În judeţul Covasna nu există un cabinet particular sau de stat care să rezolve problemele dentare urgente de mai mulţi ani, de când singurul cabinet de urgenţe stomatologice a fost închis şi transformat în arhivă pentru Consiliul Judeţean.
În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean (CJ) care a avut loc, recent, consilierul Cziprian Lorand a ridicat problema lipsei unui cabinet stomatologic de urgenţă, după ce, în preajma sărbătorilor de iarnă, o cunoştinţă s-a confruntat cu dureri acute ale danturii şi nu a găsit niciun medic dispus să îi rezolve problema: „Am avut o experienţă destul de nefastă în timpul sărbătorilor de iarnă: un coleg de-al meu a avut dureri de măsea. În tot judeţul nu a existat nicun dentist să-l poată ajuta. Întrebarea mea: (…) este posibilă dotarea unui cabinet de urgenţă din reşedinţa de judeţ, la Spitalul Judeţean, în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti din Covasna, în care să se facă o cameră de gardă, în timpul sărbătorilor şi la sfârşit de săptămână?”
Problema nu este nouă, nici măcar nu este prima dată adusă în discuţie, iar persoana în cauză nu este singura care s-a confruntat cu această problemă, însă de această dată s-au auzit şi câteva reacţii, primele venind chiar din partea colegilor din CJ.
Domnul dr. Tompa Gorgy, consilier judeţean, a explicat că în momentul de faţă nu există nicio lege prin care medicii stomatologi să fie obligaţi să facă gărzi, ca atare, nu le poate cere nimeni să mai lucreze după ce şi-au terminat programările la cabinetele particulare unde îşi desfăşoară activitatea. Acesta este de părere că pentru a avea o cameră de gardă funcţională pentru urgenţele medicale stomatologice, Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe ar trebui să angajeze minim doi medici: „Spitalul judeţean trebuie să angajeze un stomatolog, dar şi angajarea unui stomatolog nu rezolvă problema, pentru că nu poate să lucreze 24 din 24 de ore. Atunci trebuie angajaţi minim doi stomatologi, altfel nu văd dacă ar fi de acord vreunul dintre medicii privaţi, să facă gărzi.” De aceeaşi părere este şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Covasna, dr. Antalka Huba : „Când Statul a lăsat să plece medicii stomatologi din sistem, eu zic că a făcut o greşeală. După schimbări s-a privat stomatologia. Cred că atunci a vrut să scape de nişte cheltuieli, nu-mi imaginez, dar eu sunt de părere că nu ar fi trebuit să-i lase să plece de tot, ci ar fi trebuit să-i oblige să facă gărzi, una-două pe lună. Dar acum, după legile în vigoare, nu putem obliga niciun medic stomatolog să facă gardă în cadrul spitalului sau oriunde.”
Un alt consilier din cadrul CJ Covasna, avocatul Calinic Sabin este de părere că, în condițiile în care medicii stomatologi din judeţ își câștigă existența prin tratarea locuitorilor judeţului, aceştia pot oferi oamenilor ceva în schimb, asigurând garda pentru problemele urgente apărute în orice moment al zilei, sau pe timpul sărbătorilor. Acesta a propus o metodă mai agresivă de „a convinge” medicii să asigure permenenţă pentru urgențele medicale stomatologice: „Orice cabinet medical stomatologic trebuie să fie avizat, acreditat, de către autoritatea administrativă. Fiind de interes public, judeţean, putem să mergem să discutăm cu domnii de la Colegiul Medicilor Stomatologi şi le spunem să retragă avizele tuturor cabinetelor stmatologice dacă nu asigură, într-un timp record, permanenţa acestui serviciu public. Punct! El (n.red.-medicul stomatolog) are obligaţia să facă asta, pentru că el face bani din judeţul acesta, aşa că trebuie să asigure permanenţa. Este treaba lor, dar noi putem să îi obligăm, adică Colegiul Medicilor. Nu trebuie să fii abuziv. Obligaţia noastră este să asigurăm orice fel de serviciu public necesar. Noi constatăm că există o cerinţă socială şi luăm măsurile necesare în acest sens”, a declarat avocatul.
Contactat telefonic, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert , a declarat că în urmă cu aproximativ un an, împreună cu conducerea CMD Covasna au echipat un cabinet de stomatologie de urgenţă, care este complet funcţional. Singura problemă a acestui cabinet este lipsa unui medic. Potrivit conducerii spitalului, cele două instituţii au un angajament făcut acum aproximativ doi ani, prin care să pună în funcţiune un cabinet pentru urgenţele stomatologice în incinta UPU. „Înteţelegerea a fost în felul următor: Colegiul Medicilor Dentişti rezolvă partea de personal, iar spitalul rezolvă partea de resurse materiale, inclusiv montarea unui unit ORL, pe care l-am primit ca donaţie mai demult, pe care l-am montat, l-am recondiţionat, l-am pus în funcţiune la Urgenţă. Acum, problema este că una dintre părţi nu a respectat această înţelegere”, a explicat managerul Spitalului Judeţean.
Medicii vor venituri substaţiale pentru gărzi
Conform conducerii CMD Covasna, la ultima şedinţă a Colegiului s-a discutat şi despre posibilitatea ca medicii stomatologi să facă gărzi în cadrul UPU, însă, se pare că nu a existat nicio finalitate, medicii considerând că suma oferită de către conducerea spitalului este mult prea mică. „Modul de plată este unul nesatisfăcător, motiv pentru care nu o să se înghesuie medicii stomatologi ca să lucreze la urgenţe. Acum nu mai ştiu exact care este suma. Am avut o şedinţă cu colegii mei şi a venit directorul economic de la spital, şi a citit suma, dar asta a fost acum un an. Au început să râdă toţi. Deci, ei dacă stau în cabinet au alt tarif, ei nu lasă cabinetul lor pentru ca să meargă la UPU să lucreze la jumătate sau la un sfert de preț. Dacă nu se motivează tineretul, cred că cei care s-au aşezat la cabinetele lor nu vor merge să facă urgenţă”, a explicat dr. Antalka Huba.
Acesta a mai spus că mereu le reaminteşte colegilor săi de această situaţie, însă aceştia nu sunt foarte dornici să-şi umple zilele de la sfârşitul săptămânii, pentru sume derizorii: „Eu mai am şedinţe cu ei, şi îi tot pistonez, dar ei nu prea sunt dornici să facă treaba asta. Medicul și-a terminat treaba vineri, a încuiat cabinetul şi a plecat în week-end. Nu are chef să vină sâmbătă, duminică, sărbătorile legale. Doar tineretul, eventual, care nu şi-a găsit un job la un cabinet, să-l angajăm, să aibă şi un salariu motivant. Eu cred că trebuie să dăm o motivaţie, să aibă salariu decent din care să poată trăi.”
Întrebat care ar fi suma pentru care dentiştii din judeţul Covasna ar accepta să se ocupe de e urgențe stomatologice ale locuitorilor, preşedintele CMD Covasna a spus că salariul minim pentru un medic începător, adică aproximativ 1.000 de lei, nu este o sumă care să îi determine pe medicii covăsneni să-şi părăsească cabinetele pentru cîteva ore pe zi sau săptămnă: „Nu ştiu, dar în orice caz nu cât înseamnă salariul minim al unui medic începător, care este sub orice critică. În unele cazuri nu ajunge nici până la 1000 de lei. Acum depinde de forma de încadrare, normă întreagă, normă parţială.”
În acelaşi context, cu privire la aceeaşi şedinţă a CMD, managerul spitalului a spus că a găsit înţelegere la cinci medici stomatologi care erau dispuşi să facă gardă chiar şi pe gratis, însă, din cauza numărului lor mic şi al gărzilor foarte dese, pentru acoperirea tuturor zilelor, aceştia s-au retras.
„Eu am participat la o şedinţă cu medicii unde am expus această posibilitate, şi trebuie să spun că au existat puţini, în jur de 5 medici care ar fi fost dispuşi să vină chiar şi gratuit.Însă, cu 5 medici nu se poate asigura o urgenţă corespunzătoare, motiv pentru care nici ei nu au zis că rămân în proiect”, a explicat Andras Nagy Robert.
Dacă medicii nu acceptă să asigure serviciile medicale stomatologice de urgenţă, se va propune un proiect de lege
Prezent la Şedinţa Consiliului Judeţean, senatorul UDMR, Klarik Laszlo a spus că aşa cum farmaciile pot asigura continuitatea programului de lucru, pe baza legii în vigoare, aşa şi medicii stomatologi pot face acelaşi lucru, dacă va exista suportul legal. Pentru acest lucru, senatorul este dispus să propună un proiect de lege care să reglementeze această problemă.
„Eu consider că serviciul de stomatologie este un serviciu medical, iar serviciile medicale sunt publice, indiferent dacă sunt prestate de stat sau de privat. Fiind un serviciu public, nu putem să admitem că există zile libere, cum nu există nici la farmacii, care sunt obligate să asigure garda. (…) Aşa cum farmaciile pot să facă gardă la sediul farmaciei respective, şi stomatologul poate să asigure la cabinetul particular. (…) Dacă doriţi să mă ajutaţi, cei din sistemul de sănătate, haideţi să vedem care sunt problemele cu care vă confruntaţi, cum le putem gândi ca să fie mai bine, şi să venim cu un proiect care are o susţinere suficient de mare ca să-l putem trece prin Parlament. Cred că se poate rezolva printr-un proiect de lege, şi o să mă ocup de acest lucru”, a declarat senatorul.
Vechea clădire a policlincii stomatologice a fost transformată în arhivă pentru Consiliul Judeţean Covasna, anul trecut, după ce medicii şi tehnicienii au plecat unul după altul, din cauza condiţiilor precare de muncă.
Maricela Dan . .