. .

Incredibil de repede, iată a trecut un sfert de veac  de la evenimentele dramatice din decembrie 1989, când şi în România – la fel ca şi în alte state din  fostul  lagăr comunist – s-a declanşat o mare revoltă populară, care a dus la  răsturnarea regimului şi câştigarea libertăţii de către popor.  A fost o Revoluţie nu fără jertfe,  cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti,  soldată cu schilodirea şi traumatizarea psihică a unor semeni.

     …Şi în aceste momente gândul ni se îndreaptă cu pioşenie şi recunoştinţă către  compatrioţii  care au făcut sacrificul suprem  pentru ca idealurile naţiunii noastre oropsite  să se înfăptuiască, pentru ca Ronânia să intre şi ea în marea familie a democraţiilor adevărate.

Remember dureros

   Şi în judeţul Covasna, ca în multe locuri din ţară,  s-au petrecut  atunci evenimente  tensionate, oamenii au ieşit în stradă şi au protestat împotriva regimului totalitar. Din nefericire  unii au plătit cu viaţa aceste acte de  curaj, alţii au fost împuşcaţi în timp ce se găseau la locul de muncă sau îşi exercitau serviciul militar, devenind Eroi Martiri. Mulţi dintre insurgenţi au fost răniţi grav, rămânând cu sechele.

     De 25 de ani am scris în fiecare an despre covăsnenii care au devenit Eroi Martiri, ca atare şi acum la  Comemorare unui sfert de secol se cuvine să le pomenim cu respect numele: Constantin  Brânză, din Vâlcele, militar în termen, Gheorghe  Şuiu,  subinginer la IAME Sf. Gheorghe, Pap Alexandru, lucrător  la Întreprinderea de  Transport Auto Covasna, colonel post-mortem Aurel Agache, ce activa la Târgu  Secuiesc, Gheorghe Varză, din  Araci.

Aşa după cum ne-a informat preşedintele Asociaţiei Independente a Revoluţionarilor Covasna -Harghita, Vlad Ene, care cunoaşte cel mai bine situaţia,  data de 22 decembrie reprezintă momentul în care şi la Sf. Gheorghe, de 25 ani neîntrerupt, se cinsteşte Victoria Revoluţiei  din decembrie 1989, dar se şi comemorează Eroii Martiri  din cele două judeţe vecine – concetăţeni căzuţi pe baricade, în unităţile militare sau acolo unde i-au prins acele zile fierbinţi.

Ceremonii de depunere a unor coroane şi jerbe de flori

Aşadar,  astăzi, luni, 22 decembrie   vor avea loc mai multe momente solemne dedicate Victoriei Revoluţiei Române de acum 25 de ani şi Comemorării Eroilor Martiri din judeţul nostru. Primul dintre ele  începe la ora 10,00 şi are loc la Monumentul Revoluţionarilor din Parcul Central al municipiului Sf. Gheorghe,  activitate organizată în mod tradiţional de Asociaţia de profil.  Vor fi depuse coroane, se va păstra un moment de reculegere şi se vor aprinde lumânări în memoria victimelor represiunii ceauşiste.

La ora 13,00 la Troiţa din cadrul Unităţii  Militare 01048 din municipiul reşedinţă de judeţ  se va derula o a doua Ceremonie. Ea este organizată de Instituţia Prefectului, Garnizoana Sf. Gheorghe şi de autorităţi publice locale. Cu această ocazie se va acorda  Onorul militar de către Garda special constituită, va urma intonarea Imnului Naţional al României, apoi oficierea  Serviciului religios. De asemenea, se vor rosti  alocuţiuni şi se vor depune de coroane şi jerbe de flori. În încheiere  cei prezenţi vor asista la defilarea Gărzii de Onoare.

De la ora 14,00 urmează al treilea moment omagial. La Cercul Militar Sf. Gheorghe va avea loc un Simpozion cu tema „Rolul hotărtor al Armatei în Victoria forţelor democratice în perioada 16-22 decembrie 1989”.

                                                       000

La manifestări participă  conducători şi reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului judeţean Covasna, Primăriei Sfântu Gheorghe,  ai unităţilor  militare din Garnizoană, IPJ, IIJ, ISU, SRI, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, politicieni,  conducerea Asociaţiei „Cultul Eroilor” Covasna, jurnalişti, membrii ai societăţii civile, alţi invitaţi.

                                                    „O tempora”…

 Am discutat pe larg (aşa cum am procedat de fiecare dată în preajma datei de 22 decembrie de după 1990) cu conducerea Asociaţiei Independente a Revoluţionarilor din judeţele Covasna şi  Harghita, care ne-a mărturisit mâhnirea că  în  anii din urmă, pe  fondul crizei  economice acute, nu s-au mai putut organiza manifestări evocatoare de amploare aşa cum se întâmpla acum 15-20 de ani, după cum cei  mai în etate  ne  amintim.

  Bine măcar că anul acesta – la un sfert de veac de la Revoluţie – sunt programate mai multe asemenea acţiuni comemorative oficiale. Deci, se poate!

În primii ani de după Revoluţie a existat, într-adevăr,  un interes major pentru aceste festivităţi, organizându-se la Sf. Gheorghe programe coerente, ce cuprindeau Slujbe de pomenire la mormintele Martirilor în localităţile unde îşi dorm somnul de veci, ceremonii ample de depuneri de coroane, împărţirea unor ajutoare materiale familiilor nevoiaşe ale revoluţionarilor, culminând cu o  amplă Adunare Solemnă Comemorativă  ce  se ţinea în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, devenind  un eveniment social-politic, având multă încărcătură emoţională.  Participau atunci delegaţi de la SSR Bucureşti,  conducerile Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Sf. Gheorghe, parlamentari de Covasna, lideri ai unor formaţiuni politice, cadre militare şi rezervişti, membrii Asociaţiei Revoluţionarilor, familiile acestora, invitaţi,  presa, un numeros public. Era prezentă  o fanfară militară, se oficia o Slujbă de pomenire bilingvă, oficialităţile ţineau discursuri, depuneau numeroase coroane şi jerbe,  aveau loc  chiar  mici momente literar-artistice, recitându-se poeme dedicate Eroilor, copiii colindau, iar în final defila Garda de Onoare.  În colecţiile ziarelor „Cuvântul Nou” şi „Mesagerul de Covasna” se găsesc reportaje de la aceste evenimente comemorative.

Criza economică, bat-o vina!

    …Apoi, treptat, treptat asemenea acţiuni s-au tot împuţinat, s-au diminuat din lipsa fondurilor, iar  interesul factorilor de decizie  a scăzut progresiv. Deşi nu au mai beneficiat de  ajutor financiar din partea autorităţilor centrale şi locale, a sponsorilor, membrii  Asociaţiei Revoluţionarilor Covasna-Harghita nu au renunţat, totuşi, la Ceremoniile tradiţionale  din data de 22 decembrie.  Neavând încotro, au pus  în ultimii doi-trei ani bani  mână de la mână pentru a cumpăra coroane şi a putea omagia astfel evenimentul.

Urări de  bine de Sărbători

    Aşadar, astăzi, 22 decembrie 2014 sunt aştepaţi să  ia parte la  aceste trei  momente comemorative, în primul rând  revoluţionarii, dar şi  oficialităţile locale, cadre militare,  rude,  prieteni ai celor dispăruţi, simpli cetăţeni, oricine doreşte, omagiind prin prezenţa lor  faptele de curaj şi bărbăţie ale Eroilor Martiri.

    „Tuturor  revoluţionarilor, simpatizanţilor, colaboratorilor, a celor care ne-au fost şi încă ne sunt  aproape – ne-a precizat în încheiere  dl. Vlad Ene, preşedintele  Asociaţiei Independente Covasna-Harghita – le adresez prin intermediul ziarului « Mesagerul de Covasna » Sărbători Fericite şi cele mai bune urări de Anul Nou!”

                                                                                                         Horia C. Deliu

                               

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail