Instiutuțiile publice ar putea plăti, impozite pe clădiri, potrivit unei propuneri a primarilor de municipii.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a participat recent la o întâlnire a primarilor de municipii din țară, în care s-a discutat, printre altele, introducerea unui impozit pe clădiri aparținând instituțiilor statului. Propunerea a venit din partea edilului șef al municipiului Alba Iulia, Mircea Gheorghe Hava, și se pare că a fost primită pozitiv de către ceilalți primari prezenți la întâlnire.

„Am fost cu toții de acord că ar trebui să avem o inițiativă legislativă prin care toate clădirile, indiferent de proprietar, toate clădirile care se află pe teritoriul administrativ al unui municipiu, ar trebui să fie impozitate, inclusiv instituțiile statului: de la jandarmerie, până la armată, de la Direcția de Sănătate Publică, până la primărie – toți ar trebui să plătească impozit. Facem demersuri în acest sens, pentru că într-adevăr s-a ajuns în situația în care în foarte multe orașe există clădiri în stare avansată de degradare, care sunt în proprietatea statului, iar statul nu investește, nici nu cedează acele bunuri către autoritățile locale.”, a declarat Antal Arpad, într-o conferință de presă ce a avut loc joi, 26 iulie, a.c.

Potrivit actualului Cod fiscal, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice sau agrement, altele decât cele desfăşurate în relaţie cu persoane juridice de drept public. De asemenea, clădirile care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial, asociaţiilor religioase şi componentelor locale ale acestora, precum şi casele parohiale, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economic, sunt scutite de impozite.

Cu privire lăcașurile de cult, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că „Nu s-a discutat în mod special de clădirile bisericilor – unii au spus da, alții au spus nu, dar nu am supus la vot. A fost doar o discuție, dar din atmosfera din sală eu pot să spun că a fost o aprobare din partea tuturor că ar trebui impozitate clădirile ministerelor, ale instituțiilor deconcentrate și așa mai departe. În prezent există posibilitatea de supraimpozitare a persoanelor fizice și juridice care dețin clădiri aflate în stare avansată de degradare, dar nu și a instituțiilor publice. Evident, dacă aceste clădiri ar fi impozitate, s-ar putea aplica aceeași metodă.”

În ceea ce privește supraimpozitarea clădirilor degradate, sau „taxa de paragină”, Codul Fiscal prevede că „Autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale prevăzute în prezentul titlu, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale (…)” Astfel, consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

Deși la acest moment impozitarea la nivel local a clădirilor aflate în proprietatea statului se află doar în fază de discuții, punerea în aplicare a acestei măsuri ar aduce la bugetele locale venituri considerabile.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail