Fermierii covăsneni se mândresc cu o recoltă mai bună de cereale anul acesta, faţă de anul trecut şi faţă de media multi-anuală.

Potrivit directorul Direcţiei Agricole (D.A.) Covasna, vremea bună de care am avut parte în ultimele luni a ajutat recoltele de păioase, astfel că până la sfârşitul perioadei de recoltare  se preconizează o recoltă mai bună decât aul trecut.

„Ne aflăm la startul campaniei de recoltare la cereale. S-au recoltat vreo 15 hectare de orz de toamnă şi vreo 10 de grâu. Preconizăm o recoltă mai bună decât media multianuală, dacă scăpăm de grindină în următoarele două săptămâni, putem spune că am avut un an bun pentru cereale”, a  declarat Konczei Csaba.

Dacă în alte zone ale ţării agricultorii s-au confruntat cu secetă şi cu atacuri ale insectelor, lăsându-i cu aproape mai nimic pe câmpuri, în judeţul Covasna fermierii au fost mai norocoşi. Cei care au fost „prădaţi” de insectele nimicitoare, au reuşit să le ţină sub control, pagubele fiind infime. Şi din acest motiv, preţul de anul acesta la cereale se preconizează a fi mult mai bun, iar veniturile încasate de fermieri să fie mai consistente.

„O să avem o medie de 3.500 – 3.700 de kg la hectar,  cam acolo estimăm. Media multi-anuală e aproape de 3.200. Eu zic că va fi mai mare cu cel puţin 10% producţia, dacă în următoarele zile nu va veni o intemperie cu grindină”, a mai spus directorul D.A.

Dacă vremea le va permite fermierilor să intre pe câmpuri, recoltarea cerealelor  se va încheia peste două săptămâni.

 Toamna trecută fermierii au însămânţat 24.000 de hectare cu cereale, din care 22.000 cu grâu de toamnă. Pe restul suprafeţei cultivate se află secară şi orz de toamnă. De-asemenea, au fost cultivate 1.200 de hectare de rapiţă de toamnă. Faţă de anul trecut, suprafaţa cultivată este aceeaşi, însă vremea va decide cantitatea recoltată.

Despre recoltele de anul acesta, numai de bine

Şi la culturile de cartofi situaţia se arată bine. Cartofii timpurii deja sunt gata de recoltare, imediat ce se termină recoltarea păioaselor, iar cortofii de toamnă sunt în faza de vegetaţie şi dezvoltare a tuberculilor.

. .

„Am făcut nişte teste. Sub o tulpină, la marea majoritate a producătorilor  sunt între 0.7 şi 1 kg, deci noi preconizăm o producţie destul de bună, dar nu putem să estimăm exact”, este de părere Konczei Csaba.

Având deja experienţa anului trecut, când producătorii s-au bucurat că au o producţie bogată, dar preţul a scăzut foarte mult, fermierii sunt reticenţi când vine vorba despre preţul de anul acesta. „Preţul kilogramului de cartof va fi dictat de producţia principalelor ţări care exportă, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Dacă anul acesta producţiile din alte ţări vor fi mai slabe, există şanse reale ca fermierii noştri să înregistreze un câştig de pe urma culturilor de cartofi. La cartofii timpurii, deja cantitatea de apă este suficientă. Deja sunt în faza în care nu se mai dezvoltă, nu mai vegetează pentru a creşte tuberculii, iar cartofii de toamnă sunt încă în vegetaţie, sunt în toiul dezvoltării, dar, deocamdată au toate condiţiile necesare pentru a se dezvolta normal.  Nu ştim încă. La noi se preconizează o producţie bună, dar nu ştiu în restul ţărilor mari producătoare de cartofi. Încă nu am nicio informaţie în acest sens. (…) Până la urmă, s-a cam vândut stocul de cartofi de anul trecut până în luna aprilie. Era preţul mic, dar, totuşi vânzările au mers. Fermierii nu au primit atâţia bani pe ei cât se dorea şi se preconiza, dar nu a rămas cartof stricat în stocuri”, a explicat directorul D.A. despre producţia de cartofi de anul trecut.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail