În organizarea Direcţiei  Generale a  Învăţământului  Preuniversitar din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Palatul Naţional al Copiilor, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog,  şi în acest an  şcolar se desfăşoară concursul naţional de proiecte antidrog „Împreună”, cu tema „Prevenirea consumului de alcool, tutun şi produse etnobotanice la liceeni”.

Una dintre probleme actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea  cererii de droguri în rândul populaţiei generale şi, îndeosebi, în rândul tinerilor. Deosebit de îngrijorător este consumul de heroină injectabilă, care va avea consecinţe dramatice,  pe termen mediu şi lung,  asupra sănătăţii publice (creşterea incidenţei HIV/SIDA, hepatitele A, B si C, tuberculoza etc.) şi a ratei infracţionalităţii asociate traficului şi consumului ilicit de droguri. Deoarece şcoala joacă un rol fundamental în prevenirea comportamentelor dăunătoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat, în cadrul Strategiei Naţionale Antidrog, o serie de obiective specifice, la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Între activităţile asumate se numără şi realizarea unor proiecte naţionale de prevenire, care să se adreseze unui număr cât mai mare de copii şi tineri.

Concursul se desfăşoară în doua etape: judeţeană şi naţională, cu participarea elevilor de liceu din clasele a IX-a şi a X-a. La concurs se pot înscrie echipaje formate din 4 elevi şi un profesor coordonator.

Etapa judeţeană se va desfăşura după următorul calendar: 20  martie – 30 martie: înscrierea proiectelor;  2 aprilie – 15 mai: implementarea proiectelor înscrise;  1 – 12 iunie: jurizarea proiectelor şi transmiterea către MECTS a componenţei echipajului care a obţinut cel mai mare punctaj, la nivel de judeţ, în vederea participării acestuia la etapa naţională din septembrie 2012.

Debutând cu un număr de 12 echipaje, în anul 2003,  şi bucurându-se de succes în rândul tinerilor şi a cadrelor didactice implicate, concursul de proiecte antidrog „Împreună” se bazează pe trei principii eficiente ale luptei împotriva drogurilor: lucrul în echipă, educaţia între egali, voluntariatul.

Mai multe informaţii se pot găsi pe pagina web a acţiunii: www.concurs-impreuna.ro sau pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, accesând linkul:  https://isj.educv.ro/sites/default/files/adresa822.pdf.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail