Campania „Un copil – un brăduț”, lansată de Regia Națională a Pădurilor-ROMSILVA la nivel național,  și derulată în  județul Covasna de către Direcția Silvică Covasna, împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna – Centrul de Tineret Întorsura Buzăului și partenerii lor- Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna”, a  reunit numeroși copii și tineri din Centre de Plasament și Case Familiale din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului, precum și pe elevii Liceului „Mircea Eliade ” din Întorsura Buzăului. Aceștia au plantat, ieri, 400 de puieți de molid, în ghivece.

Desfășurată sub sloganul „O prietenie pe viață”, campania „Un copil-un brăduț” care își propune responsabilizarea copiilor față de natură, crearea unei legături trainice cu pădurea dar și educația forestieră, prin implicarea acestora în acțiunile de plantare, a început ieri dimineață la Centrul de zi pentru copii din familii defavorizate și Centrul maternal pentru mame cu copii, de pe str. Godri Ferenc din Sfântu Gheorghe.

Pregătiți cu cele necesare- puieți, pământ, ghivece și cu multă emoție în suflet, reprezentanții Direcției Silvice Covasna și ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna au  fost întâmpinați de doamnele educatoare și de cei mai mici participanți la campanie, precum și de două tinere mame a căror „casă” e Centrul maternal pentru mame cu copii. Temători, la început, cei  nouă copii cu vârste cuprinse între 1,5 -3 ani s-au împrietenit destul de repede cu „oaspeții” care i-au ajutat să-și planteze, fiecare, câte „un prieten verde” în ghivece. Nu știu exact ce au înțeles ei din tot ceea ce au trăit în cursul dimineții de ieri, dar  gesturile lor firave- îmbrăţişatul ghiveciului în care brădulețul fiecăruia și-a găsit locul, sau mângâiatul cetinei de brad, au spus mai multe decât cuvintele ce nu au putut fi rostite. Și cele două tinere mame, minore încă, au luat parte la campania „Un copil, un brăduț”.

„În primul rând, ne-am dorit ca, de mici, copiii să conștientizeze cât de importantă este pădurea, pentru noi, toți, căci, fără oxigen nu putem nici noi să trăim. Aceasta a fost o primă dorință. De aceea, cei de la Direcția Silvică (DS) Covasna, respectiv domnii pădurari, cei care au grijă de pădure, împreună cu noi, cei care ne ocupăm de copii și tineret, am încercat cumva să le arătăm acestora că pădurea este extrem de importantă, că pădurea poate fi prietenul nostru și că este important acest lucru, pentru viitorul lor! (…) Un alt fapt important este că atunci când vorbim despre copii din Casele instituționalizate, noi, de obicei, ne gândim la faptul că avem cumva o răspundere față de o anumită abordare legată de adopții. Atunci, ne-am gândit că ar fi foarte bine dacă am schimba puțin contextul și am înțelege că și ei, la rândul lor, chiar dacă sunt instituționalizați, pot să adopte un brăduț de Crăciun, să și-l facă prieten. Mai mult decât atât, în primăvară am dori ca acești brăduți, care sunt plantați în ghivece, să îi plantăm în curtea Casei și, cumva, ei să lase, cumva, moștenire pentru cei care vor veni, un brăduț care va crește și care va putea fi împodobit de Crăciun și va rămâne amprenta fiecăruia, în Casă prin care a trecut.”- a declarat, în deschiderea campaniei, Cătălin – Nicolae Lazăr, lucrător de tineret și reprezentant al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna.

Mare bucurie au trăit, cu toții, și în momentul în care au primit, în dar, câte o pungă cu dulciuri oferite de organizatori. Ne-am despărțit de copiii de la Centrul de zi pentru copii din familii defavorizate și Centrul maternal pentru mame cu copii, de pe str. Godri Ferenc din Sfântu Gheorghe, cu lacrimi în ochi și cu dorința de a reveni, cât mai curând  posibil.

„Pădurea Eliade” a luat naștere ieri, la Întorsura Buzăului

Următoarea destinație a Campaniei „Un copil, un brăduț” constituit-o Liceul „Mircea Eliade”din Întorsura Buzăului.

Adunați în amfiteatrul unității de învățământ, elevii au urmărit discursurile ținute de directoarea liceului, prof. Maria Bularca, de doamna prof. Marcela Ștefu, inspector școlar general adjunct, și  pe cel „mai altfel” al lui Cătălin-Nicolae Lazăr, reprezentantul DJST Covasna, care a fost urmat de prezentarea a două  filmulețe despre importanța „aurului verde” în viața fiecăruia dintre noi.

Inspectorul școlar general adjunct, prof. Marcela Ștefu, a declarat: „Mă simt foarte onorată să particip alături de dumneavoastră, astăzi, nu în calitate de inspector școlar general adjunct, ci pur și simplu în calitate de cetățean Marcela Ștefu. Am venit să plantez, alături de voi, un brăduț, un brăduț pe care îl voi denumi <<Speranță>>, speranța de a fi mai buni, speranța la o planetă verde, pentru că vedem și asistăm dezarmați, să spun așa, la tăierile massive de păduri și mai puțin la plantări de copaci și vă felicit pentru această activitate și pentru promptitudinea cu care ați răspuns acestei inițiative. Vă spuneam că am venit să plantez alături de voi un brăduț numit <<Speranță>>, speranța de a fi mai buni, speranța la o planetă verde, speranța la supraviețuire pe această planetă, pentru că știți că toate acțiunile umane contribuie, mai mult sau mai puțin, la viitorul acestei planete; speranța de a avea o tânără generație care să își asume responsabilități, care să fie în relație potrivită cu mediul înconjurător și speranța că voi, tinerii, veți învăța să vă implicați în activități de acest tip, că veți proteja pădurile noastre, în speranța că veți fi niște tineri care veți avea foarte multe de spus și veți spune, în speranța că veți rămâne în România și vom pune umărul astfel încât să contribuim la dezvoltarea acestei țări minunate. (…) Încă o dată, vă felicit, și pentru că se apropie vacanța, doresc să vă transmit din partea întregului colectiv al IȘJ, gândurile no

astre bune; să aveți sărbători fericite alături de toți cei dragi dumneavoastră! Dumneavoastră, cadrelor didactice, vă urez multă putere de muncă și să vă bucurați de aceste sărbători minunate (…)! Sărbători fericite! Să plantăm și să avem grijă de brăduții noștri!”

După ce au primit informații din partea d-lui inginer silvic Mihai Chirculescu,  despre cum trebuie plantați puieții în ghiveci, dar și despre cum vor trebui îngrijiți, elevii au mers în curtea școlii unde, ca într-un furnicar, s-au apucat de treabă.

După cum a afirmat prof. Maria Bularca, directoarea  Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului,  elevii au plantat nu doar brăduți, ci  au plantat „viață”. Aceasta a menționat că la primăvară, copiii vor lua brăduții, îi vor putea planta în curtea casei lor sau într-un loc pe care îl vor  numi „Pădurea Eliade”.

„Pentru ei, eu cred că o să fie o rădăcină, pentru că le lipsesc rădăcinile.”

Ultima oprire, la care și reprezentanta „Mesagerul de Covasna” a fost prezentă, a fost la Casa Familială din Întorsura Buzăului în poarta căreia am fost întâmpinați cu zâmbete de una dintre educatoare și de Miuța, o fetiță de 10 ani care deși nu avea cunoștință de acțiunea ce urma să se desfășoare, a devenit nerăbdătoare să își planteze brăduțul, în așteptarea „fraților” mai mari care nu sosiseră de la școală.

„Sunt foarte mulțumită și fericită că am plantat brăduțul meu, de care o să am grijă, și care îmi va fi prieten bun.Nu știam că va fi această activitate, a fost o surpriză plăcută.”- ne-a spus Miuța, cu zâmbet pe toată fața ei senină.

Bogdan, un copil care își dorește să devină mecanic-auto, ne-a spus, la rândul său: „Pentru mine este ceva foarte frumos dar mai ales  important pentru că, din păcate, se taie foarte mulți copaci, și datoria noastră e să replantăm.”

Bucurie a fost în sufletele doamnelor educatoare, „ mame” ale copiilor de la Casa Famililă din Întorsura Buzăului, care ne-au spus, la finalul acțiunii: „Eu știu  că unul dintre lucrurile esențiale în viață este să plantezi un pom, și mă bucur că au avut ocazia să planteze fiecare dintre ei, în prag de Crăciun, câte un brăduț. Totul se leagă, nimic nu e întâmplător. Ce credeți?  Pentru ei, eu cred că o să fie o rădăcină, pentru că le lipsesc rădăcinile.”- Ileana Băilă; „Suntem încântați că ne-ați vizitat și copiilor le-a făcut mare plăcere, pentru că orice vine și ne  deschide ușa, nu poate să ne aducă decât bucurie și pentru ei o alinare sufletească de care chiar au nevoie, mai ales în zilele astea. Vă așteptăm cu mare drag, oricând.”- Alina Buzea;  „Suntem bucuroase că ai noștri copii au avut oportunitatea să planteze, fiecare, câte un brăduț, care de fapt o să fie regăsirea lor atunci când se vor întoarce aici, așa cred eu. Când vor veni înapoi, la Casă, vor putea spune: Uite, bradul acela l-am plantat eu!”

 

Ing. Alina Dungă, din partea Direcției Silvice Covasna, coordonatoare locală a Campaniei „Un copil, un brăduț” ne-a sus că prin acest proiect se  dorește  consolidarea temeliei unei educații forestiere cât mai bune, pornind de la cei mai mici,  până la cei mai mari elevi de la liceu.

Aceasta a menționat, totodată, că cele 110 pachete cu dulciuri care au fost dăruite copiilor instituționalizați din județ,  au fost achiziționate cu sprijinul oferit de: conducerea Liceului „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, DGASPC Covasna, IJS Covasna și ADI-SIMD Covasna. Totodată, copiilor le-au fost dăruite și  sticle cu sirop natural de brad, din partea ocolului Silvic  Comandău.

Maria CREȚU-GRAUR

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail