De primăvara timpuriu şi până toamna târziu Malta este luată în primire de o cohortă pestriţă de turişti. Şi iarna poposesc unii vizitatori, în special nordici,  deoarece Soarele  străluceşte  peste 300 de zile pe an deasupra micului arhipelag  din Mediterană.

     Cert este faptul că atrăgătoarea  destinaţie se găseşte de ani buni în topul preferinţelor turiştilor cu dare de mână din  Europa, în ultima vreme sosind oaspeţi şi din  zone mai îndepărtate, precum Statele Unite ori de la Antipozi. Majoritatea sunt pasageri  ai vaselor transoceanice de croazieră, care poposesc „el fugitivo” de dimineaţa până seara, bieţii pasageri umblâmd bezmetici să vadă cât mai multe. 

 

Edificiul cel mai vizitat

 

     Cel mai vizitat obiectiv  este, fără doar şi poate, Catedrala Sf. Ioan  sau „Kon-Katidral ta’San Ġwann”, cum îi spun localnicii. Se găseşte  în Piaţa Victoria din La Valetta şi constituie un foarte valoros edificiu  în stil baroc, ridicat între anii 1573 şi 1578. Celebritatea sa atrage  cam toţi vizitatorii care poposesc pe insulă, dornici să admire în primul rând vestitul tablou al lui Caravaggio, „Tăierea Capului Sfântului Ioan”. Care, din păcate, nu poate fi fotografiat!

       Se ştie că pe 7 ianuarie creştinii îl sărbătoresc pe  Botezător. Acest apelativ atât de răspândit a avut iniţial  o semnificaţie religioasă, traducându-se din ebraică: „Cel de care Dumnezeu are milă”.

   Biserica  i-a închinat  Sf. Ioan nu mai puţin de şase Sărbători: Zămislirea (pe 23 septembrie), Naşterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), Prima şi a Doua aflare a Capului (24 februarie), precum  şi a Treia aflare a Capului său (pe 25 mai).

      Interesantul personaj biblic  s-a născut într-o casă respectabilă din Cetatea Orini, în care capul familiei era marele preot Zaharia. Soţia  acestuia, pe nume Elisabeta,  provenea din seminţia lui Aaron. Naşterea  Proorocului Ioan s-a petrecut doar cu şase luni înaintea venirii pe lume a Mântuitorului  Iisus.  Se  spune că fericitul eveniment i-a fost vestit tatălui de către Îngerul Gavriil   în timp ce înaltul prelat  slujea la templu.  Deoarece iniţial  nu a dat crezare celor spuse, Zaharia va fi  aspru pedepsit de Dumnezeu,  rămânând mut până la punerea numelui fiului său!

Celebra  imagine a Sf. Ioan

   Figura delicată a Sf. Prooroc Ioan a devenit foarte populară în timp, fiind imortalizată  în numeroase  icoane  şi  pânze vestite. Dar cea mai celebră lucrare se află în Catedrala malteză ce-i poartă numele, autorul tabloului  purtând şi el un  faimos –  Caravaggio.

   Aventurosul pictor,  exilat din Italia  fiindcă fusese  acuzat de viol şi chiar de… omor,  a pictat în 1608 capodopera vieţii sale: “Tăierea Capului Sf. Ioan”, un ulei pe pânză de dimensiuni considerabile, 361 x 520 cm. Este  singura lucrare pe care artistul (pe  numele său adevărat Michelangelo Merisi, originar din Caravaggio – un orăşel din Lombardia) a semnat-o în întreaga sa carieră, restul creaţiilor  putând fi identificate doar de specialişti  după tehnica de lucru  pe care chiar el  a inventat-o: clarobscurul.

    Vizitând  şi  eu smerit  impozantul lăcaş de cult,  am aflat  de la un ghid  o legendă  neverosimilă potrivit căreia  vestita  pânză ar fi fost semnată  de excentricul Caravaggio cu propriul… sânge, deoarece era  urmărit şi rănit de autorităţi. Tabloul  conţine toate elementele   caracteristice manierei sale de a picta. Ne referim  la acel inefabil clarobscur, apoi la  scena  biblică  vestită  încărcată de violenţă,  la nudurile masculine provocatoare, ce au şocat  prelaţii vremii sale. E prezentă în prim-plan şi nelipsita eşarfă stacojie, care  se găseşte şi în alte lucrări ale sale.  Experţii afirmă că Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573-1610) a fost poate cel mai neliniştit  şi aventuros artist, un asiduu căutător al noului în pictură.

    În faimoasa Catedrală îşi dorm somnul de veci 28 de Mari Maeştri, inclusiv Jean Parisot de la Valette, fondatorul Capitalei. Impresionează în mod desebit pardositura, ce înglobează  375 de morminte şi pietre funerare aparţinând unor prelaţi, ofiţeri superiori, cavaleri, cetăţeni de vază.  Plăcile  sunt realizate din marmură de diferite  culori, având  încrustate imagini felurite, cum ar fi  blazoane, cranii, arme, trofee de război, oase încrucişate, epitafuri  etc.

Oferte tentante

     Trecând la chestiuni de altă natură,  precizez că multe agenţii malteze  de travel organizează la un preţ atractiv pentru proaspeţii însurăţei  câte un “Sejur de… miere” de numai o săptămână. Vechiul concept  “Honeymoon” de  pe vremea bunicii, a ajuns astăzi o utopie.  Cine mai stă  o  lună în concediu matrimonial? Poate doar interlopii cu…amantele.

   Am constatat  şi aici că   mulţi  tineri europeni, inclusiv români,  agreează  genul  de weekend lax,  numit „city-break”. Fac  o  vâjâială cu avionul până în Malta şi stau de joi-seara  până  duminică  după-amiaza. Se cazează  la hoteluri de 3-4 stele, cu mic dejun inclus. Astfel dispun de flexibilitate maximă,  pot  să umble hai-hui şi să cunoască  locuri noi. Sigur, nu apuncă  să vadă  tot, dar o idee tot îşi fac, mai schimbă  atmosfera de acasă, se distrează într-un alt peisaj, cunosc  oameni noi.

    Asta mi-au povestit Anda şi Mihai, un cuplu tânăr din Bucureşti   cu care locuiam în acelaşi hotel. Ei beneficiaseră drept cadou de nuntă  din partea naşilor în urmă cu trei ani de o minivacanţă  în Malta. Le-a plăcut mult primul sejur, aşa că  reveniseră să-şi aniverseze  data căsătoriei şi să se bucure din nou de  momente plăcute.

    Ei fiind turişti   independenţi,  pe unde se duc îşi  închiriază o maşină, ca să nu depindă  de nimeni. Nu agreează  călătoria  cu grupul, nu vor program rigid, ghid pisălog  etc.

    Aşa făceau şi aici. Numai că  erau un pic nemulţumiţi  din pricina aglomeraţiei, a drumurilor  prea înguste, în pantă, întortocheate. Plus că  locurile de parcare libere constituie un chilipir. La toate aceste inconveniente se mai adăugă şi şofatul pe mâna stângă.

   M-au luat şi pe mine cu ei într-o deplasare  mai „îndepărtată” (la vreo 15 km), dar am trăit prea multe emoţii pe „locul mortului” : viraje în ac de păr, frâne bruşte, tamponări evitate la mustaţă. Le-am mulţumit pentru invitaţie a doua oară, dar  am preferat să le fiu  companion doar  pe…terasă, la un pahar de „Limoncello”.

Crucea Malteză

  …Într-o seară  ieşisem la plimbare prin oraş  şi norocul mi-a surâs. Nu mai era atât de cald, briza Mediteranei se simţea din plin, astfel că am căutat  un locşor  unde să stau şi să..privesc. Nu să cuget!  Îmi place  să observ forfota din jur când sunt în peregrinări, savurând  starea  de „dolce far niente”.

   Lângă mine pe o bancă  s-a aşezat imediat  un domn, care mi-a zâmbit şi apoi m-a salutat.Noroc că era  mai în etate ca mine, aşa că n-am intrat la bănuieli. Avea  o barbă  sură, ce-i conferea o anumită distincţie. Se juca cu o pipă  stinsă. Purta un soi de pelerină uşoară  specifică cavalerilor maltezi. Pe piept îşi etalase mai multe insigne  şi însemne  gravate. Mi-a atras atenţia în mod special un  talisman  roşu,   a cărui imagine era reprodusă  pe ilustrate, cărţi, tricouri.   Era prima dată când vedeam aevea  o asemenea, să-i zicem, decoraţie .

. .

   – Ce reprezintă?, l-am întrebat cu sfială pe companion.

   – Crucea Malteză – simbolul  Onoarei şi Protecţiei.

   – Deci aşa arată? E roşie???

   – Există şi varianta albă; depinde cui aparţine. Cavalerii Ioaniţi aveau  Crucea albă, iar  Templieri – roşie.

   – Deci matale oi fi Templier?

   – Da.

   – Ce interesant!

   – Ai timp să-ţi explic? Te grăbeşti?

   – Am vreme berechet. Sunt turist…

   – Atunci dă-mi voie să mă prezint: Joseph Billard, istoric.

                                            Semnificaţia… vârfurilor

       …Aşa am aflat de la  „Jo”, cum m-a invitat să-l numesc,   lucruri f. interesante.  Ioaniţii, supranumiţi şi Cavaleri „Ospitalieri”, aveau ca simbol  Crucea Malteză în opt colţuri de culoare albă, purtată pe o mantie neagră.Templierii aleseseră aceiaşi  imagine tot cu opt  ramuri, însă crucea lor era purpurie desenată pe o pelerină albă.

    Cele opt vârfuri sunt sinonime cu „Fericirile” despre care a grăit Iisus: Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor! De cei ce plâng, fiindcă vor fi mângâiaţi! De cei blânzi, deoarece  vor moşteni pământul! De cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi! De cei milostivi, întrucât o să aibă parte de milă! De cei cu inima curată, întrucât îl vor vedea pe Dumnezeu! Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii.

   Crucea  Malteză a reprezentat mereu  un simbol al protectiei. Cele opt  colţuri („Cross Pattée”) simbolizează   limbile  oficiale ale Ordinului,  care s-au păstrat  până astăzi.

    Din păcate,  amintitul simbol a fost folosit şi de către  unele organizaţii secrete, oculte,  schimbându-i nobila menire şi derutându-i pe neiniţiaţi.

   … I-am mulţumit călduros amabilului istoric, neîndrăznind să-l întreb la plecare dacă purta un semn distinctiv adevărat sau era cumva vreun „fake”?

Povestea chilipirurilor

  

    Oprindu-mă  asupra  acestei  teme  vaste  a falsurilor şi cópiilor, trebuie să vă povestesc cum m-am păcălit în Malta cu un compact disc.   De regulă,  nu prea iau ţeapă cu suvenirurile, deoarece sunt  atent de unde le achiziţionez. Mă feresc de chilipiruri, de „Rolex”-uri oferite la colţ de stradă, de parfumuri aşa-zis „celebre”, genţi, portmonee şi curele „din piele”, vestimentaţie „de firmă”, care abundă prin buticuri ori bazaruri.

    Mă uit mai întâi unde sunt fabricate. Mă atrag  doar obiectele de artizanat indigene  „handmade”  din lemn de tec, ceramică, os, catifea, bambus şi alte materiale asemănătoare.  Apoi trec la necogierea preţului –  fază obligatorie în ţările arabe.  Din nefericire, Globalizarea a dus la proliferarea lucrurilor falsificate, imitate, de slabă calitate, confecţionate din plastic, din materiale  îndoielnice, unele fiind adevărate  kitsch-uri.

   M-am amuzat să văd  mulţi turişti americani veniţi în Europa, cum ignoră  asemenea…fleacuri,  cumpărând  cu nemiluita  cadouri „autentice” ieftine.

Un fals păgubos

      Dar să revin la păcăleală. Cum îmi place muzica tradiţională locală şi achiziţionez pe unde ajung albume audio, am căutat  şi în Malta un CD  cu cântece reprezentative. M-am ferit  de capcana vânzătorilor ambulanţi, gălăgioşi şi insistenţi,  întrucât oferă de cele mai multe ori articole piratate.

   Am intrat  în câteva  magazine şi buticuri cu articole muzicale. Până la urmă am găsit o unitate  (aparent) „serioasă”. Compact discurile  erau  trase în ţiplă, sigilate,  aveau şi holograme. Deci, o clipă nu m-am gândit că iau un  articol contrafăcut. Bine că nu l-am oferit cuiva cadou!

    Abia acasă  am constatat cu stupoare  că era de fapt un rebut, care  mi-a blocat şi player-ul!  Da’ l-a înţepenit atât de  rău,   încât  era gata  să-l ţâp la gunoi. După ce  m-am mai calmat,  am dus scula  la un depanator.  Meşterul i-a venit cu greu de hac, iar  CD-ul l-a aruncat la coş. Ca bonus  mi-a ţinut  o  mică pledoarie  despre felul în care trebuie să mă  feresc  de produsele falsificate. Mă considera, desigur, un ageamiu clasic. Pe bună dreptate. (Va urma)

                                                                                                  Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail