În Joia Mare, pe 17 aprilie 2025, de la ora 19:00, Sala Mare a Filarmonicii Brașov va găzdui un eveniment de înaltă valoare emoțională în mijlocul acestei perioade cu importante valențe spirituale.

Sunt ultimele zile dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos, așa-numita Săptămâna Patimilor. Acest interval are o importanță foarte mare pentru credincioși, reprezentând un prilej de reflecție asupra evenimentelor întâmplate înaintea morții lui Iisus. Începând cu Duminica Floriilor și până în Sâmbăta Mare, creștinii marchează Săptămâna Patimilor, zile de smerenie și curățare spirituală înainte de cea mai mare Sărbătoare a Creștinătății.


Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare Orchestra Filarmonicii va interpreta o capodoperă a compozitorului austriac Joseph Haydn intitulată „Ultimele Șapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” („Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz”) care sună astfel „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!”. Va fi o versiune orchestrală care respectă structura originală în nouă mișcări, ne-a precizat colaboratorul nostru de specialitate din cadrul prestigioasei instrituții muzicale din municipiul de la poalele Tâmpei, PR Iosif Trif.

În acest prim strigăt de pe Cruce, Mântuitorul se adresează mai întâi lui Dumnezeu, pe care-L numește „Tată”. O va face și la ultimul strigăt. Domnul nostru Iisus Hristos mijlocește iertarea pentru torționarii Săi.

Lucrarea, comandată în anul în 1786 de clerul unei biserici din Spania, reflectă o tradiție a meditației pascale dezvoltată la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cele șapte secțiuni lente, numite simbolic „sonate”, sunt inspirate de cele șapte expresii memorabile ale lui Iisus răstignit pe Cruce, așa cum au fost consemnate în Evanghelii. Acestea sunt precedate de o introducere și urmate de o scețiune finală intitulată „Cutremurul”, care reprezintă un epilog tulburător ce evocă seismul meționat în Evanghelia după Matei. Domnul Iisus ne-a povățuit cum să trăim, dar și cum să murim demn. Trebuie să întâmpinăm acel moment final tragic cu seninătate și decență.

Compoziția instrumentală la care ne referim este profund narativă și meditativă, conturând o atmosferă sacră printr-un limbaj muzical de mare sobrietate și tensiune interioară. Joseph Haydn s-a alăturat astfel unei tradiții vechi în muzica sacră, care-l include pe compozitorul Heinrich Schütz, autor al unei versiuni corale a lucrării dedicate „Celor Șapte Cuvinte” , ca și a autorilor anonimi ai Imnului medieval „Da Jesus an dem Kreuze stund”.

Deși domeniul său predilect de activitate îl constituie interpretarea muzicii culte, talentatul dirijor Tiberiu Soare s-a remarcat, totodată, prin fervoarea cu care susține coexistența tuturor genurilor muzicale în universul cultural al oricărui meloman. El este de părere că granițele de ordin temporal și conceptual nu ar trebui să existe în muzică.

Sub bagheta sa membrii Orchestrei simfonice a Filarmonicii brașovene se vor apleca cu grație și măiestrie asupra celebrei lucrări la care ne-am referit mai înainte, oferind asistenței momente de mari satrisfacții estetice, mult dramatism și profunzime, seara muzicală din Joia Mare transformându-se într-o adevărată compasiune sonoră ce însoțește simbolic ultimele momente ale Sacrificiului.

Horia C.Deliu
·

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail