Papa Francisc a postat, duminică, după încheierea călătoriei apostolice de trei zile în ţara noastră, un mesaj în limba română pe Twitter, rugându-se Fecioarei Maria să-şi întindă ocrotirea peste toţi cetăţenii României.

Papa, în română: Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României
„Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României care, în decursul istoriei, şi-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredinţez pe voi toţi şi mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinţei. #ApostolicJourney”, a scris Suveranul Pontif, pe Twitter.

Papa Francisc a venit vineri în Bucureşti, unde a fost aşteptat şi aclamat de aproximativ 15.000 de pelerini, apoi sâmbătă a călătorit la Şumuleu-Ciuc şi apoi la Iaşi, fiind întâmpinat de nu mai puţin de 150.000 de credincioşi în capitala Moldovei, şi şi-a încheiat vizita duminică, plecând de la Sibiu, după ce a oficiat ceremonia de beatificare a 7 episcopi greco-catolici români, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.
Potrivit evaluarii Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale din Blaj, au participat peste 120.000 de pelerini.

Papa Francisc a oficiat liturghia la Catedrala Sfântul Iosif/ Papa Francisc, cu papamobilul, aplaudat de mii de români/ Suveranul Pontif a rostit „Tatăl nostru” în Catedrala Neamului, la slujba ortodoxă
Călătoria apostolică a Papei Francisc în România a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi s-a desfăşurat sub genericul „Să mergem împreună”. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai – 2 iunie şi a fost prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

Papa Francisc, la Catedrala Mântuirii: Hristos a înviat! /Suveranul a fost aplaudat de pelerini
Papa Francisc a fost aplaudat de pelerini atunci când a ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, Suveranul Pontif fiind, de asemenea, întâmpinat şi cu pâine şi sare. Papa Francisc a salutat pelerinii cu „Hristos a înviat!”.

Papa Francisc a fost aşteptat, la Catedrală, de preşedintele Klaus Iohannis, de principesa Margareta şi principele Radu, de premierul Viorica Dăncilă, de miniştrii Ana Birchall, Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Călin Popescu Tăriceanu, de fostul premier Victor Ponta şi de Ludovic Orban.
Patriarhul Daniel a amintit, în discursul său cu prilejul vizitei Papei Francisc la Palatul Patriarhal, şi de vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi a Patriarhului Teoctist de la Bucureşti, pe care i-a caracterizat ca fiind apărători ai credinţei creştine.

„Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist ca episcop în România au avut o experienţă spirituală comună şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea întâlnirea lor la Bucureşti în zilele de 7-9 mai 1999 a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Atât Papa Ioan Paul al II-lea cât şi Patriarhul Teoctist au fost apărători ai credinţei creştine şi au simţit în activitatea lor ajutorul lui Iisus Hristos cel răstignit şi înviat. În acest sens, predecesorii noştri ne chemă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine. Într-o Europă foarte secularizată pentru a transmite tinerei generaţii credinţa, iubirea, milostiva lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane”, a spus Patriarhul Daniel, în discursul său cu prilejul vizitei Papei.
„În acelaşi timp Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea şi solidaritatea în societate pentru ca iubirea în Hristos pentru toţi oamenii să fie percepută ca fiind binecuvântare, pace şi bucurie pentru persoane şi pentru popoare. Vă dorim multă sănătate şi mulţi ani de viaţă”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel.
Papa Francisc, la Patriarhie: Să nu cedăm seducţiei unei culturi a urii, a individualismului
Papa Francisc a adresat un mesaj de unitate, vineri, după întrevederea privată avută cu Patriarhul Daniel, Suveranul Pontif îndemnând la ajutor şi spunând că oamenii nu trebuie să cedeze „seducţiei unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului”.

„Datorită lui Dumnezeu, rădăcinile noastre sunt sănătoase, sunt sănătoase şi puternice şi, chiar dacă crescând au suferit deformări şi încercări ale timpului, suntem chemaţi asemenea psalmistului, să ne amintim cu recunoştinţă de ceea ce Domnul a făcut în noi, să înălţăm Lui un imn de laudă, unii pentru ceilalţi. Amintirea paşilor făcuţi împreună ne încurajează să înaintăm spre viitor, având conştiinţa diferenţelor, dar regăsind mulţumirea atmosferei de familie, reînsufleţind memoria comuniunii, care, ca o făclie, să lumineze paşii drumului nostru. Să mergem împreună în căutarea Domnului. Ne este exemplu ceea ce a făcut Domnul în ziua Paştelui pe când mergea împreună cu ucenicii pe drumul spre Emaus, ei discutau despre cele întâmplate, despre neliniştile lor, despre îndoielile lor, Domnul i-a ascultat cu răbdare şi cu inima deschisă le-a vorbit ajutându-i să înţeleagă şi să discearnă evenimentele”, a transmis Suveranul Pontif.
Sanctitatea Sa a vorbit şi despre schimbările sociale şi culturale rapide care au avut loc în ultimii ani în lume, îndemnând la unitate.
„Şi noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime vremuri, în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale şi culturale rapide. De dezvoltare tehnologică şi de bunăstare economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi în vreme ce globalizarea, care impune conformare, a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluate în anii recenţi, de un copleşitor simţămând de teamă care, deseori, duce la atitudine de închidere şi de ură. Avem nevoie să ne ajutăm, să nu cedăm seducţiei unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului, care, deşi nu mai puţin materialistă, mai puţin ideologică precum în timpurile persecuţiei, este totuşi mai convingătoare”, a mai spus Papa Francisc.
Prima zi a papei în România s-a încheiat cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala „Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.
***
Papa Francisc în România, în a doua zi a vizitei/ Suveranul Pontif, la Şumuleu-Ciuc: Evenimentele triste din trecut nu trebuie uitate, dar nici nu pot constitui un obstacol pentru convieţuirea fraternă LIVE TEXT
Papa Francisc a oficiat, sâmbătă, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.

Sursa: Mediafax Foto/ Octav Ganea
Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susţinută la Şumuleu Ciuc să convieţuiască în pace şi să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.
Suveranul Pontif a făcut apel la convieţuirea în pace şi pentru ca resentimentele să se transforme în ceva pozitiv. De asemenea, a spus că încurajează libertatea, fraternitatea, dorinţa de bine şi de adevăr.
„A peregrina însemnă a fi conştienţi că venim ca popor în casa noastră, că avem conştiinţa că formăm un popor, un popor a cărui bogaţie stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi şi tradiţii, sfîntul popor credincios al lui Dumnezeu, care, împreună cu Maria este pelerin, cântând milostivirea Domnului. Dacă în Cala Galilei, Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru şi încuraja libertatea, fraternitatea, dorinţa de bine, dorinţa de adevăr şi de dreptate”, a spus Papa Francisc.
În timpul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a mai spus că trebuie să ne întoarcem spre Fecioara Maria şi Ea să ne înveţe cum să „ne ţesem viitorul”.
„A peregrina înseamnă angajamentul de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, iar protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru aceasta, fraţi şi surori, pentru a face aceasta, e nevoie de o muncă artizanală pentru a ţese împreună viitorul. Iată de ce suntem astăzi aici: pentru a spune împreună: <Mămă, învaţă-ne să ţesem împreună viitorul. Mamă, învaţă-ne să trasă împreună viitorul>. A peregrina înseamnă a ne întoarce să privim către Maria şi către alegerile lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, dintr-o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman, dar şi la periferia Israelului, prin darul ei a fost capabilă să dea început revoluţiei gingăşiei. Misterul alegerii din partea lui Dumneze care îşi fixează privire asupra celor slabi pentru a-i domoli pe cei puternici ne îndeamnă şi ne încurajează şi pe noi să spunem <Da>, ca şi eq, ca Maria, pentru a parcurge căile împăcării. (…) domnul nu dezamăgeşte pe cel care riscă. Să mergem, dar să mergem împreună”, a mai spus Suveranul Pontif.
***
Papa Francisc i-a cucerit definitiv pe moldoveni: A recitat din Eminescu şi a salutat mulţimea în limba română „Mă simt acasă cu voi”
Papa Francisc a salutat mulţimea în limba română, la Iaşi, de pe scena din faţa Palatului Culturii, unde a recitat şi versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

Papa Francisc a recitat din Eminescu şi a salutat mulţimea în limba română, la Iaşi
Papa Francisc şi-a început predica de pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi salutând oamenii în limba română.
„Dragi fraţi şi surori, bună seara!”, a spus Papa Francisc.
În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace şi dragoste şi a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.
„Tinerii înfloresc când se simt iubiţi. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional care dorea dulcii sale Românii <fii săi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele>”.
***
Papa Francisc, în timpul slujbei de la Blaj, a îndemnat pelerinii la păstrarea credinţei: Apar ideologii care încearcă să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii
Papa Francisc a îndemnat, duminică, pelerinii la păstrarea credinţei şi la luptă împotriva unor „noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase”.

Papa Francisc, în timpul slujbei de la Blaj, a îndemnat pelerinii la păstrarea credinţei: Apar ideologii care încearcă să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii
„Dragi fraţi şi surori, chiar şi astăzi reapar noi ideologii care, intr-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase. Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei şi a familiei şi dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca şi cele din trecut. în mod deosebit tinerilor noştri şi copiilor, lăsăndu-i fără rădăcini din care să poală creşte. Sunt voci care, semănând teamă şi diviziune, vor să şteargă şi să îngroape cea mai preţioasă moştenire pe care aceste ţinuturi au văzut-o nâscându-se”, a spus Papa Francisc.
Papa Francisc a oficiat, duminică, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Cei şapte episcopi greco-catolici martiri beatificaţi sunt Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.
Suveranul Pontif a susţinut un discurs – Omilia celebrării euharistice – şi a recitat antifonul marian pascal „Regina Coeli”.
Tronul arhieresc pe care a stat Papa Francisc conţine bucăţi de lemn provenit din închisorile Sighet şi Gherla, unde s-a produs martiriul episcopilor. Organizatorii spun că acesta are semnificaţii spirituale şi simbolice extrem de puternice. „Tronul este din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos”, susţin organizatorii vizitei Papei.
În primul rând s-au aflat şi rude ale celor şapte episcopi martiri beatificaţi de către Suveranul Pontif.
***
Călătoria apostolică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat…cu un curcubeu – / Aeronava a decolat în aplauzele pelerinilor de pe aeroportul din Sibiu
Sute de oameni l-au aşteaptat, duminică, pe Papa Francisc la ultima oprire a Sanctităţii Sale în România, pe Aeroportul din Sibiu. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezervă, pe cale rutieră. Schimbarea planului prin care s-a ales calea terestră, şi nu elicopterul, nu a afectat programul anunţat iniţial.

Un curcubeu a apărut deasupra Aeroportului din Sibiu în momentul în care aeronava în care se afla Papa se pregătea să decoleze, la încheierea vizitei apostolice de trei zile a Sfântului Părinte în România.

Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat, duminică, la ora 17.43, de pe aeroportul din Sibiu, cu destinaţia Roma, în aplauzele pelerinilor. La plecare, Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulţi copii prezenţi la aeroport, primind flori de la oameni şi fotografiindu-se cu aceştia.
La aeroportul din Sibiu, Sanctitatea Sa a fost aşteptat de preşedintele Klaus Ioahnnis şi de soţia sa, Carmen Iohannis, dar şi de peste 2.000 de persoane. Papa Francisc a salutat, pe rând, mulţimea la plecare, evitând practic covorul roşu până la aeronavă, oamenii aplaudând şi strigând „Vivat Papa”.
La un moment dat, Sanctitatea Sa a ridicat şi o fetiţă în braţe.
Pelerinii s-au ascuns de ploaie sub corturile amplasate de autorităţi. Unii dintre credincioşi au venit de la zeci de kilometri distanţă ca să îl vadă pe Suveranul Pontif.
Şi Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a fost prezent la aeroport, dar şi 16 perechi de la ansamblul folcloric „Junii Sibiului”.
Mediafax.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail