O nouă lege publicată în Monitorul Oficial, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, reglementează noile proceduri de eliberare a actelor care atestă calitatea de producător, dar şi numărul de mese pe care comercianţii le pot ocupa.

Astfel, prin Legea 145 din 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, se reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice, de valorificare de către producătorii agricoli, persoane fizice, a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, agricultorii şi fermierii au posibilitatea de a-şi vinde marfa fără a se mai lovi de aceleaşi probleme cauzate de comercianţii care se dădeau drept producători, putând dovedi calitatea de producător  prin noi acte. Totuşi, legea nu poate fi aplicată încă, deoarece nu a fost publicat în Monitorul Oficial şi modelul caietului de vânzări, care ar trebui să ia locul avizului de înlocuire a mărfii.

„Problema este că s-a dat legea, a apărut forma atestatului de producător în Monitorul Oficial, dar încă este în curs de apariţie carnetul de vânzări. Anumiţi producători a căror certificate de producător vechi au expirat, nu mai pot vinde acum, pe moment. Aici este o problemă, dar se pare că se rezolvă, pentru că se poate pune o viză pe certificatului de producător vechi, şi sper ca între timp să apară noile formulare care o să fie eliberate de către primării”, a declarat Konczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură (D.A.) Covasna.

Potrivit aceleiaşi surse, conform discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, în termen de 10 zile ar trebui să fie publicat în Monitorul Oficial modelul carnetului de vânzări, după care Consiliile Judeţene pot face comandă către Imprimeria Naţională pentru  fi distribuite primăriilor. Toate aceste demersuri ar putea dura aproximativ 1 lună, timp în care producătorii vor face dovada autenticităţii cu actele vechi vizate de către primăria de care aparţin.

Ideea a venit de la specialiştii covăsneni

Iniţiativa acestei legi şi unele elemente constitutive ale acesteia au venit de la specialiştii în agricultură covăsneni, în urmă cu mai bine de 2 ani, conform declaraţiilor directorului D.A.

Acesta a spus că la vremea respectivă s-a format un grup de lucru care a conceput o parte din elementele regăsite în actuala lege, pentru a elimina comerţul cu produse alimentare „la negru”. „Vă spun fără nicio falsă modestie că iniţiativa a plecat din judeţul Covasna, cam acum doi ani de zile. S-a format un grup de lucru şi unele elemente din această lege au fost concepute de noi. Normal, ar trebui să se elimine comerţul „la negru” cu produse alimentare, adică samsarii”, a spus Konczei Csaba.

Pe lângă eliminarea comerţului ilegal, legea reglementeză şi numărul de mese care trebuie să fie oferite producătorilor direcţi de către Administraţia Pieţelor. Astfel, pe cel puţin 60% din totalul de mese prezente într-o piaţă vom găsi produse naturale vândute direct de micii producători. Prin noile reglementări, conducerea D.A. este de părere că s-a creat o deschidere către fermierii care „nu vor mai avea fundament de a se plânge că nu au desfacere”.

„Noi credem că am venit cu o deschidere către fermieri, dar dacă nu o să supravieţuiască cu această şansă, atunci nu ştiu ce să zic. (…) Noi zicem că am creat o posibilitate şi un cadru legislativ prin care putem să stimulăm, dar eu nu pot să mă duc să vând în locul lor dacă nu vor. Ei tot timpul ziceau că vin samsarii, că sunt la mâna lor, dar acum am încercat să eliminăm acest lucru”, a încheiat Konczei Csaba.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail