Înlocuirea cotei unice cu impozitul diferențiat în trei trepte pare să aibă efecte pozitive, contribuind la creșterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
„La prima vedere, măsura anunțată de Guvern, de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferențiat în trei trepte, pare să aibă efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care îl anticipăm îl reprezintă creșterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populației, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial. În ceea ce privește eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem că încasările din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decât pierderile determinate de scăderea impozitului pe venit. Nu în ultimul rând, măsura va avea și un impact social pozitiv, pentru că va crește puterea de cumpărare a populației, ceea ce va duce la atenuarea sărăciei”, a spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, înlocuirea cotei unice cu impozitul diferențiat în trei trepte reprezintă și un avantaj politic pentru actuala coaliție de guvernare.
„După punerea în aplicare a măsurii de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferențiat în trei trepte vor fi câteva milioane de persoane care vor da dovadă de un atașament mai pronunțat pentru actuala coaliție de guvernare la viitoare alegeri europarlamentare și prezidențiale. Aș vrea, totuși, să subliniez că înainte de punerea în aplicare a acestei măsuri, ar fi trebuit realizat și un studiu de impact, pentru a se cuantifica exact avantajele, dar și consecințele asupra bugetului de stat și puterii de cumpărare a populației”, a mai spus președintele CNIPMMR.
AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail