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreținători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie, absolvenți.

„Cifra aceasta este aproape constantă în ceea ce privește situația șomajului. Alarmant, să zicem, în mod pozitiv este că avem în plată un număr destul de redus de persoane. Sunt 752 de persoane  care beneficiază de indemnizație de șomaj. (…) Numărul șomerilor este constant. Din 1.817 persoane înregistrate, în zona Sfântu Gheroghe, avem doar 181 de șomeri în plată, foarte puțin. La nivelul orașului Baraolt avem 1.100 de persoane în evidență, dintre care 111 sunt în plată, deci 10%. La Târgu Secuiesc avem 650 de persoane înregistrate, din care 247 în plată – aici este o creștere mai mare a numărului de șomeri indemnizabili (peste 20%). În Covasna avem 584 de persoane și avem în evidență 138 de persoane, puțin mai mult de 15 procente, iar în Întorsura Buzăului, din 304 persoane doar 75 sunt în plată.”, a precizat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, rata șomajului feminin la nivelul județului a ajuns la 4,43%, fiind aproape constantă, și mai mică decât media, în comparație cu rata șomajului masculin care este de 5,71%.

„Din ultimele date știm și că la nivel național numărul șomerilor este destul de ridicat, mai ales în județele din sud, cum este Vaslui care are 12%, Teleorman cu 11%, Buzău, Dolj, Galați, Mehedinți cu 9%, Olt cu 8,8%, Călărași, Ialomița și Gorj cu 7%. Au un număr ridicat de șomeri, aceasta influențând rata la nivel național, care este 4,7%. Spre deosebire de luna precedentă, numărul șomerilor indemnizați este în scădere, și crește cel al șomerilor care sunt în evidență ca persoane neindemnizabile. Acest lucru este influențat și de faptul că au ieșit o mare parte din absolvenți. În momentul de față au mai rămas în plată doar 224 de tineri absolvenți ai promoției 2016, care nu s-au prezentat la o altă formă de pregătire superioară, postliceală, sau la muncă. Aceștia sunt încă în plată.”, a explicat directorul executiv al AJOFM Covasna.

Kelemen Tibor a mai menționat că peste 80% dintre persoanele de etnie romă din județ se află în continuare în evidența Agenției județene, fapt pentru care aceștia ar putea beneficia de prime de activare, dar și de prime de încadrare, dacă situația ar impune acest lucru: „Ei în continuare duc lipsa unei educații inițiale. Calificarea și atitudinea acestora față de muncă este puțin diferită. Nu am reușit, deocamdată, din cauza bugetului, să pornim cursurile sociale și civice cu această etnie, nici cu tinerii din categoria aceasta, dar totuși, faptul că se află în evidența noastră face ca ei să poată să beneficieze de prima de activare în valoare de 500 de lei, și poate chiar și de cea de încadrare, în situația în care se angajează într-o altă localitate. Aceste prime, inclusiv cea de instalare sunt influențate de localitatea unde se vor angaja.”

Turismul covăsnean a scos peste 100 de persoane în șomaj

Conducerea Agenției județene a precizat că turismul în zona orașului Covasna „a înghețat”, iar societăți precum Hefaistos, Montana sau Turism Covasna S.A. și-au redus activitatea. Cu toate acestea, la nivelul județului nostru au fost angajate un număr semnificativ de persoane în domenii precum confecțiile, serviciile sau producția.

„Mai mult de 100 de persoane au intrat în șomaj din turismul covăsnean. În rest, în zona Întorsurii Buzăului și în Baraolt au fost foarte puține persoane disponibilizate. În ceea ce privește angajările, Casa de Cultură „Konya Adam” a fost în top, cu nouă persoane angajate. Serviciile, dar la fel și confecțiile și producția în domeniul panificației au angajat un număr însemnat de persoane. În zona Târgu Secuiesc, la fel, confecțiile și producțiile au însemnat o creștere a personalului, în zona Covasna alimentația publică, iar în zona Întorsurii Buzăului serviciile au fost reprezentative la nivelul creșterii numărului de persoane angajate.”, a explicat Kelemen Tibor. Acesta a mai menționat că până la finalul anului trecut, prin măsuri active au fost angajate 3.168 de persoane din rândul șomerilor, dintre care 497 prin stimulente și subvenții.

330 de persoane au fost încadrate în muncă până la finalul luni decemrbie 2016

În ceea ce privește organizarea și desfășurarea cursurilor de formare profesională, Kelemen Tibor a declarat că deși anul trecut Agenția județeană a planificat organizarea unui număr de 60 de cursuri, pentru 27 de ocupații, și și-a propus formarea unui număr de 922 de persoane, din lipsa fondurilor Agenția a reușit ca până la finalul anului să formeze 25 de grupe de cursanți, pentru 12 ocupații. Astfel, din cele 922 de persoane, doar 371 au finalizat cursuri de formare profesională.

Conform datelor comunicate de către conducerea AJOFM Covasna, anul trecut au fost organizate cinci cursuri de competențe informatice, un curs de competențe antreprenoriale, unul de competențe sociale și civice, un curs de comunicare în limba engleză, patru cursuri de comunicare în limba germană, două cursuri de contabil, două de inspector referent resurse umane, patru de lucrător în comerț, un curs de manichiurist/pedichiurist, două de mediator sanitar, un curs de tâmplar universal și un altul de tehnician maseur.

„Acestea au fost domeniile în care au fost înscrie în anul 2016 un număr de 371 de persoane, din care au absolvit 332 de persoane. 276 de persoane au absolvit aceste forme de învățământ din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar 56 de persoane au absolvit programe de formare începute în anul 2015, și finalizate în anul 2016. Au fost încadrate, până la finele lunii decembrie, un număr de 330 de persoane, din totalul celor care au fost în evidențele noastre. Noi spunem totuși că doar 8% din media șomerilor înregistrați au fost cuprinși la cursuri, am avut perioade în care această medie a ajuns la 14-15%. Nu am avut buget aferent și nu am avut posibilitatea finanțării programelor de formare din Fondurile Structurate deloc, deci acolo avem 0 lei atrași, comparativ cu anii precedenți în care acest lucru s-a putut realiza.”, a explicat Kelemen Tibor.

70 din cele 150 de locuri de muncă vacante, anunțate la începutul anului, sunt în domeniul confecțiilor

În ceea ce privește piața locurilor de muncă la nivelul județului Covasna, directorul Agenției județene spune că în continuare la mare căutare sunt vânzătorii, tâmplarii, operatorii în domeniul confecțiilor, muncitorii necalificați în industria confecțiilor și lucrătorii în domeniul salubrizării.

„Confecționerii au rămas în continuare ponderea cea mai mare. Din 150 de locuri de muncă anunțate de la începutul anului, aproape 70 sunt în domeniul confecțiilor. În rest, celelalte sunt pentru ambalare, asistenți medicali, posturi de consilieri și consilieri superiori la Primării și alte instituții. În Sfântu Gheorghe rata șomajului este de 1,44%, în municipiul Târgu Secuiesc 1,2%, Baraolt 2,8%, Covasna 2,3%, iar în Întorsura Buzăului 3,3%. Rate mai mari în mediul rural avem în continuare la Bățani -15%, Belin -12%, Hăghig -11%, și nu în ultimul rând în Vâlcele – 19%. Aici, din totalul persoanelor (aproape 2.500 populația stabilă), avem un număr de 485 de persoane care reprezintă șomajul. Aceștia sunt șomeri de lungă durată”, a mai declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.

Din totalul celor 88.700 de persoane care reprezintă populația activă la nivelul județului Covasna, în medie, 46.300 de persoane sunt încă în evidența autorităților, însă conducerea AJOFM Covasna apreciază că va urma o creștere a acestora.

„Presupunem că în viitoarea raportare a Finanțelor o să vedem un număr mai mare, dar nu o creștere datorită angajărilor, ci pentru că Revisalul mai nou evidențiază și alte categorii decât zona privată. (…) Lipsesc Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Regiile de stat care nu depun declarații, deci din acest punct de vedere, dacă se introduce numărul bugetarilor care nu erau evidențiați în Revisal, fiind o altă categorie, vom vedea o anumită creștere a ponderii, în ceea ce înseamnă domeniul privat și partea bugetară care se evidențiază. Începând de luna viitoare o să putem vedea ponderile, și vom putea face o anumită comparație.”, a mai declarat Kelemen Tibor.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail