AJOFM COVASNA  şi ANOFM vă informează că instituţia din România competentă pentru eliberarea formularelor europene în materie de şomaj este agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului.  Pe teritoriul statelor Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi al Elveţiei are competenţă pentru eliberarea formularelor instituţia omoloagă AJOFM.
http://fii-informat.ro/sites/fii-informat.ro/files/formulare_europene-anofm.pdf
Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate în considerare şi valorificate în vederea aplicării prevederilor referitoare la şomaj ale regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale.
Până la data de 30 aprilie 2014, instituţiile competente în materie de şomaj din statele membre UE/SEE şi din Elveţia pot continua să utilizeze în paralel atât formularele de tip vechi din seria E 300, cât şi formularele de tip nou, din seria U, respectiv:
•    pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj,
•    pentru certificarea informaţiilor referitoare la membrii de familie cu domi¬ciliul în România aflaţi în întreţinerea şomerului din alt stat membru,
•    în cazul exportului prestaţiei de şomaj din statul membru care acorda prestaţia în statul membru în care şomerul se deplasează pentru căutarea unui loc de muncă.
O persoană care a desfăşurat activităţi lucrative şi a fost asigurată pentru şomaj în cel puţin două state membre UE/ SEE poate beneficia de indemnizaţie de şomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Acordarea indemnizaţiei de şomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă, şi nu în statul de origine.
Formulare folosite în acest scop pot fi descarcate aici: http://www.anofm.ro/relatii-internationale
Eliberarea formularului necesar se poate solicita  fie direct agenţiei judeţene din raza de domiciliu sau reşedinţă, fie ANOFM.  O persoană care beneficiază de indemnizaţie de şomaj în România poate primi în continuare acest drept chiar dacă se deplasează în alt stat membru pentru a-şi căuta un loc de muncă, cu condiţia să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă la serviciul public de ocupare din statul în care se deplasează. Perioada de acordare a acestui drept este de maximum 3 luni, cu posibilitate de extindere până la maximum 6 luni
Comunicat realizat in cadrul campaniei «  Mai informat, mai multe sanse ! »proiect FII INFORMAT! POSDRU/94/4.1/S/62798
Director executiv,
KELEMEN TIBOR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail