„În condițiile actuale, din 100 de locuitori ai planetei, doar 8 pot trăi sau depăși 65 de ani.” Și câteva sfaturi pentru cei care au depășit această vârstă: „Dacă nu ai părăsit această lume înainte de vârsta de 64 de ani, la fel ca cei 92% dintre oamenii care au plecat înaintea ta, ești deja binecuvântat în rândul umanității… Ai grijă de sănătatea ta, că nimănui nu-i pasă mai mult decât ție! Bucurați-vă de fiecare moment rămas și nu vă plângeți. Trăiește și ajută-ți vecinul! Să fim pozitivi și să păstrăm mereu speranța într-un mâine mai bun… ”

 

     Fără îndoială, am răspunde că trăim într-o lume zbuciumată, în care omenirea încearcă să-și regăsească drumul spre pace, progres și bunăstare. După o oarecare perioadă de relaxare de mai bine de 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au existat totuși destule momente tensionate, acum iată că s-a trezit un nou „Superman” să zguduie lumea declanșând un război cu implicații planetare. De ce se întâmplă toate acestea?!

 

Dacă ar fi să dăm un răspuns din punct de vedere literar, am alege un limbaj alegoric, făcând apel la un text în versuri, cu titlul „Fabulă esopică, de K. Kalocsay”, în care apar trei personaje animale: un cal, un bou și un măgar. Calul se lăuda că el are cele mai mari merite în război și lui i se cuvine gloria pentru poverile pe care le cară. La rândul său, boul nu se lasă mai prejos, afirmând că el aduce cel mai apreciat serviciu, deoarece asigură hrana ofițerilor și soldaților, fapt ce poate duce la victorie. Dar se întâmplă că, în apropierea lor păștea un măgar melancolic. Auzind el cum se laudă cei doi disputându-și meritele și gloria, intervine în discuție spunând că acestea sunt bagateluri și exclamă cu emfază: „Iată adevărul/: Dacă măgarii nu s-ar înmulți pe pământ/ Nu s-ar întâmpla nici războiul!”

Lăsând cititorii să tragă concluziile, vom aborda tema și sub alt aspect, statistic. O informație care circulă pe internet, având ca sursă „Animal Planet”, ne aduce la cunoștință că în decembrie 2020 populația Pământului era de aproximativ 7,8 miliarde de oameni, acum probabil 8 miliarde. Informația în sine nu ar fi atât de interesantă, dacă nu s-ar detalia „în termeni procentuali”, pe baza cărora se pot face multe observații cu referire la starea populației pământești.

Astfel aflăm că din totalul populației de 100%, 60% trăiesc în Asia și doar 11% în Europa, 5% în America de Nord, 9% în America de Sud și 15% în Africa.

Diferența dintre cei care locuiesc în mediul rural (49%) și cei din mediul urban (51%) este foarte mică. Ar fi interesant un studiu despre fluctuațiile și interacțiunile dintre cele două părți, în ce mod se influențează ele reciproc.

În timpul nostru se poartă multe discuții despre politicile lingvistice din „Babilonul” actualei civilizații moderne. Auzi tot mai mulți oameni spunând că limba engleză este „limbă universală”, ceea ce este o afirmație falsă, deoarece limba engleză nu îndeplinește criteriile unei limbi universale, unul dintre ele fiind „să nu aparțină nici unui popor, ci tuturor în egală măsură”. Așadar, engleza este doar una dintre „limbile de largă circulație” stabilite de forurile internaționale (ONU, UNESCO etc.). Pe de altă parte, așa cum arată și statistica mai sus amintită, la nivelul populației mondiale engleza este vorbită doar de 5% din întreg, la egalitate cu spaniola; araba, hindi, bengaleza și portugheza, fiecare vorbită de 3% din populația globului, rusa și japoneza de 2%, iar 62% vorbesc propria limbă maternă.

Nivelul sărăciei pe Pământ este dat de alte procente: pentru 48% din populație costul zilnic al vieții este mai mic de 2,00 USD; 13% nu au apă potabilă și/sau au acces doar la o sursă de apă contaminată; 25% nu au telefoane mobile, 70% nu se conectează la internet.

Și mai tristă este situația privind educația: din populația globului 93% nu au urmat o facultate, deci numai 7% au primit studii universitare, iar procentul analfabetismului este de 17%. Chiar dacă măsura inteligenței sau înțelepciunii nu este dată neapărat de diplomele universitare, decalajul acesta extrem de mare spune multe despre „iubirea față aproapele” a celor „puternici” care decid soarta lumii.

Sugestivă ni se pare și remarca din raport: „Dacă ai casa ta (sau închiriezi), mănânci 3-6 mese complete pe zi și bei apă curată, ai un telefon mobil, poți naviga pe internet și mergi la facultate, faci parte din micul „Grup Privilegiat” (tu ești în categoria „Global Elite” de mai puțin de 7% din populația lumii)”

În ceea ce privește durata de viață, în textul raportului se afirmă: „În condițiile actuale, din 100 de locuitori ai planetei, doar 8 pot trăi sau depăși 65 de ani.” Și câteva sfaturi pentru cei care au depășit această vârstă: „Dacă nu ai părăsit această lume înainte de vârsta de 64 de ani, la fel ca cei 92% dintre oamenii care au plecat înaintea ta, ești deja binecuvântat în rândul umanității… Ai grijă de sănătatea ta, că nimănui nu-i pasă mai mult decât ție! Bucurați-vă de fiecare moment rămas și nu vă plângeți. Trăiește și ajută-ți vecinul! Să fim pozitivi și să păstrăm mereu speranța într-un mâine mai bun… ”

Și privind lucrurile astfel, te întrebi consternat: Cui îi folosește războiul?! Fără îndoială, doar celor care, după cum spun versurile fabulei citate la începutul comentariului nostru, „celor care s-au înmulțit pe pământ peste măsură”, celor lipsiți de compasiune și înțelepciune, celor lipsiți de ”iubirea față de aproapele”, și „protejați” de bogăția și prostia lor se cred nemuritori și  mai presus de Dumnezeu.

Cu această imagine, omenirea în ansamblul său nu pare prea inteligentă, mai degrabă o vezi săpându-și singură groapa.

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail