Liliana Lazea, directorul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) Covasna, a declarat că Regiunea Centru, din care face parte şi judeţul nostru, este o zonă cu risc scăzut atât în ceea ce priveşte valenţa cât şi consumul de droguri.

Concret, în judeţul Covasna nu există magazine în care se produc, se comercializează sau se consumă  substanţe psihoactive, însă comerţul underground este în floare.

Liliana Lazea, inspector de prevenire a criminalităţii şi coordonator CPECA Covasna

“Ştim că, în ultimul timp, comerţul underground cu substanţe psihoactive s-a dezvoltat foarte mult. Tinerii accesează site-uri pe internet care se ocupă de comercializarea substanţelor psihoactive,  iar aici lucrurile se complică, deoarece nu putem avea control asupra acestor site-uri. Totuşi, în judeţul Covasna, fenomenul de trafic şi consum ilicit de droguri este foarte scăzut” .

Aceasta susţine că rata scăzută a consumului de droguri din judeţul Covasna ar putea fi pusă pe seama numeroaselor campanii de prevenire şi informare pe care CPECA  Covasnea le derulează în fiecare an. “De-a lungul timpului am devenit foarte cunoscuţi prin activităţile pe care le organizăm împreună cu tinerii din şcoli. De asemenea, de fiecare dată am  găsit  o deschidere largă din partea conducerilor unităţilor de învăţământ, dar mai ales a elevilor care au dorit să se implice în toate proiectele noastre” a menţionat Liliana Lazea.

Consiliere pentru dependenţii care cor să renunţe

În prezent, CPECA oferă sprijin şi consiliere pentru trei tineri covăsneni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani. Aceştia au intrat în programul integrat de asistenţă, după ce au afirmat că au devenit dependenţi de substanţe etnobotanice şi doresc să renunţe.

Liliana Lazea susţine că între CPECA şi Secţia de Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe  există o colaborare foarte bună. Potrivit acesteia, până în prezent medicii nu au raportat  decât nouă cazuri de consum de substanţe halucinogene.

“Şase dintre aceste cazuri ne-au fost aduse la cunoştinţă în luna aprilie, iar celelalte trei în cursul lunii mai. Persoanele au fost suspectate că au consumat substanţe psihoactive. În toate cazurile, cei care au solicitat ajutorul medicilor de la secţia de urgenţe erau tineri cu vârste cuprinse între 16-22 de ani” a declarat directoarea Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna.

Legat de subiect, medicul şef de la secţia Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe, Camelia Mândru, ne-a spus, anul trecut, că în ultimii ani tot mai mulţi tineri au ajuns la camera de gardă, după ce au făcut abuz de substanţe halucinogene.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail