Ziua Mondială a Mediului a fost marcată în Liceul „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, în perioada 5 – 7 iunie, printr-o serie de manifestări ce se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.
Ziua Mondială a Mediului, aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie, este una dintre principalele acţiuni prin care Organizaţia Naţiunilor Unite promovează, pe plan mondial, conştientizarea asupra importanţei implicării omului în protecţia mediului şi doreşte îmbunătăţirea metodelor de a acţiona în favoarea acestuia.
Coordonatoarea proiectului, profesoara de geografie, Claudia Vlad, a precizat că „Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului ne oferă, în fiecare an, ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus. Deviza noastră din acest an este PLANETA ARE NEVOIE DE TINE – ÎMPREUNĂ PUTEM SCHIMBA LUMEA! Este un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. Cultivarea unei atitudini responsabile în rândul tinerei generaţii este cheia reuşitei în ceea ce priveşte schimbarea mentalităţii unei întregi comunităţi.”
Elevii Liceului „Korosi Csoma Sandor” au ieşit pe străzile oraşului în speranţa că îi vor învăţa pe covăsneni cât de important este să protejăm mediul. În acest sens, au elaborat o strategie bine pusă la punct, menită să capteze un număr cât mai mare de participanţi. Printr-o serie de acţiuni educative precum lecţii interactive, concursuri pe echipe, ateliere creative, jocuri de rol, o parte din elevi au împărțit trecătorilor pliante cu informații referitoare la un comportament responsabil față de tot ceea ce ne înconjoară, au aplicat chestionare cetăţenilor, administraţiei locale, au elaborat un regulament de conduită în zonele de agrement ale oraşului. Lucru în echipă, explicaţiile, dezbaterile interactive, concursurile de tipul „Gândeşte global, acţionează local!”, redactarea de texte publicitare au fost doar câteva dintre modalităţile prin care tinerii covăsneni au arătat că le pasă. Implicarea lor denotă nu doar conştientizarea problemelor actuale, ci şi o conduită civică demnă de urmat. Prin exemplul personal, elevii din Liceul „Korosi Csoma Sandor” au dezvoltat sensibilitatea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător, au contribuit la formarea unei atitudini de respect faţă de mediu, promovând o stare de sănătate fizică şi mentală a fiecărui cetăţean responsabil.
Îndrumaţi de cadrele didactice implicate în acest proiect, elevii claselor a V-a, a VIII-a, a IX-a şi a XI-a au marcat Ziua Mondială a Mediului şi le-au explicat locuitorilor covăsneni că acțiunile fiecăruia au consecințe asupra întregului ecosistem. „Copiii au dorit să se implice în această acțiune. Au vrut să tragă un semnal de alarmă că tot ceea ce ne înconjoară este responsabilitatea noastră, a tuturor. Educaţia pentru mediu este de fapt o educaţie pentru viaţă.”, a declarat Veronica Condrea, una din cadrele didactice implicată în această activitate.
Este deosebit de important ca în amplul proces de formare a omului, viaţa din afara şcolii să continue să completeze, să consolideze şi să desăvârşească formarea civică, morală, în spiritul unui comportament european. Se pare că pentru Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna pregătirea elevilor, ca viitori cetăţeni ai Uniunii Europene, a devenit o provocare şi o necesitate prefigurată de un viitor previzibil, care îi va solicita să trăiască într-o permanentă stare de adaptare, pentru a putea face faţă schimbărilor şi oportunităţilor potenţiale.
Dana Şerban