La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a avut loc, ieri, faza judeţeană a concursului naţional de dans modern şi tradiţional „Împreună pentru viitor”.

Concursul, face parte din Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC)- un program coerent şi coordonat de activităţi desfăşurate cu regularitate şi care antrenează voluntari şi copii cu nevoi speciale.

În competiţie s-au înscris patru echipe ce au putut participa la una sau la ambele secţiuni ale concursului: dans modern sau dans tradiţional. Conform regulamentului, fiecare echipă a fost formată, în mod egal, din elevi voluntari  proveniţi din unităţi de învăţământ care derulează parteneriate în cadrul SNAC (grădiniţe, şcoli generale, licee) şi elevi beneficiari (doar elevi cu dizabilităţi).

„Acest concurs de dans este doar un singur pas în acel parteneriat desfăşurat de către colegii noştri, care săptămânal se întâlnesc. Este vorba despre voluntarii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, dar şi de la Şcoala Gimnazială „Váradi József” şi Liceul Tehnologic „Kós Károly”, care săptămână de săptămână fac activităţi comune cu copiii noştri (…) Ei nu s-au pregătit doar pentru acest concurs. De luni întregi, din septembrie se întâlnesc, au stat împreună, şi asta este doar o parte din activitate”, a declarat domnul Bokor Attila, responsabil cu activitatea S.N.A.C. pe judeţ.

Prezentă la eveniment, doamna inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Rădiţa Palela, le-a transmis celor implicaţi în această activitate: ” Vă mulţumesc pentru timpul acordat, atât vouă, voluntarilor mici, cât şi dumneavoastră, adulţilor. Am rememorat cu colega mea, profesoara Elena Suncă, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, de câţi ani Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC) derulează aceste acţiuni. Nouă ani. Nouă ani de dăruire, nouă ani de străduire. Suntem aici datorită faptului că iubim o cauză. Suntem aici ca să dăruim clipe de mulţumire celor care au avut  această iniţiativă, mici şi mari. Vă felicit! Bucuria este că sunteţi aici şi că voi sunteţi voluntari şi suntem oameni cu toţii. Vă felicit pe cei mici, vă doresc succes şi răbdare pe mai departe!”.

[slideshow id=55]

Prima echipă care a urcat pe scenă şi a încântat publicul format din elevi care proveneau de la şcolile participante, părinţi şi profesori, a fost echipa „Alunelu”, formată din elevi de Şcoala Specială Sfântu Gheorghe, în colaborare cu eleve de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”. Echipa a participat la secţiunea de dans tradiţional, prezentând o suită de dansuri populare româneşti. Cea de-a doua echipă care a urcat pe scenă, „Curcubeu de primăvară” formată din voluntarii  de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi beneficiarii de la Şcoala Specială Olteni, au participat la secţiunea „dans modern”.

„Anul acesta, la Olteni, curcubeul a apărut pentru prima dată pe cer în luna martie. Mica noastră echipă s-a înfiinţat tot în luna martie. Am petrecut mult timp unii în compania celorlalţi, cu un ţel comun: acela de a transforma în realitate un vis frumos, şi anume, acest dans. Nu întâmplător, în fiecare după-masă, când fetele veneau la noi la repetiţii pentru dans, a apărut pe cer un curcubeu. Fiecare după-masă a fost mai colorată şi nimeni nu s-a simţit obosit, după ore întregi de repetiţii. Dansul reprezintă artă şi frumuseţe (…) an de an, ne ajută colegii voluntari de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” în vederea prezentării spectacolelor de dans. Mulţumim acestor eleve şi pe această cale, pentru participarea la dans, pentru tot efortul depus în cadrul acestui program. Fiecărui elev din cadrul Şcolii Speciale din Olteni îi place să danseze (…)”, a declarat una dintre reprezentantele şi coordonatoarele echipei.

Cea de-a treia echipă, „Muguraşul ”, care s-a născut din colaborarea elevelor de la Liceul „Constantin Brâncuşi”, eleve în clasa a IX-a C şi a XI-a F şi beneficiarii- elevii claselor V-VIII din cadrul Şcolii Speciale din Sfântu Gheorghe, au prezentat spectacolul de dans modern intitulat „Voie bună împreună”.

„De-a lungul întâlnirilor, repetiţiilor, s-au înfiripat prietenii care vor dura sigur şi după acest concurs”, a declarat coordonatorul SNAC din Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, care este, totodată, şi una dintre coordonatoarele acestei echipe, doamna profesoară Claudia Rosin. Sub atenta îndrumare a coordonatoarelor grupurilor- din  partea Şcolii Speciale, doamna Viorica Roşca şi doamna Carmen Marin, şi din partea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, doamna profesoară Claudia Rosin, elevii, fie ei voluntari, fie beneficiari, s-au străduit să ajungă să exprime ceva.

Cea de-a patra echipă, reprezentată de către elevii beneficiari din Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe, Liceul Tehnologic „Kós Károly” şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Váradi József”- a prezentat un „cocktail de dans” ce a cuprins dansuri precum: salsa, rumba, bossa nova, valsuri.

La final, juriul format din doamna profesoară de balet, Benkö Gizella, doamna  Tekeres Gizella şi câte un reprezentat de la cele două şcoli speciale, doamna Pethö Hertha şi doamna Demény Márta,  a ales echipa care va merge mai departe în etapa regională. Echipa care va reprezenta judeţul la secţiunea dans popular este echipa ,,Alunelu”.

Pe locul întâi la secţiunea dans modern s-au clasat elevii echipei ,,Fluturaşii”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail